Ik heb een:

Beursgenoteerde oliebedrijven bundelen krachten met bitcoin-miners om de industrie te hervormen

Steeds meer grote olie- en gasbedrijven gaan samenwerken met bitcoin miners.

Het wordt duidelijk dat het magische internetgeld de energie-industrie aan het transformeren is…

Eén van de grootste industrieën ter wereld – olie en gas – is aan het convergeren met de infrastructuur van het magische internetgeld. De lange neerwaartse prijstrend van bitcoin heeft helaas wat van de glans hiervan weggenomen. Sommige crypto handelaren vragen zich schertsend af of energie de nieuwe positieve driver achter Bitcoin zal zijn, terwijl het vlaggenschip van de cryptomarkt meer dan 50% onder het prijsrecord van eind 2021 noteert.

Toch is het “energie-verhaal” voor bitcoin mining realiteit en momentum aan het winnen, omdat een groeiende groep mining bedrijven en energieproducenten hun krachten bundelen. Het inschatten van de korte termijn prijsgevolgen van deze samenwerkingsverbanden valt buiten dit artikel. De lange termijn voordelen voor bitcoin mining als een industrie en voor de bredere bitcoin economie zijn enorm.

Dit artikel geeft een overzicht van de samenwerkingen die toonaangevend zijn in de fusie tussen bitcoin mining en oliebedrijven. Het biedt een samenvattende analyse over de vraag waarom deze bedrijfsverbanden van belang zijn.

Noord-Amerikaanse mining partnerschappen

De nieuwsmedia en openbare discussie zijn vooral gericht op Noord-Amerikaanse samenwerkingsverbanden tussen miners en oliebedrijven. Niet zonder reden, want een aantal van de grootste namen in de olie-industrie werken samen met Noord-Amerikaanse miners.

In 2021, rapporteerde ExxonMobil een jaaropbrengst van meer dan $285 miljard, met een dagelijkse wereldwijde productie dat jaar van meer dan 2 miljoen vaten olie en gas. Deze reus in de olie-industrie werkt samen met een bitcoin mining bedrijf in Noord-Dakota om gas, dat normaal afgefakkeld zou zijn, als energie te gebruiken voor het mijnen van bitcoin. Nadat dit nieuws voor het eerst bekend werd, verspreidde het zich als een lopend vuurtje. Enkele off-grid mining groepen wisten al van het bestaan af van deze relatie. In augustus 2021 bijvoorbeeld, verkocht Exxon al gas aan miners, aldus Matt Lohstroh, mede-oprichter van Giga Energy.

Maar zoals de titel van dit artikel al suggereert, is Exxon niet het enige oliebedrijf dat zakendoet met miners.

ConocoPhillips levert ook gas aan bitcoin miners. Daar is uitvoerig over gerapporteerd door diverse mediakanalen, waaronder CNBC en Bloomberg.

Marathon Oil, een miljardenbedrijf in Houston, voorziet de lokale bitcoin mining activiteiten ook van haar gas. Op de webpagina van het bedrijf over emissiebeheersing geeft Marathon aan dat het gas gebruikt “that would otherwise be flared due to lack of a gas connection or gas takeaway capacity constraints [to] generate electricity to power co-located computing and data centers used for Bitcoin mining.”

EOG Resources, een ander Amerikaans oliebedrijf, schijnt volgens insiders ook zaken te doen met miners. Maar hier is nog niets bericht over officiële overeenkomsten.

En Texas Pacific Land tekende laatst een deal met twee mining bedrijven, Mawson en JAI Energy, om te beginnen met wat mede-oprichter Ryan Leachman van JAI Energy “de grootste bitcoin gerelateerde aankondiging in olie en gas tot nu toe.”

Internationale mining partnerschappen

Amerikaanse bedrijven zijn echter niet de enige bedrijven die aandacht trekken voor hun bitcoin-en-olie deals.

Een dochteronderneming van Russische oliegigant Gazprom is al sinds eind 2020 bezig een eigen bitcoin mining onderneming op te zetten bij haar olieboorplaatsen.

Onder de evenaar worden oliebronnen in afgelegen gebieden van Australië gebruikt door Canadees gasbedrijf Bengal Energy om bitcoin mining machines van elektriciteit te voorzien. Volgens een rapport van The Australian, zei CEO Kai Eberspaecher dat zijn team “is dealing with stranded assets”, daaraan toevoegend dat “We were basically looking at six months of having wells ready but without an outlet.”

Dat lijkt perfect aan te sluiten bij wat off-grid hashing. Het op locatie opwekken van elektriciteit met bijvoorbeeld gas dat anders afgefakkeld zou worden. Deze opwek wordt gebruikt voor het mijnen van bitcoin.

Waarom zijn deze samenwerkingen van belang?

Bitcoin mining als een industrie wint aan mainstream legitimiteit doordat steeds meer traditionele energiebedrijven met bitcoin miners gaan samenwerken. Alhoewel de totale omvang van de bestaande samenwerkingsverbanden relatief klein is ten opzichte van de gehele mining industrie, laat staan de wereldwijde energiemarkt, kan het belang van deze eerste deals niet worden onderschat.

Exxon en andere partijen geven legitimiteit aan een historisch verguisde, verkeerd begrepen en verborgen industrie. Dit zijn een aantal van de grootste namen in olie en gasproductie die met bedrijven werken die rekenkracht managen voor een industrie van magisch internetgeld van nog geen 15 jaar oud. Nog geen vier jaar geleden zou het idee dat dergelijke grote bedrijven contracten zouden aangaan met mining bedrijven bijna niet te geloven zijn. Andere metaforische domino’s zullen onvermijdelijk snel vallen.

Het gevolg is dat deze samenwerkingsverbanden bitcoin mining een plek geven als energie infrastructuur óp of buiten het elektriciteitsnet. Zoals Paul Prager, CEO van beursgenoteerd mining bedrijf TeraWulf zei op het event ‘Bitcoin 2022’: “Bitcoin mining is energy infrastructure. That’s what it is.”

Die gedachte is moeilijk te negeren nu grote energietitanen deals tekenen met bitcoin miners. Natuurlijk vertegenwoordigen deze mining partnerschappen slechts een klein deel van de total hash rate van Bitcoin, maar dat aandeel zal komende jaren zeker nog groeien.

Als elke grote olieproducent een bitcoin miner is

Een toekomst waarin elke grote olieproducent ook een bitcoin miner is – of tenminste bitcoin mining activiteiten uitvoert – is eenvoudig voor te stellen en zou snel realiteit kunnen worden. Bitcoin miners zullen vooral de olie- en gasindustrie blijven doordringen met meer gepubliceerde deals tussen de twee industrieën. De mijlpalen die deze samenwerkingsverbanden vertegenwoordigen zouden drie tot vijf jaar geleden ondenkbaar zijn geweest.

Ondanks dat de prijs van bitcoin ver van haar hoogtepunt is verwijderd, ziet de toekomst voor de infrastructuur onder het Bitcoin netwerk er zonniger uit dan ooit. De samensmelting van olieproducenten en bitcoin miners is nog maar net begonnen.

Auteur: Zack Voell via BitcoinMagazine.com