Energie-marktanalyse
3 maart 2022
“The World has changed and changed utterly – although we may not realise it yet. We are likely on course for massive disruption, inflation, rising geopolitical crisis and uncertainty, and a high probability of stagflation. But – don’t tell anyone.”
Het conflict tussen Rusland en Oekraïne veranderde afgelopen donderdag van een ‘known unknown’ naar een ‘known known’. De wereld veranderde, maar de markten niet. Ondanks de eerste grote oorlog in Europa in bijna 80 jaar, kwam er een ‘buy the news’ herstel in aandelen. Mogelijk wordt hierdoor de kans op een renteverhoging in de nabije toekomst ook kleiner. Zo werd dus de knop weer op risk on gezet na een periode van risico-aversie. De prijzen van olie en goud lieten een spike zien, met daaropvolgende retracement. Op dinsdag 1 maart heeft de prijs van Brentolie, levering in mei, op een niveau van $107 gehandeld.
Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze Energie-marktanalyses.
Ga direct verder naar
> Introductie > Ruwe olie > Elektriciteit > Aardgas > Steenkool > Emissierechten > Gas > Olie > Scenario’s economische impact Oekraïne > Overig
Introductie
De inflatie zal door het meer kinetisch geworden conflict langer blijven aanhouden. Voedselprijzen stonden al onder opwaartse druk. Rusland is een grote producent van kunstmeststoffen. Oekraïne is de nummer 1 producent van zonnebloemzaad, de nummer 2 in graan en groot in andere landbouwgrondstoffen. Energie is het andere verhaal. Reden voor een parabolische stijging van de aardgasprijs, aangezien marktparticipanten zich afvragen waar het gas vandaan moet komen. Het bevestigt de belangrijke effecten van Geopolitiek. Mogelijk wordt hierdoor ook de klimaat-veranderingsagenda gepasseerd en weer geherinvesteerd in energieveiligheid door het openen van steenkool, olie en gasfaciliteiten. Ondertussen is het waarschijnlijk dat China meer ‘outward bound’ zal worden en zich zal richten op Afrika en Zuid-Amerika. Het klinkt als een spelletje Risk, maar het lijkt er steeds meer op.
Het is de tweede keer in vier jaar tijd dat de wens van centrale banken om monetair te verkrappen voor onrust in de wereldwijde markten zorgt, en samengaat met een golf van instabiliteit getriggerd door geopolitieke onzekerheden. Deze dynamiek versterkt ook de schade die wordt toegebracht aan de markt. Het maakt het lastiger voor investeerders die als gevolg hiervan onzeker zijn of het monetaire beleid in staat zal zijn om de financiële markten tot rust te brengen. De storm van dit jaar is specifieker gericht en schijnbaar intenser, maar er zijn echo’s uit 2018 toen Europese zorgen over Rusland en Xi Jinping voor roering zorgden.
“The world could see an extended period of elevated geopolitical tensions and high risk premium in all commodities given Russia’s far reaching impact on global commodities markets.”
– JPM Commodities desk
Ruwe olie
Commodity strategen van JP Morgan verwachten een gemiddelde Brent prijs van $115 in Q2 2022, $105 in Q3 2022 en $95 tegen Q4 2022 als de export van 2,9 miljoen vaten per dag naar Europa en de VS wordt verstoord. De prijs kan volgens de bank een niveau van $150 per vat bereiken, in geval van een oorlog op grotere schaal. Een wereldwijde recessie zal het gevolg zijn door verder prijsstijgingen.
Ondanks de veranderde situatie werken Russische diplomaten nog steeds samen met collega’s uit Europa en de VS om de nucleaire deal met Iran af te ronden. In dat geval wordt de Russische aanbodschok deels gedempt. Dan kunnen bovengenoemde gemiddelde prijzen verlaagd worden met 5 dollar. Dat het nieuwe base case scenario van JPM op dit moment. Als daarnaast ook het geopolitieke risico afneemt, zal de gemiddelde prijs volgens de bank tussen $90 en $86 uitkomen dit jaar. Op donderdag bereikte Brent kortstondig een prijs van $105 per vat.
