Ik heb een:

Energie-marktanalyse
12 april 2022

De doom-loop van volatiliteit zorgt voor minder liquiditeit en minder beschikbaar kapitaal.

Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze marktanalyses.

Een uitgebreidere analyse bieden we aan op maat. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving. Meer weten?

 

Ga direct verder naar

> IntroductieRuwe olieElektriciteitAardgasSteenkoolEmissierechten

Introductie

Onze marktanalyse gaat in op geopolitieke ontwikkelingen op het gebied van grondstoffen en valuta. De doom-loop van volatiliteit zorgt voor minder liquiditeit en minder beschikbaar kapitaal.

De dollar en andere westerse munteenheden, niet de roebel, zullen de grootste moeite krijgen met het einde van 50 jaar economische financialisering.

Door minder beschikbaar kapitaal zal de marktparticipatie dalen. De liquiditeit zal verder afnemen, de volatiliteit zal nog groter worden. Onder-investering in nieuw aanbod door grondstofproducenten heeft de voorraden uitgeput. Er wordt verwacht dat dit nieuwe volatiele prijsregime voorlopig zal blijven aanhouden.

 

Ruwe olie

De oliemarkt staat afgelopen weken onder druk door nieuwe lockdowns in China en het vrijgeven van vaten uit de Strategische Petroleum Reserve. Deze vrijgave heeft de prijzen van komende contractmaanden verlaagd, maar de prijs voor verder liggende contracten verhoogd. Op langere termijn blijven de overige factoren positief voor een verder stijgende olieprijs.

Prijs Ruwe olie – Brent juni 2022 ($/barrel) – dag candle, log scale

Elektriciteit

De prijs van aardgas blijft de elektriciteitsprijs ondersteunen.

Prijs Baseload Elektriciteit Q3 2022 (eur/MWh) –  candle chart, log scale

Aardgas

Voor Europa wordt het een lastige opgave op termijn vervanging te vinden voor Russisch gas. De EU heeft het energie-taboe opgeheven om vanaf augustus een embargo in te stellen voor kolen uit Rusland. Kolen gewonnen op verschillende locaties kunnen aanzienlijk variëren in kwaliteit. De meeste elektriciteitsgeneratoren zijn ontworpen om efficiënt te werken met een bepaalde kwaliteit kolen. Het overschakelen op andere kwaliteit zal de brandstofkosten voor alle generatoren verhogen, en daarmee de elektriciteitsprijs. Dit zal de energierekening verhogen voor Europese consumenten en bedrijven. Dit zal doorsijpelen naar andere landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika die kolen importeren.

Terwijl spotprijzen onder neerwaartse druk staan door mild weer, zijn de gasprijzen van de leverjaren 2023 en verder afgelopen week gestegen door het aangekondigde embargo op Russische steenkool en de doelstelling van Duitsland om per 1 november de gasbuffers voor 90% gevuld te hebben.

Prijs TTF gas winter 2022 (eur/MWh) – candle chart, log scale                           

Steenkool

Prijs ICE Coal leverjaar 2023 (usd/t) – candle chart, log scale

Emissierechten

Dde prijs van emissierechten beweegt zijwaarts.

Prijs Emissierechten – dec-22 contract EEX (eur/t) – candle chart, log scale

COMCAM – analyse op maat

Onze analyse geeft op hoofdlijnen een aantal ontwikkelingen aan die impact hebben op de energieprijzen. Een uitgebreidere analyse bieden we aan als losse dienst. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving.