Ik heb een:

Energiemarkt analyse 15 augustus 2023

India consumeert veel ruwe olie uit Rusland, tot 11x meer.

Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze wekelijkse marktanalyse.

Introductie

“India’s crude oil imports from Russia in June were the cheapest since the Russian invasion of Ukraine, during which time the world’s third-largest oil importer became a key Russian oil customer alongside China.”

Rusland is nu de grootste olieleverancier van India, één van ‘s werelds grootste consumenten. Irak en Saoedi-Arabië bezetten respectievelijk de 2e en 3e plek. De exportvolumes waren bijna 11 keer hoger dan vorig jaar over dezelfde periode. Het is weer een teken dat Westerse sancties een minder grote dan verwachte impact hebben gehad op de mogelijkheid voor Rusland haar natuurlijke hulpbronnen te exporteren. Uit analyse van Kpler blijkt dat de Russische exporten naar India 10 maanden op rij zijn toegenomen. In juli was er een lichte daling in leveringsvolumes. Volgens analisten te wijten aan de productieverlaging door OPEC+ waarbij Rusland 500.000 vaten per dag voor haar rekening zou nemen.

Na de Westerse sancties, waaronder een olie-embargo en prijsbeperkingen op Russische olie en petroleum-producten, begon Moskou haar handelsroutes te verleggen. India doet niet mee aan de Westerse sancties en maakt zo gebruik van de korting die Moskou biedt. New Delhi heeft wel beloofd de Westerse prijslimiet voor Russische olie in acht te nemen. Deze is vastgesteld op $ 60, exclusief kosten voor transport, vracht, douane en verzekering.

De olie die India in juni uit Rusland importeerde waren de goedkoopste vaten sinds de Russische invasie. De gemiddelde kosten van een vat Russische ruwe olie die in Indiase havens arriveerde in juni waren $ 68,17 per vat, aldus gegevens van het Indiase ministerie voor Handel en Industrie. Deze prijs is hoger dan de $ 60 limiet die door de G7 is vastgesteld. Maar zoals hierboven is aangegeven houdt deze limiet geen rekening met verscheping. De meeste aankopen van Russische olie door India vinden plaats op leveringsbasis inclusief vracht, verzekering en andere kosten. India betaalde in mei gemiddeld $ 70,17 voor een vat Russische olie vergeleken met $ 100 in juni 2022.

De olieprijzen zitten in de lift de afgelopen weken door de toegenomen hoop op een zachte landing van de Amerikaanse economie. Analisten en handelaren verwachten dat de productieverlagingen door OPEC+ landen de markt voor de rest van het jaar krap zullen houden.

‘Diesel often acts as the canary in the mine for broader inflationary pressure in the economy because it is overwhelming consumed by trucking firms, railroads, manufacturers and construction firms.’

Ruwe olie

De prijzen voor diesel en andere brandstoffen zijn hard opgelopen door de verwachting van een zachte landing en een verbetering van de economische vooruitzichten in Amerika. Hierdoor dreigen de al lage voorraden nog verder te verkrappen. De Amerikaanse voorraden stonden per 4 augustus op 115 miljoen vaten, het laagste niveau in deze periode sinds 2000. De voorraden stonden 24 miljoen vaten (-17%) onder het voorgaande 10-jaarsgemiddelde, aldus de Energy Information Administration (EIA). Amerikaanse raffinagebedrijven zitten dicht bij hun maximumcapaciteit. Ze staan onder druk om naast diesel, ook de benzineproductie op te voeren. De benzinevoorraden staan op het laagste seizoenniveau sinds 2015 en 12 miljoen vaten (-5%) onder het 10-jaarsgemiddelde. De benutting is 93,8% van de maximumcapaciteit in de week die eindigde op 4 augustus, slechts 1,1 procentpunt onder het gemiddelde van het afgelopen decennium.

