Ik heb een:

De CO2-emissies van de wereldwijde verbranding van fossiele brandstoffen tarten alle verwachtingen.

Ze zullen in 2022 slechts een fractie toenemen. Door een sterke toename van hernieuwbare energiebronnen en elektrische voertuigen wordt een veel scherpere stijging voorkomen verwacht IAE.

Ondanks bezorgdheid over de gevolgen van de huidige energiecrisis, zal de wereldwijde uitstoot van kooldioxide (CO2) door de verbranding van fossiele brandstoffen dit jaar naar verwachting met iets minder dan 1% groeien. Slechts een klein deel van de stijging vorig jaar, door een sterke toename van hernieuwbare energiebronnen en elektrische voertuigen wordt een  veel scherpere stijging voorkomen.

Nieuwe IEA-analyse van de meest recente gegevens van over de hele wereld toont aan dat deze CO2-uitstoot op koers ligt om met bijna 300 miljoen ton in 2022 te stijgen tot 33,8 miljard ton – een veel kleinere stijging dan hun sprong van bijna 2 miljard ton in 2021, die als gevolg van het snelle wereldwijde herstel van de door de pandemie veroorzaakte economische crisis. De stijging van dit jaar wordt aangedreven door stroomopwekking en door de luchtvaartsector, aangezien het vliegverkeer herstelt van pandemische dieptepunten.

De stijging van de wereldwijde CO2-emissies zou dit jaar veel groter zijn – meer dan verdrievoudigen tot bijna 1 miljard ton – ware het niet voor de grote inzet van technologieën voor hernieuwbare energie en elektrische voertuigen (EV’s) over de hele wereld. Hoewel de energiecrisis die werd aangewakkerd door de Russische invasie van Oekraïne, de wereldwijde vraag naar steenkool in 2022 heeft gestimuleerd door aardgas veel duurder te maken, werd de relatief kleine toename van de steenkoolemissies aanzienlijk gecompenseerd door de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen. De mondiale energietrends zijn dit jaar ook beïnvloed door de gevolgen van de Russische oorlog voor de wereldeconomie, die de verwachtingen voor economische groei, met name in Europa, aanzienlijk hebben getemperd.

Het gecombineerde resultaat is dat de CO2-intensiteit van de wereldwijde energievoorziening in 2022 licht zal verbeteren, waarmee een jarenlange trend van consistente verbetering wordt hervat die vorig jaar werd verstoord door het emissie-intensieve economische herstel van de Covid-crisis. De verwachte verbetering van dit jaar staat in schril contrast met wat er gebeurde na de wereldwijde financiële crisis van 2008, waarbij de CO2-intensiteit van de energievoorziening enkele jaren na de eerste economische schok sterk verslechterde.

“De wereldwijde energiecrisis veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne heeft ertoe geleid dat veel landen zich haasten om andere energiebronnen te gebruiken om de aardgasvoorraden te vervangen die Rusland van de markt heeft onthouden. Het bemoedigende nieuws is dat zonne- en windenergie een groot deel van de leemte opvullen, waarbij de toename van steenkool relatief klein en tijdelijk lijkt te zijn”, zegt IEA-directeur Fatih Birol.

“Dit betekent dat de CO2-uitstoot dit jaar veel minder snel groeit dan sommigen vreesden – en dat beleidsacties van regeringen leiden tot echte structurele veranderingen in de energie-economie. Die veranderingen zullen versnellen dankzij de grote beleidsplannen voor schone energie die de afgelopen maanden over de hele wereld zijn gevorderd.”

Zon-PV en wind zorgen voor een toename van de wereldwijde opwekking van hernieuwbare elektriciteit in 2022 van meer dan 700 terawattuur (TWh), de grootste jaarlijkse stijging ooit. Zonder deze stijging zou de wereldwijde CO2-uitstoot dit jaar ruim 600 miljoen ton hoger zijn. De snelle inzet van zon en wind ligt op koers om twee derde van de groei van de opwekking van duurzame energie voor zijn rekening te nemen. Ondanks de uitdagende situatie waarmee waterkracht in verschillende regio’s te maken heeft gehad als gevolg van droogte dit jaar, is de wereldwijde productie van waterkracht jaar op jaar gestegen, wat meer dan een vijfde van de verwachte groei in hernieuwbare energie bijdroeg.