Het Witte Huis heeft aangegeven dat sancties “will not target oil and gas flows”. Een aantal Russische banken zal buiten SWIFT worden gezet. Betalingen voor olie en gas zullen hier dus mogelijk van worden uitgezonderd. Er zijn twee mogelijkheden: óf de markt overschat het wegvallen van werkelijke beschikbaarheid van olie en gas door de crisis. Óf de Amerikaanse overheid onderschat de impact die de sancties zullen hebben op het aanbod van gas en olie. Van beiden een beetje is ook mogelijk. Als de visie van Amerika correct is, kunnen spotprijzen en backwardation dalen omdat olie en gas nog steeds vloeien. Als de handelaren correct zijn, zal de aanbodverstoring van olie en gas, werkelijk of potentieel, mogelijk ten gevolge van een misrekening van de escalatieladder, de prijsstijgingen verergeren en de kans op een recessie vergroten. Biden heeft aangegeven mogelijk voor een tweede keer in korte tijd beroep te zullen doen op de SPR. De laatste keer dat vaten werden vrijgegeven leidde alleen maar tot een tijdelijke daling, gecombineerd met de angst voor een lagere olieconsumptie door nieuwe lockdowns.
De oliemarkt was al uitzonderlijk krap voor de intensivering van de crisis in Oekraïne. Het aanbod kan de consumptie niet bijbenen en de voorraden stonden al op een laag niveau en zullen naar verwachting verder dalen. Handelaren verwachten een nog krappere markt door de Russische inval en de daaropvolgende sancties van de VS en de EU, die de productie en de export zal verstoren. De 6-maands backwardation in Brent is gestegen naar $11 per vat. Dit is het hoogste niveau sinds 1990 tijdens de invasie van Koeweit door Irak. Begin februari was deze spread $6. In januari bedroeg dit verschil $3 per vat.
Zonder demand destruction zal het aanbodtekort moeilijk te beheersen zijn. En mét vraagvernietiging, zal de olieprijs jarenlang hoog blijven. De landen die hun productie kunnen vergroten zijn: OPEC-leden Saudi-Arabië, UAE en Koeweit, de VS, Canada, Brazilië en Noorwegen. De laatste twee landen hebben het laaghangende fruit al geplukt. De grote projecten werden operationeel in 2018 en 2019. Voor de toekomst zit er niet veel meer in. Canada zal zeer beperkte productiegroei kunnen laten zien door pijpleidingbeperking en discipline van producenten. De drie OPEC-leden hebben samen nog een reservecapaciteit van maximaal 2,5 tot 3 miljoen vaten. Ook geeft het kartel aan dat de spike van vorige week door geopolitiek is veroorzaakt waardoor het geen correcte weerspiegeling is van vraag en aanbod.
Dan blijft alleen schalie in de VS over. Rystad Energy, positief op schaliewinning, heeft recentelijk opgemerkt dat de Amerikaanse productie haar piek zal bereiken rond 13 miljoen vaten in 2025. Voorraadbeperkingen zullen de bottleneck zijn. Voorraad is een functie van wat economisch is, en wat niet. Hoe verder de olieprijs stijgt, hoe meer economisch het wordt om te boren. De productie hangt dus grotendeels af van de prijs, maar de kosten zijn inmiddels ook gestegen. Als schalie in de VS eenmaal piekt in 2025, is het eigenlijk game over. Geen regio in de wereld kan een aanbodgroei laten zien zoals de VS heeft gedaan in de laatste 7-8 jaar. Olieveld Eagle Ford en Bakken zijn volgens de EIA gepiekt in 2014 en 2018 respectievelijk. Zonder het olieveld de Permian Basin was er 5 jaar geleden al een energiecrisis geweest.
British Petroleum (BP) heeft na 30 jaar samenwerking haar aandeel van 20% in Rosneft gedumpt en moet hiervoor een boete van $25 miljard betalen.
In een interview gepubliceerd op dinsdag 22 februari gaf de Russische Energie minister aan dat het land $55 tot $70 per vat als optimale range ziet. Een hoge olieprijs is goed voor de begroting en nodig voor de moeilijk winbare olie. Aan de andere kant, zal een te hoge olieprijs andere economische sectoren raken en de vraag naar olie afzwakken, aldus de minister. Afgelopen maandag heeft Goldman Sachs aangegeven een korte termijn Brent prijs te verwachten van $115 per vat en demand destruction als enige oplossing te zien.
