Ik heb een:

Energie-marktanalyse
19 april 2022

“A beautiful mosaic of commodity market manipulation.”

Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze marktanalyses.

Een uitgebreidere analyse bieden we aan op maat. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving. Meer weten?

 

Ga direct verder naar

> IntroductieRuwe olieElektriciteitAardgasSteenkoolEmissierechten

Introductie

Door de lockdowns in China handelen grondstofprijzen nu lager dan begin maart.

De prijzen van mineralen en andere inputs blijven stijgen en dus ook de kosten van een nieuwe elektrische auto. Ook zijn er een aantal ethische en morele vraagstukken. Russische grondstoffen in de ban, maar olie van onthoofdingskampioen Saudi-Arabië of het afnemen van door kinder- of slavenarbeid gefabriceerde producten is wel ok?

Technologische innovatie moet mogelijkheden bieden voor het tekort aan schaarse grondstoffen nodig voor de hernieuwbare industrie.

 

Ruwe olie

Na een verbod op Russische kolen eerder deze maand – waardoor de kolenprijs wereldwijd naar recordniveaus werd gestuwd – heeft de EU ook deugdzaam besloten tot een vergelijkbaar gefaseerd verbod op Russische olie, als onderdeel van een volgend sanctiepakket. Voor het vergroten van de kansen op herverkiezing van Macron zou volgens de NYT het voorgestelde embargo pas na de Franse verkiezingen ingaan. De reactie van de olieprijs op dit embargo is af te lezen in onderstaande grafiek.

Door de herbestemming van de Russische olie duurt het in ieder geval langer voordat de olie productief ingezet kan worden.

Onderstaande grafiek toont de zijwaartse beweging van de prijsactie sinds de piek in maart. Deze beweegt binnen een grote range, mogelijk een zogenaamde triangle. Een, in dit geval bijna symmetrische triangle, is technisch neutraal. Dan kan de prijs zowel naar boven als naar beneden uitbreken. Gezien de voorgaande opwaartse trend, de fundamentele vraag- en aanbodfactoren en de geopolitieke situatie is de kans op een opwaartse breakout het grootst.

Prijs Ruwe olie – Brent juni 2023 ($/barrel) – dag candle, log scale

Elektriciteit

Prijs Baseload Elektriciteit leverjaar 2023 (eur/MWh) – week candle, log scale

Aardgas

Op de gasmarkt blijft de impasse aanhouden die is veroorzaakt door de eis van Poetin om voor gas met roebels te betalen. Op korte termijn is het Russische gas niet volledig te vervangen door ander aanbod.

In het geval van gastekorten is het switchen naar alternatieve brandstoffen zoals kolen, potentieel noodzakelijk om energietekorten te vermijden tijdens de winter. Maar het verhogen van de consumptie en productie van kolen is niet in overeenstemming met Europa’s groene ambities.

Prijs TTF gas leverjaar 2023 (eur/MWh) – week candle chart, log scale                           

Steenkool

Het wegvallen van steenkool is een minder groot probleem dan de niet-beschikbaarheid van olie en gas. Steenkool is nog wel dominant in de energiemix van een aantal landen in Oost-Europa. Door de gestegen grondstofprijzen wordt het nog een uitdaging om elektrische voertuigen betaalbaar te houden.

Prijs ICE Coal leverjaar 2023 (usd/t) – week candle , log scale

Emissierechten

Prijs Emissierechten – dec-22 contract EEX (eur/t) – dag candle, log scale

COMCAM – analyse op maat

Onze analyse geeft op hoofdlijnen een aantal ontwikkelingen aan die impact hebben op de energieprijzen. Een uitgebreidere analyse bieden we aan als losse dienst. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving.