Energiemarkt analyse 12 december 2023
Aandeel nucleaire energieproductie afgelopen jaar met 4% gedaald.
Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze wekelijkse marktanalyse.
Ga direct verder naar
> Introductie > Ruwe olie > Elektriciteit > Aardgas > Steenkool > Emissierechten > Hernieuwbaar
Introductie
“Nuclear energy remains an expensive and dangerous proposition financially, environmentally and now militarily, with insufficient liability protection and prospects of future Black Swan events that destroy whole regions, uproot populations, increase cancer occurrence, and threaten even distant ecosystems.” – World Nuclear Industry Status Report 2023
Het aandeel van nucleaire energie in de wereldwijde elektriciteitsproductie is in 2022 met 4% afgenomen, jaar-op-jaar. Het laagste niveau sinds de tachtiger jaren, volgens het jaarlijkse World Nuclear Industry Status Report (WNISR 2023). In 2022 was nucleaire energie goed voor 2.546 terawatt-uur (TWh) van de elektriciteit wereldwijd. Dat was 9,2% van de totale elektriciteitsproductie. Hiervan had Amerika het grootste aandeel, gevolgd door China.
In een tijd waarin klimaatverandering en de energietransitie de wedergeboorte van nucleaire elektriciteit bevordert, zijn verouderende nucleaire centrales dichtbij sluiting. Nieuwe projecten hebben te maken met uitstel en hoge kosten. In de eerste helft van 2023 waren 407 reactoren actief in 32 landen. Dat is een afname van 31 actieve reactoren ten opzichte van 2022.
Het rapport merkt op dat nucleaire energie in toenemende mate wordt gezien als de weg naar netto-nul carbon emissies. WNISR ziet dit als een non-starter in termen van oplossing voor klimaatverandering. Hierbij wordt benadrukt dat de kosten voor de bouw van nucleaire reactoren het viervoudige bedragen van elektriciteit op basis van wind en solar. In deze calculatie worden kosten en output over de gehele levensduur meegenomen.
Het jaarlijkse WNISR kwam tot een aantal kritische conclusies met betrekking tot nucleaire energie. Opgemerkt wordt dat hoewel veranderingen in perceptie enorm zijn ‘blijft de wereldwijde kernenergie-industrie in zijn bredere karakteristieken vandaag de dag net als toen – ondoorzichtig als het gaat om kosten en tijdschema’s, vatbaar voor wild opgeblazen groeiprognoses en hardnekkig vechtend tegen de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen, hoewel de verschillen tussen de twee in termen van groei, kosten en prestaties met het jaar groter worden”
Bron: Oilprice.com
“Oil output cuts agreed by OPEC+ will take time to kick in.” – Kremlin
Ruwe olie
De olie prijs handelt ongeveer op hetzelfde niveau als dezelfde periode in 2022 en 2021 en nog ruim boven het 5-jaars gemiddelde.
Oorzaken van de zwakke olieprijs zijn:
- Toenemende Amerikaanse olieproductie en voorraden
- Zorgen over de Chinese economie
- Tegenvallende OPEC+-compliance waardoor meer wordt geproduceerd dan is afgesproken.
De prijs van Russische Urals crude noteert voor de eerste keer sinds maanden onder de prijslimiet van $ 60 per vat. De prijs van Urals olie, geladen in de Baltische zeehaven van Primorsk, daalde tot $ 56,15 per vat. Ook de prijs van Urals bij de Novorossiysk haven in de Zwarte Zee deprecieerde tot $ 56,55. De prijzen van internationale benchmarks staan eveneens onder druk. De prijs van Brent Crude geladen zakte vorige week onder $ 75 per vat, het laagste niveau sinds juni. De Brent prijs daalt nu al 7 weken op rij, de langste reeks sinds 2018.
India zal naar verwachting haar aankopen van Russische olie tegen deze prijzen willen vergroten. Dit zegt een anonieme overheidsofficial in India tegen Reuters. Deze official meldt dat de import van Russische olie niet beïnvloed zal worden door Westerse sancties op schepen aangezien er voldoende tankers beschikbaar zijn in de markt.
Bloomberg wijst erop dat honderden tankers onderdeel zijn van de schaduwvloot die het voor Iran, Rusland en Venezuela mogelijk maken hun door Amerika gesanctioneerde ruwe olie en olieproducten te verschepen naar de rest van de wereld. Een petroleum tanker, onderdeel van deze wereldwijde schaduwvloot, liep aan de grond vast in de buurt van Singapore met een miljoen vaten olie uit Venezuela. Bloomberg meldde dat dit incident plaatsvond vlak nadat de tanker haar locatie vervalste om detectie te voorkomen. De 23 jaar oude tanker “Liberty” voer onder de vlag van Kameroen en liep vorige week zondag vast. Satelliet-onderzoek door TankerTrackers laat zien dat het schip in oktober een valse locatie doorgaf, ook wel ‘spoofing’ genoemd. Het leek alsof het schip bij de kust van West-Afrika voer, terwijl het tegelijkertijd gesanctioneerde olie in Venezuela aan het inladen was. Het is volgens TankerTrackers de tweede keer in 14 maanden dat een tanker uit de schaduwvloot vastloopt ten westen van de Straat van Singapore.
De International Maritime Organization waarschuwde recent al voor schaduw vloten die buiten internationale regulering opereren, meestal zonder verzekering. De organisatie noemt dit een ‘zware zorg’ voor de veiligheid van de omgeving en welvaart van bemanning en landen rond de kust. Het besef van de gevaren die een dergelijke vloot met zich meebrengt kwam eerder dit jaar toen een tanker met Iraanse olie, “Pablo”, vlam vatte bij de kust van Maleisië. Dit zou het topje van de ijsberg kunnen zijn nu de groei van de schaduwvloot verder aantrekt door vooral de sanctierondes gericht tegen Rusland.
Rusland heeft beloofd gegevens te leveren over productie, voorraden en brandstofproductie op verzoek van OPEC+ om zo meer transparantie te verschaffen zodat de compliance met de verlagingen bijgehouden kan worden. Rusland heeft sinds de invasie haar olieproductie en exportgegevens geclassificeerd en gezegd dat het geen gedetailleerde informatie zal verschaffen over haar oliesector. Deze gegevens zouden gebruikt kunnen worden door het westen om de Russische olie-exporten of opbrengsten te volgen en aan te pakken. Rusland is altijd ontwijkend geweest over haar compliance met de OPEC+-overeenkomst, al voor de invasie van Oekraïne. Na het begin van de oorlog moest de markt zich grotendeels baseren op grove schattingen en ship-tracking om het Russische aanbod vast te stellen.
De zes olie-flow tracking bedrijven en prijsrapportage agentschappen, Argus Media, Energy Intelligence, S&P Global Platts, Rystad, Kpler, en Wood Mackenzie hebben de taak gekregen van OPEC+ om met Rusland samen te werken en meer transparante gegevens los te krijgen voor het beoordelen van de compliance. Gedurende een gesprek hierover met Pavel Sorokin, plaatsvervangend energieminister van Rusland, liet hij weten meer informatie te zullen verschaffen over de olieproductie en exporten van Moskou.
Rusland heeft beloofd haar olie-exporten met 300.000 vaten per dag (bpd) te reduceren tot eind 2023. Dit doet het land uit solidariteit met OPEC+ partner Saoedi-Arabië die tot dan vrijwillig 1 miljoen vaten van de markt houdt. In de laatste OPEC+ meeting zei Rusland dat het haar exportbeperking uitbreidt tot 500.00 bpd in het eerste kwartaal van 2024, met mei en juni 2023 als referentiepunt voor de verlaging van het exportniveau. Het gaat om 300.000 bpd ruwe olie en 200.000 bpd geraffineerde olieproducten.
Voor degenen die willen weten waarom Amerika tientallen miljarden besteed om de Oekraïne-Rusland oorlog gaande te houden is hier het antwoord. Greg Miller van FreightWaves rapporteert de niet-geformuleerde missie van Amerika om Rusland te vervangen als grootste bron van Europese energie, zowel van ruwe olie als aardgas. In dit proces zouden Amerikaanse ruwe olie exporten tot recordhoogtes worden gestuwd dankzij een snelle toename van Europese importen.
Nu diplomaten samen zijn gekomen bij de VN klimaatveranderingstop COP28, bereiken fossiele brandstofproductie en consumptie nieuwe hoogtepunten en verkeren tankereigenaren in een gunstige positie om te profiteren van toenemende handelsstromen. De Biden regering is een toonaangevende voorstander van decarbonisatie terwijl Amerika recordvolumes aan koolwaterstoffen oppompt. Amerika is op weg dit jaar werelds grootste producent en exporteur van aardgas te worden, als ook leidend in de export van geraffineerde producten en LPG (liquefied petroleum gas). Er zijn dus grote winsten te behalen voor energieproducenten en scheepseigenaren op het ruwe olie front.
Amerika produceerde in september het hoogste maandelijkse productieniveau ooit, namelijk 13,2 miljoen bpd aan ruwe olie volgens de Energy Information Administration. Daarbij exporteert Amerika nog een groter aandeel van de ruwe olie output. Hierdoor nemen de tankervolumes richting Europa en Azië ook toe.
De export van ruwe olie was in Amerika verboden tussen 1975 en 2015. Veertig jaar lang kon Amerikaanse productie alleen overzees verkocht worden mits deze eerst geraffineerd was. Vervolgens kon deze pas geëxporteerd worden. Het einde aan het verbod vergrootte de mogelijkheden voor Amerikaanse productie en stimuleerde hogere output, waardoor meer business ontstond voor oliebedrijven en tankereigenaren. Het opwaarts momentum gaat door volgens Kpler. Overzeese ruwe olie-exporten bedroegen 4 miljoen bpd tussen januari en november. Dat is een all-time high en een toename van 19% jaar-op-jaar.
Het Panamakanaal heeft grote invloed op de toeleveringsketen van vrachttransport, maar heeft weinig effect op de Amerikaanse olie-exporten. Amerikaanse olie naar Azië wordt geladen op very large crude carriers (VLCC’s, tankers die 2 miljoen vaten kunnen vervoeren) via ship-to-ship transfers in de Amerikaanse Golf. VLCC’s zijn te groot voor zowel Panama- als Suezkanaal en moeten via Kaap de Goede Hoop. Amerikaanse exporten naar Europa worden verscheept op Aframax (750.000 bpd capaciteit), Suezmax (1 miljoen bpd capaciteit) en VLCC’s.
Sinds de invasie van Oekraïne heeft Europa haar aankopen van Amerikaanse ruwe olie opgevoerd ter vervanging van het weggevallen Russische aanbod. Volgens Kpler-gegevens werden tussen januari en november gemiddeld 1,83 miljoen bpd Amerikaanse olie naar Europa geëxporteerd. Dat is 26% meer dan het gemiddelde van geheel 2022. Het Europese aandeel in de totale Amerikaanse export van ruwe olie is dit jaar toegenomen tot 46%. In 2021 was dit nog 37%. Het aandeel van Azië is gedaald van 47% in 2021 tot 41% dit jaar.
Ook met de hogere vraag uit Europa blijven Amerikaanse exporten van ruwe olie richting Azië toenemen. Volgens Kpler-gegevens staan exporten richting Azië gemiddeld op een recordhoogte van 1,65 miljoen bpd tot nu toe dit jaar. Dat is 15% meer dan afgelopen jaar en 26% hoger ten opzichte van 2021. Toenemende volumes naar Azië vertaalde zich in winstgevende business voor VLCC-scheepeigenaren. Brokerage True North Chartering telde 40 spot VLCC vrachten die in oktober en november in de Amerikaanse Golf werden geladen, vergelijkbaar met het vorige maandhoogtepunt in april.
De uitholling van de petrodollar als reservevaluta is een langzaam proces. In november vond echter een onder-gerapporteerde en door de markt onopgemerkte gebeurtenis plaats. De dollar was ooit de enige valuta waartegen buitenlandse landen hun olie wilden verhandelen. Dat is nu ten einde. Niet alleen Saoedi-Arabië verhandelt olie in andere valuta dan de dollar, met name de Chinese Yuan.
Het lijkt erop alsof de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) nu ook strategisch wegschuiven van de Amerikaanse dollar in hun olietransacties. Dit markeert een belangrijke wijziging van het wereldwijde financiële landschap. Deze beslissing, die potentiële deals met 15 landen omvat, waaronder China, Rusland en Egypte, is onderdeel van de trend van ont-dollarisering, geleid door de oliesector. Aangevoerd door de BRICS-alliantie herdefinieert deze beslissing de wereldwijde economie en wordt de dominantie van de Amerikaanse dollar in internationale handel uitgedaagd. Dit kan leiden tot een aanhoudende, wereldwijde ont-dollarisering.