Prijs Ruwe olie – Brent mei 2022 ($/barrel) – dag candle, log scale
Elektriciteit
Ukraine power grid is stable, no blackouts, natgas pipelines running ‘smoothly’ as energy prices spike.”
Wereldwijde energieprijzen rezen de pan uit nadat Russische strijdkrachten vorige week een aantal operaties uitvoerden in Oekraïne. Ondanks de stijgende prijzen van gas en ruwe olie, is er geen rapportage geweest van aanbodverstoringen of blackouts in Oekraïne. Zo lijkt het business as usual, ondanks alle ellende die een oorlog brengt.
Een hogere gasprijs heeft een hogere stroomprijs tot gevolg. Donderdag steeg de Duitse elektriciteitsprijs voor levering in maart met 42%. Door beperkte Russische exporten in de afgelopen maanden, nemen elektriciteitsbedrijven meer gas af onder lange termijncontracten met Gazprom. De prijs van de Russische import is goedkoper dan de spotprijs verhandeld op de Europese hubs. De maandcontracten van Gazprom zijn dit jaar tot nu toe out-of-the-money, waardoor de export laag blijft. Dat veranderde op donderdag, waardoor de vraag naar Russisch gas sterk steeg en verder kan toenemen in de komende dagen. Gazprom benadrukte dat de toevoer via Oekraïne niet onderbroken zal zijn, en verhoogd zal worden op verzoek van de klant. Een reden voor de grotere aankoop van Russisch gas kan ook strategisch zijn door angst voor een toekomstige verstoring en/of een hogere prijs.
Door voorspelling van koud weer begin maart, steeg de spotprijs op de Amsterdam Power Exchange (APX) afgelopen vrijdag met 156% tot ruim €245 per MWh. In het kader van Nederlandse energiezekerheid zal het debat over nucleaire investeringen weer van nieuwe munitie zijn voorzien. Volgens de IEA was aardgas in 2020 goed voor 45% van de energievoorziening in Nederland. Olie en biobrandstoffen zijn goed voor 36% en 7,2% respectievelijk. Kernenergie had een aandeel in de mix van 1,5%.
Elektriciteit voor leverjaren 2023 en 2024 blijven in een duidelijke opwaartse trend.
Prijs Baseload Elektriciteit (eur/MWh) – week candle, log scale
“If Nord Stream 2 does NOT commence in 2023, we would expect the European natural gas market to find itself in a perpetual competition for LNG, ultimately manifesting in higher prices for longer.” – JPM Commodities desk
Aardgas
JPM herziet haar prijsverwachting voor TTF voor zomer 2022 naar € 77,5 per MWh om de “ontwikkelende geopolitieke risico’s van het conflict te reflecteren.” Bij een langdurige verstoring van het gasaanbod kunnen voorraden niet worden aangevuld in de zomer. Huidige fundamentals suggereren zwakkere prijzen. De bank kan echter niet langer de risicopremie negeren, aangezien de crisis een aanbodverstoring kan veroorzaken. Duitsland en Amerika hebben Nord Stream 2 voor de resterende maanden van 2022 in de ijskast gezet. De kans is ook afgenomen dat de pijpleiding actief wordt in 2023. De Russische energieminister zei dat hoge prijzen niet voordelig zijn voor Gazprom noch voor Rusland. Door de hoge prijzen zal de consumptie en aankoop van gas dalen en de economie vertragen. De voorkeur gaat dus uit naar een stabiel aanbod in plaats van een hoge prijs. De escalatie van het conflict deed de TTF-front maandprijs afgelopen donderdag met meer dan 60% toenemen. Gisteren steeg de gasprijs naar een nieuw record van € 194 door de impact van de westerse sancties op de gaslevering.
Door de geopolitieke onrust zullen energieprijzen verder stijgen. Dit zal meer inflationaire druk geven en een wereldwijde economische vertraging en stagflatie kunnen veroorzaken. Rusland levert ongeveer 1/3de van de gasbehoefte van Europa. Een verstoring in het gasaanbod kan catastrofaal zijn voor het continent. De prijsactie op vrijdag was neerwaarts gericht aangegeven door de rode pijl in onderstaande grafiek.