Terwijl de elektriciteitsopwekking uit zowel wind- als zonne-PV in 2022 veel meer groeit dan welke andere bron dan ook, zal naar verwachting de op één na grootste stijging van steenkool plaatsvinden, aangezien sommige landen terugkeren naar het gebruik van steenkool als reactie op de stijgende aardgasprijzen. In totaal zal de wereldwijde CO2-uitstoot van kolengestookte elektriciteitsopwekking dit jaar met meer dan 200 miljoen ton of 2% groeien, vooral door stijgingen in Azië.

De CO2-uitstoot van de Europese Unie zal dit jaar dalen, ondanks een toename van de uitstoot van kolen. De stijging van het Europese kolenverbruik zal naar verwachting tijdelijk zijn, met een sterke pijplijn van nieuwe hernieuwbare projecten die naar verwachting in 2023 ongeveer 50 gigawatt aan capaciteit zullen toevoegen. Deze toevoegingen zouden meer elektriciteit opwekken dan de verwachte toename van de opwekking van kolengestookte energie in de EU in 2022. In China zullen de CO2-emissies dit jaar naar verwachting vrijwel gelijk blijven, als gevolg van de combinatie van verschillende krachten die aan het werk zijn, waaronder een zwakkere economische groei, de gevolgen van droogte voor waterkracht en grote inzet van zonne- en windenergie.

Naast de uitdagingen voor waterkrachtcentrales in sommige regio’s, heeft de wereldwijde elektriciteitsvoorziening met lage emissies te lijden gehad van een reeks uitval van kerncentrales, die de wereldwijde productie van kernenergie met meer dan 80 TWh zullen verminderen. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat meer dan de helft van de Franse vloot van kernreactoren een deel van het jaar offline is geweest. De daling van de wereldwijde opwekking van kernenergie heeft bijgedragen aan een toegenomen gebruik van kolen en olie voor elektriciteitsopwekking. Het gebruik van aardgas in de wereld zal naar verwachting afnemen na de Russische invasie van Oekraïne, wat resulteert in een daling van de CO2-uitstoot met ongeveer 40 miljoen ton in 2022.

De vraag naar olie zal naar verwachting in 2022 meer groeien dan naar enige andere fossiele brandstof, met een oliegerelateerde CO2-uitstoot van ongeveer 180 miljoen ton. Dit is grotendeels te danken aan de transportsector, aangezien reisbeperkingen zijn opgeheven en het woon-werkverkeer en reispatronen van vóór de pandemie zijn hervat. De luchtvaart zal naar verwachting ongeveer driekwart bijdragen aan de stijging van de emissies door het gebruik van olie, met name als gevolg van de toename van het internationale vliegverkeer. De emissies van de luchtvaartsector bedragen echter nog steeds slechts ongeveer 80% van het niveau van vóór de pandemie.

De onzekerheid op de wereldwijde aardgasmarkten zal de rest van dit jaar en in 2023 vorm blijven geven aan veel belangrijke energietrends. In 2022 zijn echter veelbelovende tekenen van blijvende structurele veranderingen in de CO2-intensiteit van de wereldwijde energie zichtbaar – en dat zal naar verwachting ook het geval zijn. versterkt door forse verhogingen van de overheidssteun voor investeringen in schone energie, met name in de Amerikaanse Inflation Reduction Act, evenals in decarbonisatieplannen zoals het Fit for 55-pakket van de Europese Unie en het Japanse Green Transformation (GX)-plan, en in ambitieuze doelstellingen voor schone energie in China en India.

De effecten van recent beleid op energiezekerheid en wereldwijde emissietrends zullen diepgaand worden onderzocht in de World Energy Outlook 2022 van het IEA, die op 27 oktober wordt gepubliceerd.

Bron: IAE