Prijs Ruwe olie – Brent februari 2024 ($/barrel) – dag cloud candle, log scale
“Net zero needs nuclear power.” – Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA)
Elektriciteit
Amerika en 21 andere landen van 4 continenten zijn op de VN-klimaattop COP28 in Dubai overeengekomen tegen 2050 de wereldwijde nucleaire energiecapaciteit te verdrievoudigen ten opzichte van het niveau van 2020. De declaratie met de sleutelrol van kernenergie in het bereiken van nul wereldwijde broeikasgasemissies tegen 2050 werd op COP28 getekend. In de verklaring beloven deze 22 landen, waaronder Nederland, de ontwikkeling en bouw van kernreactoren te ondersteunen, zoals kleine modulaire en andere geavanceerde reactoren voor de productie van elektriciteit. Ook werd toegezegd de investeringen in nucleaire energie te mobiliseren, bijvoorbeeld via innovatieve financieringsmechanismen zoals met aandeelhouders van de Wereldbank, internationale financiële instituties en regionale ontwikkelingsbanken.
De verklaring erkent het belang van het verlengen van de levensduur van nucleaire centrales die werken volgens de hoogste normen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid, beveiliging en non-proliferatie, voor zover van toepassing. De wereldwijde nucleaire capaciteit staat nu op 370 gigawatt in 31 landen, goed voor bijna 10% van de totale elektriciteitsproductie en 25% van het low-carbon aanbod. Een verdrievoudiging van deze capaciteit tegen 2050 vereist een significante opschaling van nieuwe goedkeuringen en financiering.
Amerikaans afgevaardigde John Kerry sprak op de klimaattop en zei dat de wereld zonder nieuwe reactoren geen “netto nul” emissies kan bereiken. “But … you can’t get to net zero 2050 without some nuclear, just as you can’t get there without some use of carbon capture, utilization, and storage.”
Directeur-generaal Grossi van IAEA benadrukte de noodzaak nucleaire centrales te laten draaien om een low-carbon brug te creëren. Bij de productie van nucleaire elektriciteit komen bijna geen broeikasgassen vrij. “Netto nul heeft nucleaire elektriciteit nodig” aldus Grossi.
Prijs Baseload Elektriciteit leverjaar 2024 (eur/MWh) – week cloud candle, log scale
“Europe Is Getting Record Amounts Of Russian Gas Through Turk Stream. So Who Keeps Trying To Blow It Up.” – Authored by Conor Gallagher via NakedCapitalism.com
Aardgas
De Turk Stream pijpleiding, die aardgas transporteert van Rusland naar Turkije via de Zwarte Zee en daarna richting Zuidoost-Europa, is vanaf de start controversieel in bepaalde delen van het Westen. Nu hebben aardgasleveranties van Rusland richting Turkije record hoogtepunten bereikt. Turk Stream heeft een capaciteit van 31,5 miljard kuub aardgas per jaar. Ruwweg de helft daarvan blijft in Turkije, de rest gaat richting de Balkan en Centraal-Europa. Servië en Hongarije zijn de primaire Europese consumenten. Volgens S&P Global stegen leveranties via Turk Stream naar Zuidoost-Europa sterk in juli en bereikten een maandrecord.
Naarmate de gasleveringen via pijpleiding toenemen, zo ook de pogingen tot aanvallen. Zo vond in mei een onsuccesvolle aanval plaats met Oekraïense speedboten gericht op een Russisch oorlogschip die een deel van de pijpleiding moet beschermen. Aldus het Russisch Defensie Ministerie. Daarna was er in juni nog een aanval met zes high-speed drone boten. Deze werd ook afgeslagen door Russische strijdkrachten.
Prijs TTF gas leverjaar 2024 (eur/MWh) – dag cloud candle, log scale
“50 GW of coal power capacity started construction in China in 2022, a more than 50 percent increase from 2021. Many of these projects had their permits fast-tracked and moved to construction in a matter of months.” – GEM & CREA
Steenkool
Volgens een februari-rapport van Global Energy Monitor & Centre for Research on Energy and Clean Air was er in 2022 een enorme acceleratie in de vergunningsverlening en bouw van nieuwe kolencentrales in China. “In totaal werd 106 GW aan nieuwe steenkoolprojecten toegestaan, het equivalent van twee grote steenkoolcentrales per week. De hoeveelheid toegestane capaciteit is meer dan verviervoudigd ten opzichte van 23 GW in 2021.”
Het pleidooi van Kerry op de klimaattop COP28 voor kernenergie staat haaks op China’s kolenversnelling van 2022: “Om ons doel van 100 procent koolstofvrije elektriciteit in 2035 te halen, moeten we geleidelijk stoppen met het onverminderd gebruik van steenkool”, aldus Kerry. Volgens DoE-data werd dit jaar 19,7% van de Amerikaanse elektriciteitsproductie uit kolen gehaald.