Op vrijdag 25 februari daalde de TTF-gasprijs met 28% door een nieuwsbericht van Bloomberg, gebaseerd op informatie van Gazprom. De aardgastoevoer door Oekraïne zou met 38% zijn gestegen op donderdag en zou een toename van 24% laten zien op vrijdag.
Liquefied natural gas (LNG) dat over lange afstanden wordt getransporteerd kan een mogelijke oplossing zijn bij een verder escalerende energiecrisis. LNG is echter moeilijk te sourcen en te implementeren. Grote producenten zijn de VS, Qatar en Nigeria. Bij pijpleidingverstoringen zal Europa moeten concurreren met Aziatische landen om aardgaslevering zeker te stellen. Bovendien zijn er momenteel logistieke problemen doordat de meeste LNG regasification- en opslag terminals volledig gevuld zijn.
Stijgende energieprijzen in de EU zullen bij beleidsmakers de druk opvoeren om het conflict in de Oekraïne op te lossen.
Prijs TTF gas leverjaar 2023 (eur/MWh) – week candle, log scale
Steenkool
Wereldleiders hebben een aantal ambitieuze klimaatbeloften gedaan die nog niet hebben geleid tot het definitieve einde van steenkool. Sinds 2019 hebben commerciële banken $1.500 miljard in de steenkoolindustrie gepompt. Financiële bedrijven uit een zestal landen zijn verantwoordelijk voor meer dan 80% van de steenkoolfinanciering en investeringen. Het gaat hierbij om Amerika, China, Japan, India, Canada en Groot-Brittannië.
De wereldwijde energietransitie is in een versnelling gekomen. De beweging weg van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare en lage CO2-energiebronnen wordt gemarkeerd door ups & downs en de grote kloof tussen retoriek en praktijk. Klimaatverandering is een pittig probleem dat aanzienlijke trade-offs vereist, verliezen oplevert en marktschokken zal veroorzaken.
De inspanning zal het afstoten van fossiele brandstoffen zijn. Ook is een forse cash injectie in schone energie alternatieven en infrastructuur nodig, zodat renewables in staat zullen zijn om aanzienlijke hoeveelheden olie, gas en steenkool capaciteit te vervangen. Het is duidelijk dat er internationale consensus bestaat om de meest vervuilende fossiele brandstof zo snel mogelijk uit de energiemix te halen.
Ook is er aandacht nodig voor greenwashing. Yann Louvel, een beleidsanalist bij Reclaim Finance, werd als volgt geciteerd door CNBC. “Twee grote investeerders – BlackRock en Vanguard hebben een grotere verantwoordelijkheid voor versnelling van klimaatverandering dan enig andere institutionele investeerder ter wereld.”
Verandering is niet eenvoudig, maar het is mogelijk. Vooral en noodzakelijkerwijs als financiële, politieke en industriële mechanismen verantwoordelijk worden gehouden.
Steenkool wordt door Duitsland niet langer uitgesloten als alternatief voor aardgas. Op 1 maart handelt de prijs voor leveringsjaar 2023 op een nieuw record van $200 per ton.
Prijs ICE Coal 2023 (usd/t) – week candle, log scale
“The dilemma for the West: you can’t win a geopolitical conflict lasting years or decades with an economy powered intermittently by wind turbines and solar panels.”
Emissierechten
De rijkste 10% van de wereld is verantwoordelijk voor ca. 47% van de globale CO2-emissies. Dit is het resultaat van een recente studie gepubliceerd in het vakblad Nature Sustainability. Deze studie richt zich op de impact van het verminderen van wereldwijde armoede op de CO2-uitstoot.
In de afbeelding zie je dat een persoon die in de categorie van 50% van de laagste inkomens valt, gemiddeld genomen maar 1 ton CO2 per jaar produceert. Dit in vergelijking met 48 ton CO2 per capita uitgestoten door de rijkste 1%.
De resultaten verschillen logischerwijs per regio. In Europa bijvoorbeeld, heeft de lagere 50% groep een hoger geschat aandeel in de totale emissies dan de top 10%. Terwijl de top 1% in Sub-Sahara Afrika meer uitstoot dan de 50% laagste inkomens.
