Ik heb een:

Energiebedrijf mag vast contract niet aanpassen of opzeggen

Vanaf het derde kwartaal in 2021 zijn de prijzen voor energie enorm gestegen en nog volop in beweging. Er zijn verschillende energieleveranciers failliet gegaan door deze enorme stijging.  We hebben veel vragen gekregen over energiecontacten- en prijzen van onze klanten.

We krijgen opvallend meer vragen van bedrijven met een vaste energieprijs, waarvan de energieleverancier of tussenpersoon het contract voortijdig wil stoppen of het tarief wilt aanpassen. Voor ons reden om hier uitleg over te geven wat wel en niet mag.

Afspraak is afspraak

We kunnen hier heel duidelijk in zijn, afspraak is afspraak. Eenzijdige opzegging van een energiecontract met vaste prijs door de leverancier of tussenpersoon mag niet zonder uw instemming. Dat kan dus niet als u een contract heeft met vaste tarieven. De leverancier heeft niet voor niets met u afgesproken dat die tarieven gelden tijdens de looptijd van het contract.

Meestal bieden de algemene voorwaarden bij een contract met vaste tarieven ook geen mogelijkheden om het contract tussentijds aan te passen. Faillissement is vaak de enige uitzondering.

Alleen als u dat wilt, mag de leverancier uw energieprijs aanpassen / opnieuw vastzetten. Ga dus nooit akkoord met een voorstel voor voortijdige prijsaanpassing bij een vaste energieprijs. De kans is groot dat de nieuwe energieprijs vele malen hoger zal zijn dan uw vaste prijs, zeker als u een contract met vaste prijs heeft afgesloten voor de zomer van 2021.

We hebben hier al voorbeelden gezien van 3 tot 5 keer duurder!

Laat weten dat u niet akkoord gaat

Stuur de leverancier een brief of e-mail dat u niet akkoord bent met het beëindigen of aanpassen en dat u het contract gewoon door wilt laten lopen. Een voorbeeldbrief vindt u hier.

Van 1 oktober tot 1 april mag uw leverancier de levering van energie niet zomaar stoppen.

Wanneer mag een leverancier uw contact wél aanpassen?

  • Als u er zelf om vraagt
  • Als u uw rekeningen niet betaalt
  • Als uw contract is afgelopen.

Komt u er niet uit met uw energieleverancier?

Dan kunt u verschillende stappen zetten om uw recht te halen.

1. Meld het bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM):
Wil uw leverancier uw contract stoppen of aanpassen? Of hebt u een contract met vaste tarieven en staan er onverwacht hogere tarieven op uw rekening? Of krijgt u een brief van uw netbeheerder waarin staat dat u geen leverancier hebt? Meld het dan bij de ACM. Dit helpt om te zien waar de ACM iets aan moet doen. Zij zullen in actie komen als bedrijven zich niet aan de regels houden, hier zijn vaak meerdere meldingen voor nodig. Iedere melding helpt dus hierbij. Klik hier.

2. Meld het bij CIRE
CIRE is een register waarin intermediaire wederverkopers van energiecontracten zich registreren. Zo kunnen energieleveranciers zien welke intermediairs hun energie verkopen en of zij voldoen aan de transparantievereisten die CIRE stelt. Partijen willen hiermee bewerkstelligen dat klanten op een goede manier het energie aanbod krijgen dat ze op prijs stellen, en dat niet goed functionerende intermediairs niet meer worden ingezet. Ook hier geldt dat iedere melding helpt doordat vaak meerdere meldingen nodig zijn om in actie te komen. Klik hier.

3. Juridische ondersteuning
Als consument kunt u hiervoor terecht bij ACM Consuwijzer of via uw juridische verzekering.

Voor bedrijven zijn er de volgende mogelijkheden voor juridische ondersteuning:

  • Heeft uw onderneming een bedrijfsjurist? Kijk wat die kan doen om juridische problemen en vraagstukken op te lossen.
  • Brancheorganisatie en werkgeversorganisatie. Bent u lid van een brancheorganisatie of werkgeversorganisatie? Vaak is daar een jurist bij wie u met specialistische vragen terecht kunt. Lees meer over brancheorganisaties op Ondernemersplein.
  • De Geschillencommissie. Wilt u niet naar de rechter? Dan kunt u naar de Geschillencommissie. U krijgt een uitspraak waaraan beide partijen zich moeten houden.
  • Bij mediation werkt u onder begeleiding van een deskundige samen aan een oplossing.
  • Heeft u een speciale rechtsbijstandverzekering voor ondernemers? Een rechtsbijstandsverzekeraar heeft juristen en advocaten in huis om u te helpen bij een juridisch proces. Vraag ernaar bij uw verzekeraar.
  • U kunt een advocaat inschakelen. Die kent de wet en kan u toegespitst advies geven over uw rechten en plichten. En, mocht het nodig zijn, u begeleiden naar de rechter.

Vanuit COMCAM ondersteunen wij sowieso al onze klanten bij zowel de ACM melding als op juridisch gebied. Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem gerust contact met ons op.