Tot 3 maanden geleden waren portfolio investeerders nog negatief op de vooruitzichten voor de productprijzen aangezien een recessie de consumptie onder druk zou zetten. De verwaarloosbare voorraadtoename van diesel en andere producten sindsdien betekent dat de industriële recessie niet zo diep was als door andere indicatoren medio 2022 werd verwacht. Als gevolg hiervan zal de industriële economie met slechts een kleine hoeveelheid reservecapaciteit en werkvoorraden uit deze vertraging in de business cyclus komen. De snelle stijging van dieselprijzen en de opbouw door hedge funds zijn een waarschuwing dat capaciteitsbeperkingen en opwaartse druk op goederenprijzen waarschijnlijk relatief snel terugkomen in 2023 en 2024.

Uitgeputte dieselvoorraden zijn een teken dat de economie een mid-cyclus soft-landing heeft bereikt. De tweede fase van de huidige expansie zou kort en inflationair kunnen zijn. Dat betekent dat het in ieder geval duurder wordt de SPR weer aan te vullen.

China gaat in september 40% meer ruwe olie uit Saoedi-Arabië importeren ondanks de unilaterale productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag (bpd) van de grootste exporteur van ruwe olie. Chinese raffinaderijen zullen komende maand naar schatting 52 miljoen vaten ruwe olie ontvangen. In augustus bedroeg dit ongeveer 37 miljoen vaten. De significante toename komt vanwege de start van een nieuw leveringscontract tussen de Saoedische oliegigant Aramco en het Chinese raffinagebedrijf Rongsheng Petrochemical Co. Dit contract valt onder een overeenkomst die afgelopen maand tussen beide bedrijven is getekend. Aramco verwerft hiermee een aandeel van 10% in Rongsheng. De deal omvat de levering van 480.000 bpd Arabische olie aan het grootste Chinese geïntegreerde raffinage- en chemische complex, in handen van het partnerbedrijf van Rongsheng, Zhejiang Petroleum & Chemical Co. Ltd (ZPC).

Twee weken geleden gaf Saoedi-Arabië aan dat het haar vrijwillige, unilaterale productieverlaging van 1 miljoen bpd van juli en augustus zou verlengen tot in september. Hieraan voegde het land toe dat de reductie langer volgehouden kan worden, eventueel met een hoger volume. Ondanks de verlaging zal Saoedi-Arabië naar verwachting de volledige olievolumes volgens contract in september leveren aan Aziatische kopers.

De olieproductie van OPEC+ is momenteel 2 miljoen bpd lager dan in januari. Dit komt vooral door de productieverlaging van Saoedi-Arabië. De productie van dit land is nu lager dan die van Rusland, sleutelpartner in de OPEC+-alliantie. Het wereldwijde olieaanbod daalde met 910.000 bpd tot 100,9 miljoen bpd in juli.

Dit jaar zal de mondiale olie output met 1,5 miljoen bpd toenemen tot 101,5 miljoen bpd. Amerika zal van de non-OPEC+ producenten goed zijn voor het grootste deel van deze toename. Ook volgend jaar zal het aanbod van non-OPEC landen de wereldwijde aanbodgroei domineren. Naar verwachting zal deze groei 1,3 miljoen bpd bedragen terwijl OPEC+ slechts 160.000 bpd zal toevoegen, aldus de International Energy Agency (IEA) afgelopen vrijdag.

De vervoerstarieven voor schepen, van middelgrote Aframax tot supertanker, zijn afgelopen maanden gedaald. Door de productieverlagingen zijn er minder tankers nodig. Dit drukt de kosten voor het verschepen van ruwe olie over de wereldzeeën.

Recent heeft de oliemarkt een variëteit aan gebeurtenissen gezien waardoor de prijs is gedempt, waaronder een lager aanbod en de onzekere vraag naar olie. Zelfs een gewelddadige opleving van vijandelijkheden in de Zwarte Zee heeft weinig gedaan om de verschepingskosten hoger te zetten. Het aantal aanvallen door zowel Oekraïne als Rusland is toegenomen sinds het stopzetten van de graanovereenkomst.

Ondanks dit soort schermutselingen blijven tankertarieven zwak. Sommigen vrezen dat dit schepen zal dwingen om buiten de regio te gaan handelen waardoor de tarieven verder onder druk komen te staan. De impact is met name zichtbaar bij Aframax tankers die ongeveer 700.000 vaten ruwe olie kunnen vervoeren. Deze tankers zijn instrumenteel geweest bij het in omloop houden van Russische olie. Het dagtarief voor een Aframax over de Middellandse Zee is afgelopen week gecrasht naar $ 5.905, het laagste niveau sinds juni 2022. Een maand geleden was dat nog $ 30.000, aldus gegevens van de Baltic Exchange. Het tarief piekte op het onvoorstelbare niveau van $ 157.744 op 25 november.

Rusland heeft intensief gebruik gemaakt van Aframax tankers voor uitgaande verschepingen volgens Bloomberg. Een groot deel van het olietransport is uitgevoerd door een schaduwvloot van oudere schepen. Veel van deze schepen zouden in normale tijden zijn afgeschreven. Continuering van hun gebruik maakt overige schepen van de vloot beschikbaar voor andere routes. De tarieven voor Aframax tankers gingen eind vorig jaar onderuit toen het EU-verbod op overzeese verschepingen van Russische olie van kracht werd. Het verbod bleek tandeloos. De tarieven zijn verder gedaald door de exportbeperkingen van Moskou in reactie op Westerse sancties. Russische verschepingen van ruwe olie van de Baltische en Zwarte Zee, vooral in de vorm van Russische Urals, zakten in juli weg tot 1,79 miljoen bpd. Het laagste niveau dit jaar. Lagere olieleveranties in andere regio’s drukken ook op de vrachttarieven.

Er zijn nog steeds signalen voor een wereldwijde economische vertraging. Signalen die gemakshalve genegeerd worden door oliebulls. De Amerikaanse non-manufacturing PMI daalde bijvoorbeeld in juni van 53,9 tot 52,7. Deze index is al 9 maanden op rij in neerwaartse trend, een reeks dalingen niet meer gezien sinds de Financiële Crisis van 2008. De Leading Economic Index (LEI) van de Conference Board benadrukt nog eens de neerwaartse trend door 15 maanden onafgebroken te dalen, de langste aanhoudende afname sinds 2009. De economische activiteit in de Eurozone ziet een vergelijkbare afname.

China, de op één na grootste economie ter wereld, presteert consistent in tegen de hooggespannen verwachtingen van investeerders en analisten. De post-lockdown heropening kan nog geen momentum vatten. In het licht van deze sterke indicatoren, wordt het duidelijk dat de wereldeconomie richting een recessie afstevent. Gegeven deze omstandigheden hoeven de productieverlagingen van OPEC+ niet te worden geïnterpreteerd als signaal van dreigende aanbodtekorten. Ze onderschrijven eerder de zorgen over een onvermijdelijke afname van de vraag. OilPrice.com’s Osama Rizvi waarschuwt dan ook dat de huidige olieprijsrally waarschijnlijk van tijdelijke aard zal zijn.

De aanbodkant wordt krapper zolang Saoedi-Arabië vasthoudt aan de forse verlaging van 1 miljoen bpd. Het land heeft met de hint langer en dieper te kunnen verlagen een cadeautje uitgedeeld aan handelaren die bullish zijn. Voorspellingen van de IEA wijzen in ieder geval op een snelle uitputting van de olievoorraden voor de rest van het jaar.

Er zijn echter nog voldoende hindernissen. Van recessievrees en traag Chinees herstel tot een opleving van het aanbod uit Iran, Venezuela en/of Irak. De oliebulls hebben hun optimistische voorspellingen voor 2023 ietwat gemodereerd. Maar van Standard Chartered tot UBS tot Macquarie, er zijn nog voldoende partijen die prijzen voorspellen van $ 90 per vat of hoger voordat het jaar voorbij is.