Volgens de studie zijn de effecten van wereldwijde armoedebestrijding op global warming minimaal. Het uittillen van meer dan 1 miljard mensen boven de armoedegrens, de eerste Sustainable Development Goal (SDG) van de VN, zou de geschatte wereldwijde CO2-output slechts met 2% doen toenemen. Desondanks zou dit de hoeveelheid carbon emissie in de lage inkomensgroepen van Sub-Sahara Afrika potentieel kunnen verdubbelen.
Voordat Poetin begon met het ‘demilitariseren’ van Oekraïne, was klimaatverandering de grootste bedreiging voor de wereld. De push voor de opwek via wind en zon begon in Duitsland met de Renewable Energy Act van 2000, waardoor een grotere afhankelijkheid van Russisch aardgas ontstond om de lichten aan te houden. Het gevolg van het opbreken van de Sovjet-Unie was dat Rusland het gas had en dat Oekraïne de pijpleiding- en transit fees zou ontvangen. Dat was een bron van frustratie voor Poetin.
Sinds de start van het presidentschap van Joe Biden bestaan er spanningen tussen geopolitieke realisten en klimaathaviken. Binnenlands geproduceerde olie en gas houden een klimaatrisico in. Twee jaar geleden kondigde Ursula van der Leyen van de EC de Europese Klimaatwet aan die een wettelijk bindende doelstelling van netto-nul broeikasgassen tegen 2050 ambieert. Netto nul betekent echter niet nul olie. Hernieuwbare energiebronnen zijn afhankelijk van hydrocarbons. Daarom is de boodschap van Saudi-Arabië aan de energie-industrie als volgt:
- renewables zijn niet voldoende
- door onder investering in olie en gas kunnen aanbodtekorten ontstaan
- een overhaaste transitie zal tot meer volatiliteit en hogere energieprijzen leiden.
Na de nucleaire ramp in Fukushima besloot Duitsland om niet later dan 2022 alle nucleaire productie activiteiten te staken. Achteraf lijkt deze beslissing zowel dom als ironisch. Dom omdat Duitsland haar onderhandelingsmacht met Rusland kwijt is, van wie ze afhankelijk is. En ironisch omdat Duitsland al beschikking had over ‘schone energie’. Maar om blackouts te voorkomen moest ze weer terugvallen op vervuilende energie. Het huidige elektriciteitssysteem lijkt onhoudbaar. Het groene narratief is gecentreerd rond klimaatverandering als belangrijkste oorzaak van extremer weer, maar een andere factor is gerelateerd aan de onbetrouwbaarheid van groene energie. Elektriciteitsbedrijven hebben gefaald te investeren in energiebronnen die als backup kunnen dienen voor het ondersteunen van wind en zon.
Wat betreft het opladen van elektrische auto’s, gaat de EV-droom gepaard met hogere kosten, in ieder geval in München. De rommelige transitie naar hernieuwbare energie in Duitsland resulteert in een onprettige verrassing voor EV-eigenaren bij oplaadstations. Dit nieuws werd vorige week gemeld door het Duitse energieblog NoTricksZone.
Het gemeentelijke nutsbedrijf Stadtwerke München gaat de prijs van elektriciteit per eind maart verhogen met 81%. De prijs per kWh gaat van 38 naar 49 cent. Bij de snel-laadstations gaat de huidige prijs van 38 naar 69 cent. De laatste verhoging dateert van april 2019. Een CSU-parlementslid en EV-rijder merkte het volgende op: “This is total madness. You can’t destroy the cost advantage of e-cars. At home, electricity costs around half!”
De CO2-prijs, gezien als risicovolle asset, is door het conflict fors gedaald. Ook is het een indicatie dat de economie sneller afkoelt dan voorheen werd gedacht.
Prijs Emissierechten – dec-22 contract EEX (eur/t) – dag candle, log scale
Gas
De 60% prijsstijging van TTF-gas vorige week donderdag. De grootste stijging sinds 2005. Hetzelfde contract steeg afgelopen dinsdag met 44% naar bijna €180 na een neerwaartse correctie op vrijdag.
De stijgende EU en de prijzen in Groot-Brittannië zijn vergelijkbaar met een olieprijs van tussen $175 en $220 per vat. Hierdoor stijgt de prijs van Amerikaans natgas ook omdat de potentiële exportvraag van Europa wordt ingeprijsd. President Biden kan zo Rusland de schuld geven van de stijgende energieprijzen en verstoringen in de toeleveringsketens.
