Ik heb een:

De nucleaire vloot van Frankrijk een groter probleem voor Europa dan gas uit Rusland?

Het falen van de enorme vloot van kerncentrales in Frankrijk veroorzaakt grotere problemen voor de stroomvoorziening van de EU dan Ruslands ingehouden gaslevering.

Frankrijk heeft de afgelopen maanden slechts een fractie van zijn energieproductie potentieel geleverd. Van de ene op de andere dag verergerde de situatie toen de Franse energieproducent EDF op 3 augustus aankondigde dat bij nog drie energiecentrales de productie zou worden ingeperkt vanwege de stijgende temperaturen. Rivieren zijn door de laatste hittegolf te heet geworden om de reactoren te koelen.

Het merendeel van de 56 kernreactoren van Frankrijk wordt momenteel gesmoord of offline gehaald vanwege een combinatie van gepland onderhoud, erosieschade (verontrustend, meestal in de nieuwere fabrieken van de verouderende vloot) en koelwatertekorten door terugkerende hittegolven en droogtes.

De problemen met kernenergie hebben ertoe geleid dat de groothandelsprijzen voor elektriciteit – zowel spot- als termijncontracten – in Frankrijk enorm zijn gestegen doordat Frankrijk een netto-importeur is geworden in plaats van exporteur. Noord-Italië, sterk afhankelijk van Franse nucleaire voorraden, heeft ook zwaar geleden. Dit is overgeslagen naar andere markten.

En omdat Frankrijk zijn energierekeningen voor consumenten beperkt – om de mythe van “goedkope” kernenergie in stand te houden en om de Franse trots te beschermen – worden de kosten voor EDF om het verschil te compenseren dit jaar alleen al geschat op meer dan € 24 miljard.

Energieanalisten zeggen nu dat de Franse nucleaire problemen een groter risico vormen voor de stroomvoorziening in de EU dan gas uit Rusland.

“Het probleemkind in de stroomvoorziening van Europa is absoluut Frankrijk”, vertelde Bruno Burger, een energieonderzoeker bij de Fraunhofer ISE, aan de krant Die Zeit.

Burger zegt dat de aanzienlijke stroomvoorzieningstekorten in Frankrijk op de lange termijn ook elders in Europa voor problemen zullen zorgen, doordat de lage Franse productie voor schaarste zorgt in de elektriciteitsmarkten in de EU en hogere prijzen voor iedereen.

Duitsland verwarmt het grootste deel van zijn huishoudens met gas. Dit land kijkt daarom angstig naar een mogelijk gastekort deze winter door de volledige afsluiting van Russisch gas. Maar Franse huishoudens gebruiken vooral elektriciteit voor verwarming, waardoor een kerntekort een risico vormt voor de warmtevoorziening van de komende winter.

“Vanwege de vele problemen in zijn nucleaire vloot, is Frankrijk meer dan ooit afhankelijk van andere landen – en kan het niet langer andere landen bevoorraden, zoals het in het verleden met Italië deed”, legde hij uit.

De Franse energieleverancier EDF vertelde de Die Zeit dat het niet kan zeggen wanneer de nucleaire vloot van het land zijn verouderingsproblemen zal hebben overwonnen.

“Het programma voor reparatie en onderhoud zal doorgaan”. EDF

Volgens Clean Energy Wire schat het Duits-Franse bureau voor de energietransitie (DFBEW) dat de “power gap” in Frankrijk nog 10 tot 15 jaar kan aanhouden. Dat betekent dat de groeiende capaciteit van hernieuwbare energie uiteindelijk ook de Franse klanten ten goede zal komen.

Die mening wordt gedeeld door een gerespecteerde in Parijs gevestigde analist die bekend staat als “Jérôme à Paris”, die schrijft dat kernenergie in Frankrijk op lange termijn achteruitgaat.

“We kunnen een periode van 10-20 jaar tegemoet gaan waarin Frankrijk structureel niet in staat is om zijn eigen elektriciteit volledig te produceren, en afhankelijk is van import uit de buurlanden, waardoor het patroon van de afgelopen 30 jaar wordt omgekeerd en de hele Europese energiemarkten onder druk komen te staan. ,” schrijft hij.

Die visie wordt op zijn minst op korte termijn ondersteund door de stijgende kosten van 2023 elektriciteit futures contracten voor de Franse markt – de hoogste in Europa en recentelijk geprijsd op meer dan € 600/MWh voor “baseload ”.

“Het recente besluit van de Franse regering om EDF te nationaliseren is een impliciete erkenning dat dit een existentiële crisis wordt voor het bedrijf en het land”, zegt de analist.

Hij merkt op dat de meeste discussie over de EU-machtscrisis zich concentreert op Duitsland, maar dat het misplaatst is.

“Alle kritiek die men kan horen over het besluit van Duitsland om zijn kerncentrales te sluiten, gaat voorbij aan het feit dat de beschikbaarheid van gas niet het probleem is voor de energiesector: het echte probleem is de onbeschikbaarheid van Franse kernenergie” – Jérôme à Paris

Europese stroomprijzen om 12.00 uur op donderdag 4 augustus 2022.

De elektriciteitsproductie van Duitsland (hier weergegeven als een percentage van de totale elektriciteitsproductie) is tussen 2021 en 2022 nauwelijks gestegen, hoewel de nucleaire productie werd gehalveerd (van 11% naar 6%) als onderdeel van de geplande exit. Het verschil werd opgevangen door de penetratie van hernieuwbare energiebronnen te vergroten.

Het resterende deel van de Duitse nucleaire capaciteit wordt eind dit jaar gesloten, maar er staat geen druk op om die sluitingsdatum te verlengen, mede om het Franse nucleaire tekort te dekken.

“Met andere woorden, de gasprijsstijgingen hadden alleen op piekmomenten moeten leiden tot prijsstijgingen van elektriciteit, en niet over de hele linie”, zegt Jerome. “En toch zijn de prijzen voor elektriciteit enorm gestegen en voor veel langere periodes dan je zou verwachten van een loutere verstoring van de beschikbaarheid van gas.”

Jérôme zegt dat de oorlog in Oekraïne en de impact ervan op de markten de diepte van het probleem in Frankrijk maskeert. Maar niet voor lang: “Het zal zeker een lelijk debat in Frankrijk veroorzaken, gezien hoe onvoorbereid de politieke klasse is op deze energietransitie”.

Bron: Renew Economy