Prijs Ruwe olie – Brent oktober 2023 ($/barrel) – dag cloud candle, log scale

Elektriciteit

De Duitse overheid gaf vorige week woensdag groen licht voor investeringen in green energy ter waarde van bijna € 58 miljard voor 2024. Dat is een toename van 60% ten opzichte van de uitgavendoelstelling voor dit jaar. Voor de periode 2024 tot en met 2027, heeft het kabinet overeenstemming bereikt de investeringen te verhogen tot € 212 miljard in het zogenaamde Klimaat- en Transformatie Fonds (KTF). Een toename van ongeveer € 30 miljard.

Dit speciale fonds is gecreëerd om bij te dragen aan energietransitie en groene investeringen in Europa’s grootste economie op weg naar netto nul.  Decarbonisatie van de industrie, implementatie van een waterstofstrategie en de financiering voor efficiency van gebouwen en energie worden mogelijk gemaakt door dit fonds. Het fonds is geen onderdeel van het reguliere Duitse budget.

Eerder dit jaar werd bekend dat het KTF € 12 miljard tekortkwam voor fondsen die reeds zijn toegewezen voor 2026. Het tekort suggereert dat een snellere transitie weg van fossiele brandstoffen veel meer zou kosten dan de Duitse overheid dacht in de zomer van 2022 toen het fonds werd opgezet. In april stemde de Duitse overheid ook in met een wet om de meeste warmteboilers op olie en gas te verbieden in nieuwe en oude gebouwen vanaf 2024 als onderdeel van de emissiereductie. De zittende coalitie in Duitsland heeft besloten dat bijna alle nieuwe warmtesystemen voor 65% moeten draaien op hernieuwbare energie. Met uitzondering voor huiseigenaren met een leeftijd ouder dan 80 en voor huishoudens met de laagste inkomens.

Industrie-associaties en het Duitse publiek zijn het oneens met het geplande verbod. Een Forsa enquête in opdracht van RTL en ntv toonde in april aan dat 78% van de Duitsers zich niet kan vinden in de wet. Slechts 18% van de ondervraagden denkt dat het verbieden van verwarmingssystemen op olie en gas de juiste beslissing is. De zittende coalitie in Duitsland is nog steeds verdeeld over hoeveel de binnenlandse carbonprijs zou moeten stijgen. Dit terwijl de inflatie nog hardnekkig aan blijft houden en verder aangezwengeld kan worden door hogere energieprijzen.

Prijs Baseload Elektriciteit leverjaar 2024 (eur/MWh) – maand cloud candle, log scale

“Algeria has the world’s 11th – and 16th – largest proven reserves of natural gas and oil, respectively, and was the 10th-largest natural gas producer as of 2019. It is also estimated to have the world’s 3rd -largest recoverable shale gas reserves.” – US Congressional Research Service

Aardgas

Vorige week zorgden korte termijn factoren voor agressieve aankopen. Potentiële vertragingen van het onderhoud in Noorwegen, een daling van de Europese LNG-importen afgelopen maand, hogere gasleveringen van de EU naar Oekraïne en het weer speelden allen een rol in deze prijssprong. In een verbluffende beweging die deed denken aan de eerste maanden van het Oekraïne-conflict, explodeerde de Europese aardgasprijs woensdag 9 augustus met een stijging van 40%. Partijen die speculeren op lagere prijzen werden hierdoor gedwongen hun short positie terug te kopen en moesten allemaal door dezelfde draaideur.

Eenzelfde beweging zorgde medio juni ook voor extreme volatiliteit.

Voor enige context is het zinvol te kijken naar de Europese aardgasprijs, in energie equivalent, vergeleken met West Texas Intermediate (WTI) en de Amerikaanse aardgasprijs (US NatGas). Het prijsverschil (spread) tussen Amerikaans en Europees gas is door de rally weer behoorlijk opgelopen.

