Ik heb een:

Energie-marktanalyse 14 juni 2022

Grote commodity handelaar overleeft hogere margin calls.

Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze marktanalyses.

 

Ga direct verder naar

> IntroductieRuwe olieElektriciteitAardgasSteenkoolEmissierechten

Introductie

Midden maart handelden de grondstofprijzen door het conflict in Oekraïne op recordhoogten. De toeleveringsketens waren verstoord. Het regende miljarden margin calls in de grondstoffensector die onvoorbereid en ongehedged was voor deze achtbaanbewegingen. De CFO van Trafigura, Christophe Salmon, waarschuwde destijds dat een aantal handelshuizen zou omvallen door de mondiale “margin call doom loop” (Zoltan Pozsar), waardoor een groep energiebedrijven de dringende oproep deed voor een reddingsboei van de centrale bank. Maar, in plaats van om te vallen, heeft Trafigura het eerste half jaar een recordwinst geboekt. Dit ondanks dat het bedrijf haar activiteiten moest afbouwen door een sterke toename van het handelsrisico.

Volgens het handelshuis blijft het gebrek aan diepte in de termijnmarkt voor grondstoffen een uitdaging voor de industrie. Dit omdat een moeilijkere toegang tot derivaten voor alle participanten weer problemen zal veroorzaken in het transport van grondstoffen. En zo lang grondstofmarkten verder onder druk komen te staan en de prijzen exorbitant hoog blijven door het uitblijven van een compromis tussen het Westen en Rusland, zullen de Trafigura’s van deze wereld geld blijven verdienen

 

Ruwe olie

Het conflict in Oekraïne heeft de wereldwijde energiemarkten door elkaar geschud. Het heeft de grootste herschikking van oliestromen teweeggebracht sinds het Arabische olie-embargo uit de jaren ‘70.  De sancties die afgelopen vrijdag door de EU zijn gefinaliseerd, zullen voor nog meer beroering zorgen en een nieuw IJzeren Gordijn optrekken. Niet alleen de tanker industrie, maar ook de consument van diesel en benzine zal hierdoor de geraakt worden. Voor Europa is het olie-aanbod politiek geworden. Europa is bereid een premie te betalen om niet-Russische olie te bemachtigen.

“If [Russian] refineries indeed struggle to find alternative buyers, it is likely that their own production would need to decrease. It seems likely that both crude oil production and refinery runs will decline over time, reducing supplies of both crude [and products] — especially diesel — to the rest of the world.”

Het import en verzekeringsverbod van de EU zal tot hogere verschepings- en verzekeringskosten leiden bovenop het van de markt verdwijnen van Russische olie. Als gevolg zal de prijs voorlopig hoog blijven en een recessie kunnen uitlokken in de volgende 12 tot 18 maanden. Dat is namelijk sinds 1970 elke keer gebeurd wanneer de olieprijs verdubbelde in een jaar tijd.

Prijs Ruwe olie – Brent augustus 2022 ($/barrel) – dag cloud candle, log scale

Elektriciteit

De wereldwijde energiemarkt is in beweging. Met energierekeningen die hoog oplopen en weinig mogelijkheden om nieuw aanbod te verkrijgen. De Russische invasie, jaren van onder-investering in nieuwe projecten en de snelle terugkeer van de vraag na de lockdowns heeft een overweldigende impact op de energiemarkten gehad. De prijs van steenkool tot aardgas, en zelfs lithium is door het dak gegaan. En terwijl het op korte termijn onmogelijk lijkt om nieuw aanbod te genereren. Het is nu zeker de tijd om te heroverwegen hoe het best te investeren in onze energie infrastructuur, zodat toekomstige crises kunnen worden voorkomen.

“Perfect is the enemy of the good.” – Voltaire

Het wordt ook tijd om het debat over kernenergie opnieuw te voeren en waarom het uit zwang is geraakt. Het wordt tijd om deze discussie weer terug te brengen omdat nucleair op dit moment de enige energiebron die op schaal kan produceren.

Het argument tegen kernenergie komt neer op drie belangrijke factoren: veiligheid, kosten en tijd. Maar zolang energieprijzen, geopolitieke spanningen en wereldwijde CO2-uitstoot stijgen, zal de roep om kernenergie alleen maar luider worden. In de woorden van Voltaire, “het beste is de vijand van het goede”. Nucleaire energie lijkt steeds meer op een goede oplossing.