In 2022 produceerden kolencentrales 36% van de wereldwijde elektriciteit. Meer dan de helft was afkomstig uit China die met sneltreinvaart centrales bijbouwt. China verkeert niet in een positie om koolwaterstoffen op te geven, zeker kolen niet. In de eerste helft van 2023 gaf China goedkeuring aan 52 GW nieuwe kolencapaciteit. Deze nieuwe vergunningen zijn bovenop de 136 GW aan nieuwe capaciteit onder constructie. Samen vertegenwoordigen deze nieuwe centrales meer dan 67% van alle nieuwe vergunningen wereldwijd. Een verviervoudiging van de hoeveelheid toegestane capaciteit van 23 GW in 2021 volgens GEM en CREA.
Als onderdeel van het Parijsakkoord van 2015 zou China, de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, carbon neutraliteit bereiken tegen 2060 en tegen 2030 een daling in carbon emissie. Deze beloftes staan haaks op de realiteit. De Chinese economie is vooral gebaseerd op fossiele brandstoffen: betaalbaar, overvloedig en een stabiele energiebron. Met 159 exajoules (ongeveer 44,1 miljard mWh) was China’s primaire energieconsumptie in 2022 de hoogste ter wereld. Dat is 40% meer dan Amerika consumeert, de op één-na-grootste gebruiker.
In 2022 was 82% van de totale geconsumeerde energie in China afkomstig uit kolen, olie en aardgas. Wind en zon, ondanks significante investeringen door Beijing, vertegenwoordigden slechts 7% van alle energie geconsumeerd in 2022. Kolen blijven de belangrijkste pijler onder de Chinese energie infrastructuur en economische vitaliteit. Volgens het National Bureau of Statistics of China steeg de kolenconsumptie met meer dan 4% in 2022. Kolenimporten in augustus 2023 waren de hoogste sinds 2015. China verhoogt haar import uit Rusland en Australië en blijft de invoer uit Indonesië verhogen, haar grootste leverancier. Deze toenemende behoefte aan kolen is onvermijdbaar door de hoge vraag vanuit de elektriciteitssector en industrie in het algemeen.
China produceert elk jaar meer dan 1 miljard ton ruw staal en levert meer dan 50% van de wereldwijde staaloutput. Meer dan 90% van de Chinese staalindustrieën gebruikt een op kolen gebaseerd proces. Ondanks de introductie van beleid in 2021 voor het beperken van CO₂-emissies, moet het land nog steeds een limiet instellen op haar staalproductie. S&P Global gelooft dan ook dat er “dit jaar geen verplichte beperkingen op de staaloutput worden ingesteld.”
De staalproductie zal in 2023 hoger liggen dan in 2022. Volgens het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) investeren Chinese staalbedrijven aanzienlijk in nieuwe, op kolen gebaseerde staalproductiecapaciteit. Voor context, China’s goedkeuring voor nieuwe staalcapaciteit per jaar is het dubbele van de gehele capaciteit van de Duitse staalindustrie.
Net als staalproductie is het produceren van cement zeer energie intensief, met kolen goed voor 85% van de energie nodig in het productieproces. China is de grootste producent en consument van cement.
Kortom, China’s veiligheid en economische groei hangen af van de kolossale behoefte aan fossiele brandstoffen. Westerse politiek rondom de klimaatcrisis zal dat niet veranderen.
Prijs ICE Coal leverjaar 2024 (usd/t) – week cloud candle, log scale
“Networks will have to accommodate a more digitalised, decentralised and flexible system with millions of rooftop solar panels, heat pumps and local energy communities sharing their resources, more offshore renewables coming online, more electric vehicles to charge, and growing hydrogen production needs.” – Europese Commissie (EC)
Emissierechten
De EC heeft een actieplan voorgesteld om er zeker van te zijn dat elektriciteitsnetten efficiënter zullen werken en verder en sneller zullen worden uitgerold.
Range anxiety is één van de obstakels voor een snellere adoptie van EV’s. Matt Harrison, COO van Toyota Europe, zei recent in een Bloomberg-interview dat Europa nog veel werk te doen heeft op het gebied van oplaadinfrastructuur voor het bereiken van het kantelpunt om het aandeel van EV’s een significante boost te geven. Belastende vergunningsverleningsprocessen en de behoefte aan extra netwerkconnecties en elektriciteits-capaciteit vertragen de installatie van EV-oplaadstations in Europa. Hierdoor komt de ambitie van de EU in gevaar om te kunnen rekenen op de elektrificatie van transport als steunpilaar van haar netto-nul doelstelling.