Vanwege de onrust in Niger is de aanleg van de $ 13 miljard kostende pijpleiding van 5.600 kilometer, de Trans-Saharan Gas Pipeline (TSGP) stilgelegd. De verbinding zou 30 miljard kuub (bcm) aardgas kunnen transporteren naar Europa. De pijpleiding zou lopen vanaf Warri, Nigeria naar de Hassan R’Mel gashub in Algerije waar de koppeling met bestaande gaspijpleidingen richting Europa wordt gemaakt.

De pijpleiding is een gezamenlijke inspanning van Algerije, Nigeria en Niger. In juli 2022 tekenden de landen een Memorandum of Understanding voor de implementatie van de pijpleiding. Uitstel van het project komt op een slecht moment voor Europa. Na het verlies van Nordstream door sabotage werd Europa gedwongen LNG uit Amerika te importeren tegen een hogere prijs dan het gas van de Russen.

De aanwezigheid van Wagner troepen in Niger is voldoende om de pijpleiding stop te zetten tenzij bijvoorbeeld China zich ermee gaat bemoeien. Dit land is doorgaans risicoavers, maar heeft een lange historie in Afrika en is mogelijk geïnteresseerd in jaarlijks een extra volume van 30 bcm aardgas. De overheden van de drie grondleggers hebben additionele partners niet uitgesloten.

Het zou voor China eenvoudiger zijn om simpelweg capaciteit in Nigeria toe te voegen waar het al een grote investeerder is. Maar Nigeria is ook instabiel vanwege de aanhoudende opstand in de Niger Delta. En Rusland krijgt mogelijk een stem dan wel ‘a piece of the action’ aangezien de militaire overheid in Niger op één lijn zit met Moskou met haar verzoek voor de interventie van Wagner PMC. Moskou zou graag willen kapitaliseren op de goodwill gecreëerd op de Rusland-Afrika top afgelopen juli die eindigde in (nog) geen herstel van de graan transporten. Rusland deed wel een kwijtschelding van $ 23 miljard.

Aan de andere kant, het gas richting noorden sturen stelt Beijing in staat de relaties met Marokko, Algerije en Libië te versterken. Libië heeft afgesproken haar nationale ontwikkelingsplannen in lijn te brengen met het Belt & Road Initiatief van China. Dit loopt via het Five Year Plan van de China Arab Comprehensive Strategic Cooperation (2022-2026). China is voor lange tijd betrokken in Libië. China ontwikkelt momenteel de Centrale Haven van El Hamdania in Algerije. De grootste en eerste deep-water haven van het land. China droeg ook bij aan de afronding van de East-West Highway met een lengte van ruim 1.200 kilometer die Algerije met Marokko en Tunesië verbindt.

Ongeveer 1.000 Chinese bedrijven zijn actief in Algerije. Het land exporteert 85% van haar gas naar Europa. Algerije heeft de op 3 na grootste economie van Afrika met een GDP in 2021 van $ 167,98 miljard. De olie- en gasinkomsten stegen met 70% in de eerste helft van 2022. Tegen het eind van dit jaar zullen de inkomsten uit energie naar verwachting uitkomen op $50 miljard. De Wereldbank rapporteert dat de Algerijnse economie tijdens de eerste negen maanden van 2021 met 3,9% jaar-op-jaar is gegroeid, na in 2020 met 5,5% te zijn gekrompen, grotendeels door de verhoogde gasvraag uit Europa. Koolwaterstoffen zijn goed voor 95% van de exportinkomsten en ongeveer 40% van de overheidsinkomsten.

De Europese Unie zoekt een strategisch lange termijn partnership voor aardgas en elektriciteit met Algerije. En Frankrijk is op zoek naar herstel van de relaties via economische samenwerking, alhoewel China nu de grootste handelspartner is van Algerije.

Als Europa meer energie uit Algerije of elders uit Afrika wil halen, zal het echter moeten bijdragen aan de financiering van de benodigde productie-expansie of zal moeten deelnemen in de TSGP. Alhoewel, het is onwaarschijnlijk dat Washington hiermee instemt. De lucratieve LNG-verkopen aan Europa lopen dan gevaar en er zou te veel tegemoet worden gekomen aan het huidige regime in Niger.