Prijs Baseload Elektriciteit leverjaar 2023 (eur/MWh) – week candle, log scale

Aardgas

Europese aardgasprijzen stegen op donderdag na een explosie bij een Texaanse LNG export terminal op woensdag 7 juni. Een groot deel van de LNG was bestemd voor Europa. De faciliteit zal minstens drie weken gesloten blijven. Dit zal impact hebben op 20% van alle Amerikaanse LNG exporten. In de afgelopen 4 maanden was 75% van alle Amerikaanse LNG export bestemd voor Europa. Door de explosie bij Freeport steeg het TTF-contract voor levering juli met 16%. Na het nieuws hiervan werd Amerikaans aardgas verkocht door de angst van een exportstop en toenemende voorraden. Omgekeerd steeg de prijs van Europees aardgas door deze verwachte daling van de LNG-export uit Amerika.

“This is a train wreck in slow motion.” – John Arnold

De EU kijkt naar Amerika en Qatar, de top exporteurs van LNG, om zo veel mogelijk Russisch pijpleidinggas te vervangen. Een aantal grote internationale olie- en gasbedrijven, waaronder ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies, ConocoPhilips en Shell zullen naar verwachting een aandeel verwerven in de grote expansieprojecten in Qatar, globaal één van de grootste LNG-exporteurs. Het project start met productie in het vierde kwartaal van 2025. Het zal 28,75 miljard dollar kosten. Een ander uitbreidingsproject is het North Field South Project (NFS), het grootste aardgasveld ter wereld dat Qatar deelt met Iran. De productie van dit project heeft 2027 als verwachte startdatum

Prijs TTF-gas leverjaar 2023 (eur/MWh) – dag candle cloud chart, log scale

                           

Steenkool

De wereld heeft steenkool nog niet in de ban gedaan. Dit omdat de economische opleving en de toenemende vraag naar elektriciteit geresulteerd heeft in een sterke vraag en stijgende kolenprijzen. China en India hebben in de afgelopen periode plannen aangekondigd om hun binnenlandse kolenproductie op te voeren met 700 miljoen ton per jaar. De toename van beide landen is samen meer dan de totále productie in Amerika, de totale output is 9 keer de hoeveelheid die in Amerika dit jaar wordt gemijnd.

De stijgende vraag naar elektriciteit zal grotendeels opgevangen worden door het verbranden van meer kolen, olie en aardgas. Waarom? Hernieuwbaar zal niet in staat zijn voldoende op te schalen om aan deze vraag te voldoen. Als de wereld serieus is wat betreft het reduceren van broeigaskassen en meer elektriciteit wil leveren voor de 3 miljoen mensen die nu in energie-armoede leven, dan is kernenergie de enige manier.

Prijs ICE Coal 2023 (usd/t) – dag candle, log scale

Emissierechten

Het lijkt of de ESG-trein in Amerika wat politiek tegengas krijgt. De penningmeester van Utah zei op een persconferentie van 8 juni dat hij niet uitsluit dat de ESG-luchtbel vergelijkbaar is met de bubble op de huizenmarkt van 15 jaar geleden. Op 12 maart werd in West Virginia een wet aangenomen die financiële instellingen uitsloot als deze fossiele brandstofbedrijven zouden boycotten. Inmiddels zijn 6 banken op de hoogte gesteld dat ze in overtreding zijn van deze ‘Fossil Fuel Anti-Boycott Law’.

“We intend to put banks and financial institutions on notice of our position, as we urge them not to give in to pressure from the Biden administration to refuse to lend to or invest in coal, oil, and natural gas companies.”– Moore

De Duitse auto-industrie protesteert tegen de beslissing van het EU-parlement om de verkoop van benzine- en dieselauto’s te verbieden tegen 2035.

“It will increase costs for consumers and put consumer confidence at risk.”

ADAC, de Duitse bond van automobilisten, zei dat Europa’s “ambitious climate protection goals in transports” niet alleen bereikt kan worden door EV’s.

Prijs Emissierechten – dec-22 contract EEX (eur/t) – dag candle, log scale

COMCAM – analyse op maat

Onze analyse geeft op hoofdlijnen een aantal ontwikkelingen aan die impact hebben op de energieprijzen. Een uitgebreidere analyse bieden we aan als losse dienst. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving.

Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze marktanalyses.

Een uitgebreidere analyse bieden we aan op maat. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving. Meer weten?