Ik heb een:

Energie-marktanalyse 19 juli 2022

Angst voor recessie kan prijsstijging grondstoffen niet afremmen

 

Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze marktanalyses.

 

Ga direct verder naar

> IntroductieRuwe olieElektriciteitAardgasSteenkoolEmissierechten

“Whatever happens in the speculative market, the fact that the global supply of oil is tight while demand is very much alive and still rising cannot be ignored.”

Introductie

Als de grote angst in 2020 en 2021 Covid was, dan zijn er dit jaar twee: Poetin en recessie. De angst voor een naderende recessie bleef afgelopen week neerwaartse druk uitoefenen op de olieprijs. Analisten voorspellen dat grondstofprijzen kunnen dalen als grote economieën in een recessie terecht komen. Aanbodbeperkingen en een sterke vraag naar olie en koper hebben voor een opleving in de prijzen gezorgd.

De fundamentele factoren blijven sterk ondanks de grote onzekerheid in de oliemarkten. De vraag groeit niet zoals verwacht, maar dat zou een wonder zijn bij de huidige prijzen. Het aanbod is daarentegen ook achtergebleven. Mogelijk is dat de reden voor Saoedi-Arabië om de prijs voor Aziatische kopers tot recordniveau te verhogen. Verkopers zijn meestal niet geneigd de prijs te verhogen als ze verwachten dat de vraag naar hun goederen zal afnemen.

De kans is groot dat een verstoring van de Russische olie-exporten weer voor een oplopende risicopremie zal zorgen. Europa heeft weinig alternatieven voor het wegvallen van dit aanbod. Dit zal de olieprijs ondersteunen, ongeacht economische trends. Zolang het aanbod krap blijft, zal er een bodem blijven liggen onder de prijs.

 

“The shameful fist-bump projected a level of intimacy and comfort that delivers to MBS the unwarranted redemption he has been desperately seeking.” – The Washington Post

Ruwe olie

Kroonprint Mohammed bin Salman (MbS) komt zijn deel van de ‘quid pro quo’ na. De olieproductie zal worden verhoogd naar 13 miljoen vaten per dag. President Biden kan nu in eigen land de ‘overwinning’ claimen en roepen dat hij het aanbodprobleem in de oliemarkt heeft aangepakt.

De vraag is sowieso of het land de productie kan vergroten naar dit niveau. En het tekort aan olieproducten wordt niet opgelost door meer ruwe olie te pompen. Onderstaande afbeelding toont aan dat Saudi-Arabië alleen in april 2020 de maximum productiecapaciteit van 12 miljoen vaten heeft gehaald.

Saoedi- Arabië, de andere golfstaten en Amerikaanse schaliebedrijven lijken dicht tegen hun huidige limieten te produceren, met weinig mogelijkheden tot verhoging van de productie.

De G7 denkt ondertussen nog steeds na over een prijslimiet op Russische olie. Een recessie maakt strenge sancties op Russische olie-exporten waarschijnlijker.

De olieprijs steeg op 18 juli bij een dalende dollar. De markt prijst het falen van president Biden in om Saoedi-Arabië meer olie te laten produceren.

Prijs Ruwe olie – Brent augustus 2022 ($/barrel) – dag cloud candle, logaritmische schaal

“Restrictions on the Rhone will cut output at the Saint-Alban plant from July 20, but the facility will maintain minimum production of at least 1,300 megawatts for grid operational reasons. That’s half its usual capacity. The Tricastin and Blayais plants will each operate at a minimum level of 1,800 megawatts from July 17.”

Elektriciteit

De hittegolf in Europa zal tot eind deze maand aanhouden en voor recordtemperaturen zorgen op het continent. De hittegolf begint de nucleaire elektriciteitsproductie in Frankrijk te beperken. Dit kan effect hebben op alle Europese markten.

De Franse week-ahead elektriciteitsprijs steeg met 18% tot € 500 per megawatt-uur, de hoogste wekelijkse slotprijs ooit. Franrijk moet nu wel rekening houden met een volledige stopzetting van het gasaanbod uit Rusland.

In Duitsland wordt ook een poging gedaan energie te besparen. De burger wordt verzocht minder te douchen, vaker de auto te laten staan en extra lagen kleding te dragen bij koud weer. Habeck heeft het instellen van een prijslimiet van de hand gewezen. Hiermee zou een verkeerd signaal worden gegeven aan bedrijven en huishoudens om te blijven consumeren in plaats van te conserveren.

De gemiddelde elektriciteitsrekening zal komende winter verdrievoudigen.

Afgelopen week was het twee keer raak in Amerika. De netbeheerder van Texas vroeg aan consumenten elektriciteit te besparen om rolling blackouts te voorkomen. De hittegolf heeft geleid tot een recordvraag aan elektriciteit volgens de Electric Reliability Council of Texas.  De elektriciteitsbesparing is noodzakelijk door het gebrek aan wind en zon. Windproductie in Texas is goed voor slechts 8% van de totale capaciteit, zon is verantwoordelijk voor 81% van de opwek.

Prijs Baseload Elektriciteit leverjaar 2023 (eur/MWh) – week candle, log scale

“We are facing the biggest crisis the country has ever had. We have to be honest and say: First of all, we will lose the prosperity that we have had for years.” Rainer Dulger, werkgeversorganisatie

Aardgas

Europese overheden hebben haast om de gasbuffers aan te vullen. Deze staan onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Duitsland heeft een ernstig energietekort en kan mogelijk niet tijdig voor de winter de voorraden op peil brengen. De Duitse buffer is momenteel voor 65% gevuld.