De EU nam eerder dit jaar wetgeving aan die er naar streeft per 2035 alle in Europa geregistreerde nieuwe auto’s en bestelbusjes netto-nul te laten rijden. Ook is een actieplan ingediend voor het doen van netinvesteringen in het EU-blok. Deze zullen gericht zijn op het verbeteren van netwerken en het versterken van de energie infrastructuur. Ook zal hernieuwbaar sneller toegang moeten krijgen tot de elektriciteitsnetten. Ondanks deze ambities en de EU-brede wetgeving kan het door lokale regulering en vereisten soms jaren duren alvorens een laadpunt wordt gekoppeld aan het net. De vertragingen zijn afgelopen jaren langer geworden, aldus energiebedrijven en industrie-associaties tegen Reuters.
Van de EU-distributienetwerken is 40% meer dan 40 jaar oud. Cross-border transmissiecapaciteit zal naar verwachting tegen 2030 zijn verdubbeld. Hiervoor zijn volgens de EC investeringen nodig met een omvang van € 584 miljard. Als respons op het plan hebben hernieuwbare industrie-associaties opgeroepen voor urgente actie.
Gemeenten zijn traag met het verlenen van vergunningen. Netbeheerders en elektriciteitsdistributeurs hebben geen uniforme eisen voor laadstations. Dit zou de uitrol kunnen vertragen, zeggen managers in de industrie. “Er is behoefte aan meer standaardisatie”, zegt Stefan van Dobschuetz, vice president van BP Pulse Europe, tegen Reuters. BP Pulse, de EV charging business van BP, heeft de ambitie om tegen 2030 wereldwijd meer dan 100.000 Ultra-fast laadstations geïnstalleerd te hebben.
ChargeUP, de industrie-associatie, heeft verzocht om standaardisatie en een snelle uitrol van laad-infrastructuur door Europa. De grootste bottleneck waar charge point operators (CPO’s) in Europa momenteel tegenaan lopen is volgens de associatie de tijd die het kost om een aansluitpunt op het elektriciteitsnet te vinden, de complexiteit van het proces om er een te krijgen en de toegang tot voldoende netcapaciteit.
Meer dan 20 CPO’s in Europa hebben een open brief getekend met het voorstel om 5 criteria als benchmark aan te houden waardoor het proces van vergunningsverlening ter verkrijging van netkoppeling in Europa kan worden geharmoniseerd en gestandaardiseerd.
Prijs Emissierechten – Dec-23 contract EEX (eur/t) – week cloud candle, log scale
“100,000 people flying to climate conference!” – David Farrar, Curia Market Research
Hernieuwbaar
Ondanks waarschuwingen voor ‘klimaatverandering’ en ‘heetste jaar ooit’, blijven wereldleiders, bedrijfselites en Hollywoodsterren in privéjets vliegen. Het meest recente maandelijkse Business Jet Report van de Federal Aviation Administration laat zien dat de privéjet-activiteit in oktober is gestegen tot 459.000. Het hoogste niveau in meer dan een jaar.
Travel impacts for COP28– a calculation of carbon intensity (gCo2e)
Travel calculation COP28: Carbon intensity (gCO2e) of different modes of transport to COP28. Flight emissions are based on journeys from London to Dubai. Car, train and coach emissions are based on journeys from London to Istanbul. Private jet emissions are based on a Cessna 680 Citation Sovereign (most common in COP27 data), commercial flight emissions are based on an Airbus A380-300 and car journeys are calculated for a Vauxhall Corsa.
COMCAM – analyse op maat
Onze analyse geeft op hoofdlijnen een aantal ontwikkelingen aan die impact hebben op de energieprijzen. Een uitgebreidere analyse bieden we aan als losse dienst. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving.
Op deze analyse rust auteursrecht van COMCAM. Teksten mogen niet worden overgenomen, gekopieerd, openbaar mogen worden gemaakt of verveelvoudigd worden, zonder expliciete toestemming van COMCAM. Ook bij citaten of gedeeltelijke overnames is dit niet toegestaan.
Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van wat er speelt in de energiemarkt, de energietransitie & verduurzaming.