Het gasprijsverschil tussen de VS en de EU is weer opgeblazen. Eind 2021 steeg deze spread naar ongekende hoogte op basis van koud weer en lage voorraden.
Duitsland heeft NS2 in de ijskast gezet en steunt nu de bouw van twee terminals voor de import van LNG. Er worden geen nieuwe lange termijncontracten aangegaan met Rusland. Ook heeft het land aangegeven dat geen enkele energiebron taboe is in de nieuwe Duitse energiestrategie, zodat het land niet meer afhankelijk is van Russisch gas. Ook steenkool en nucleair worden weer als opties gezien, aldus de minister van Economie, van de Groene Partij.
De president van de Wereldbank, David Malpass, heeft aangegeven dat er alternatieven zijn voor Russisch gas op een termijn van 5 jaar. “Markets look forward so they can look at the five-year time horizon and realize that there’s a lot of energy available if it’s mobilized, there are alternatives to the Russian dominance of the gas market, for example.”
Analisten stellen dat het vervangen van Russisch gas op korte termijn onmogelijk is. Qatar, één van de grootste exporteurs van LNG, heeft dit onlangs bevestigd.
Als Rusland volledig wordt uitgesloten van SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), is het land buitengesloten van het gehele dollar betalingssysteem. Er blijven zo weinig betalingsmogelijkheden over. Een dergelijke ‘nucleaire optie’ zou schadelijk kunnen zijn voor Europa, aangezien een derde van de gasconsumptie afkomstig is uit Rusland. Een derde van die transporten gaat door Oekraïne.
Bovendien kunnen Russische banken SWIFT omzeilen en andere alternatieven gebruiken. De grootste concurrent is een parallel systeem in China, genaamd CIPS (Cross-Border Interbank Payments System). Ten minste 25 banken zouden transacties doen via dit systeem. De transacties worden afgewikkeld in yuan. Volgens de BIS (Bank of International Settlements) wordt de yuan gebruikt in 4% van de wereldwijde valutatransacties.
In veel Europese landen is wetgeving in de maak die marktpartijen verplicht om gasbuffers voor de winter te vullen tot 80-90%. Het vullen van de Europese buffers, voor het vergroten van de leveringszekerheid, kost nu € 70 miljard. De voorgaande jaren was dit nog maar € 12 miljard.
Olie
De premie van Brent futures ten opzichte van olietermijncontracten in de VS is niet eerder zo hoog geweest als in april 2020. Vorige week woensdag was de spread bijna $5 toen de spanningen tussen het Westen en Rusland verder opliepen. De kans op verstoringen van het Europese olieaanbod heeft meer effect op de prijs van Brent dan op die van WTI. Alhoewel de Amerikaanse productiegroei en het seizoenonderhoud in de raffinaderijen hierbij ook een rol spelen.
Volgens Platts heeft Rusland, door een gebrek aan kopers, de prijs voor haar Urals crude verlaagd tot een record discount van $9,80 ten opzichte van de Brent prijs. Dat is bijna 10x wijder dan het gemiddelde over de afgelopen jaren. Zoals een werknemer bij een Europese raffinaderij zei: “We’re a big buyer of Urals, but we’re not buying at the moment.”
Op dinsdag 1 maart hebben de IEA-leden besloten om 60 miljoen vaten vrij te geven uit de SPR. Het is de eerste keer sinds de burgeroorlog in Libië dat de IEA besluit tot een gesynchroniseerde vrijgave. Tot nu toe met weinig prijsimpact, net als in de afgelopen 18 maanden.
Scenario’s economische impact Oekraïne crisis
Overig
Deze energiemarkt analyse wordt met alle zorgvuldigheid samengesteld en is een momentopname. Alle ontwikkelingen die invloed hebben op de prijsontwikkelingen in de energiemarkt worden door ons 24/7 op de voet gevolgd. Dit is een van onze services die horen bij onze invulling van energie portfolio management.
We kunnen onze kennis, analyses en inzichten als losse dienst aanbieden op maat voor uw bedrijf zonder onze energie portfolio management. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving. Interesse? Neem contact met ons op.