Energiecrisis: deze 5 maatregelen gaan helpen (volgens EU)
5 maatregelen om Europese energiecrisis een halt toe te roepen: dat is wat de Europese Commissie wil. Maatregelen om kwetsbare consumenten en bedrijven te beschermen. En om een mentaliteitsverandering te realiseren. Want Europa moet structureel minder gas en elektriciteit gaan gebruiken.
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, sprak Europa toe en maakte daarbij de volgende 5 maatregelen bekend.
Ga direct verder naar de analyse van COMCAM
1.Minder verbruik op de piekmomenten
Bij het verbruik van elektriciteit zijn er duidelijke piekmomenten. Juist op deze piekmomenten wordt er duurder gas ingezet voor elektriciteitsproductie. Oproepen tot minder verbruik op de piekmomenten, is nodig om de stijgende prijs van elektriciteit af te vlakken.
2. Inkomstenplafond voor elektriciteitsbedrijven
Op dit moment zijn er bedrijven die tegen lage kosten elektriciteit produceren en deze op de markt duur kunnen verkopen. De bedrijven genereren woekerwinsten. Luxe winsten waarvan de bedrijven nooit hadden durven dromen. Winsten die de bedrijven niet kunnen herinvesteren.
3. Solidariteitsbijdrage van olie- en gasmaatschappijen
Ook olie- en gasmaatschappijen hebben enorme winsten gemaakt. Daarom stelt Europa een solidariteitsbijdrage voor fossiele brandstofbedrijven voor. De lidstaten zouden deze inkomsten moeten investeren om, naast het ondersteunen van kwetsbare huishoudens en kwetsbare bedrijven, deze ook te gebruiken voor schone energiebronnen van eigen bodem.
4. Energiebedrijven helpen
Van energiebedrijven wordt momenteel onverwacht grote bedragen gevraagd om energie te kunnen blijven leveren aan hun klanten. Dit bedreigt hun handelsvermogen en ook de stabiliteit van de termijnmarkten. De EU vraagt de lidstaten om energiebedrijven steun in liquiditeit te geven, inclusief staatsgaranties.
5. Prijsplafond Russisch gas
De EU wil een prijsplafond voor Russisch gas voorstellen. De EU wil daarmee snijden in de inkomsten van Rusland, zodat het geld niet gebruikt kan worden voor de oorlog tegen Oekraïne. Aan het begin van de oorlog kwam 40% van gas uit Rusland. Vandaag is dat nog maar 9%.
De Europese Commissie bespreekt de 5 maatregelen op vrijdag 9 september met de informele raad van de ministers van Energie.
Analyse COMCAM
Met deze maatregelen wil de EU ingrijpen op de energiemarkt. Dankzij de hoge energieprijzen hebben een aantal bedrijven hoge winsten kunnen boeken die mogelijk afgeroomd kunnen worden. De vraag is hoe structureel dit zal zijn. Heeft dit ook betrekking op zon- en windparken? Als dat het geval is, zal dat de investeringen in andere duurzame projecten onder druk zetten.
In slechte tijden is er geen steun voor deze bedrijven geweest. Zie bijvoorbeeld de tijdelijk negatieve olieprijs en extreem lage spotprijzen in april 2020.
Prijsplafond Russisch gas
Een prijsplafond werkt alleen als alle landen meedoen en de EU-sancties niet omzeild kunnen worden. Bovendien de leverancier, in dit geval Rusland, moet ook meewerken en bereid zijn te leveren tegen een prijs onder de marktprijs. Zoals bekend, zijn sommige landen specialist in het omzeilen van Westerse sancties, zoals bijvoorbeeld Iran en Venezuela.