Duitsland ontvangt nu gas uit België, Noorwegen en Nederland, maar niet voldoende om onttrekkingen te stoppen. De Nederlandse front maand prijs, levering in augustus, steeg woensdag tot € 185 en sloot vrijdag op € 165.

Klaus Muller, hoofd van de Duitse overheidsregulator van elektriciteits-, gas-, telecommunicatie-, post- en spoorwegmarkten,  voorspelt dat Duitsland tegen de zomer van 2024 onafhankelijk zal zijn van Russisch gas. Europa zal dus twee jaar door een periode van krappe voorraden en energie-inflatie moeten gaan die niet veel goeds zal bieden voor huishoudens en bedrijven.

Het aandeel van Duitse energiegigant Uniper SE is dit jaar met 80% gedaald. Overheidssteun is nu nodig voor het voortbestaan. Het nutsbedrijf is sterk afhankelijk van Russisch gas. Ze moet nu gas, eigenlijk bestemd voor de winterperiode, onttrekken om aan haar klanten te leveren. Hierdoor wordt cash bespaard die het anders op de spotmarkt had moeten uitgeven. Dit omdat Nordstream 1 tot en met 21 juli in onderhoud is en sowieso niets levert.

Italië is door te lage gasbuffers ook onvoorbereid op komende winter. Probleem is dat Italië en de EU geen correcte gegevens hebben verstrekt. Volgens EU-gegevens is het Italiaanse gassysteem voor meer dan 65% gevuld. De werkelijke cijfers laten echter zien dat de buffer van Stogit, het grootste gasopslagbedrijf van Italië, slechts voor 53% is gevuld.

 De angst voor het wegvallen van Russisch gas heeft geleid tot een onlesbare dorst naar LNG. In juni werd voor de eerste keer meer gas uit Amerika geïmporteerd dan pijpleidinggas uit Rusland. Hierdoor is de prijs van LNG dusdanig opgedreven dat ontwikkelingslanden de vitale grondstof niet meer kunnen veroorloven.

Prijs TTF-gas leverjaar 2023 (eur/MWh) – dag candle chart, log scale

“Rumors of easing the ban on Australian coal imports have been circulating recently.”

Steenkool

Er gaan geruchten dat China haar onofficiële verbod op de import van Australische kolen gaat terugdraaien. Mede door recente geopolitieke ontwikkelingen die zorgen voor toenemende onzekerheid over het aanbod. China wil het aanbod zeker stellen om stroomonderbrekingen zoals vorig jaar te voorkomen. De EU en G7 zullen later dit jaar een kolenverbod instellen. Hierdoor krijgt China meer ademruimte om metallurgische steenkool in te slaan voor staalfabricage en de bouw van elektriciteitscentrales.

Duitsland zal per 1 augustus de import van Russische kolen stopzetten en per 31 december de import van ruwe olie, aldus Joerg Kukies. Duitsland, Amerika en Qatar kunnen slechts 30 miljard kuub aan gas equivalent leveren aan Europa, dat jaarlijks meer dan 150 kuub Russisch gas importeert.

Prijs ICE Coal leverjaar 2023 (usd/t) – dag candle, log scale

“It appears that the EU is about to be humbled and they are going to have to relearn the nature of priorities. The biggest priority of all is survival, and almost no one in the population is going to care about carbon emissions or hydrogen power research in the midst of an energy crisis in the dead of winter.”

Emissierechten

De Europese Commissie heeft een pakket van € 5,4 miljard goedgekeurd voor R&D naar hydrogen power. Waterstof wordt vaak geprezen als de oplossing voor “klimaatverandering” en CO2-emissies.

Als de EU daadwerkelijk een onmiddellijke reductie van CO2-emissie wenst, zou er tijd en geld bespaard kunnen worden op ongelooflijk inefficiënte windparken en droomtechnologie zoals waterstof door zich te richten op “schone” energiebronnen die reeds bewezen zijn. Het belangrijkste nadeel van kernenergie zijn de kosten van ongeveer $ 15 miljard per kerncentrale. De EU heeft tussen 2014 en 2020 een bedrag van $232 miljard uitgegeven aan initiatieven met betrekking tot klimaatverandering, die blijkbaar zinloos zijn geweest. In die periode hadden tientallen kerncentrales door heel Europa gebouwd kunnen worden en was er geen elektriciteitsprobleem geweest. Dat is echter niet gebeurd, want nucleaire energie paste niet in het plaatje de afgelopen jaren.

Ondertussen beginnen individuele Europese landen zich te realiseren dat hun economie gevaar loopt en dat het moeilijk zou kunnen worden om op een fatsoenlijke manier de koude wintermaanden door te komen.

Prijs Emissierechten – december 2022 contract EEX (eur/t) – week candle, log scale

COMCAM – analyse op maat

Onze analyse geeft op hoofdlijnen een aantal ontwikkelingen aan die impact hebben op de energieprijzen. Een uitgebreidere analyse bieden we aan als losse dienst. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving.

Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze marktanalyses.

Een uitgebreidere analyse bieden we aan op maat. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving. Meer weten?