Prijs TTF gas leverjaar 2024 (eur/MWh) – dag cloud candle, log scale

“European NatGas prices exploded a stunning 40% higher (oil and coal prices are also rising) as the possibility of worker strikes at some LNG plants in Australia threatens global supply….”

Steenkool

De kolenprijs steeg vorige week woensdag mee met de gasprijs. Het prijsverschil tussen leverjaar 2024 en 2025 is te verwaarlozen.

Prijs ICE Coal leverjaar 2024 (usd/t) – week cloud candle, log scale

“From an engineering sense, flying cars are more likely than all EVs.” – Mark Mills in RealClear webinar

Emissierechten

De ambitieuze uitlaatpijp-emissiestandaarden van de Environmental Protection Agency (EPA) zouden minder strikt hoeven zijn wanneer de emissies vanaf het begin van de EV-aanbodketen worden meegeteld. Dit zeiden panelleden afgelopen woensdag bij het webinar van RealClearEnergy. Op 12 april onthulde de EPA nieuwe vehicle emissions standards onder de Clean Air Act die autofabrikanten verplicht met de CO2-emissies van hun wagens uit te komen op een bedrijfsgemiddelde van 82 gram per mijl tegen 2032. De huidige, gemiddelde personenwagen stoot ongeveer 400 grams CO2 per mijl uit. Slechts één autofabrikant zou op dit moment aan de nieuwe standaarden voldoen en dat is Tesla.

Terwijl uitlaatgassen een belangrijke emissiebron vormen van wagens met een internal combustion engine (ICE), emitteert de huidige EV meer broeikasgassen tijdens het mijnen en verwerken van mineralen. En in veel gevallen, bij de opwek van de benodigde elektriciteit. In een analyse uit 2021 van de International Energy Agency (IEA) werd geconstateerd dat, in vergelijking met een ICE-wagen, een EV ongeveer 50% aan levenscyclusemissies bespaart. In het rapport wordt beweerd dat uitstoot door de ontwikkeling van delfstoffen de klimaatvoordelen van schone energietechnologieën niet tenietdoet. Mark Mills, Senior Fellow bij het Manhattan Instituut, wijst erop dat de IEA-data afhankelijk zijn van benaderingen gebaseerd op onzekere veronderstellingen over de aanbodketens van EV-batterijen. De range op de grafiek van IEA zou ergens kunnen liggen tussen 75% emissiereductie en 0% reductie.

Afgelopen maand publiceerde Mark Mills een rapport onder de naam Electric Vehicles for Everyone? The Impossible Dream. Hierin beargumenteert hij dat EV’s met te veel onzekerheden en beperkingen gepaard gaan. Hierdoor kunnen overheden ze niet verplichten door ICE-wagens te verbieden, dan wel strikte standaarden zoals die van de EPA in te stellen. Naast emissies noemt het rapport hoge kosten, zorgen over humanitaire schendingen en afhankelijkheid van China als issues voor EV’s. Het rapport voorspelt draconische belemmeringen voor betaalbaar en handig autorijden en een enorme misallocatie van kapitaal in de auto-industrie, die $ 4 biljoen waard is.

Anderen zeggen dat deze issues niet onoverkomelijk zijn. Dr. Al-Thaddeus Avestruz, assistent professor Electrical Engineering & Computer Science bij University of Michigan oppert de toepassing van kleinere batterijen waardoor de vraag naar mineralen omlaag kan, evenals emissies, kosten en sociale impact. Er zijn veel nieuwe batterijtechnologieën die minder afhankelijk zijn van deze moeilijk te verkrijgen materialen, aldus Avestruz in een interview.

Een dergelijke technologie, waarop Avestruz al patent heeft, is draadloze elektriciteitsoverdracht. Wegen en EV’s zouden kunnen worden uitgerust zodat auto’s opgeladen kunnen worden terwijl ze onderweg zijn. “Je kunt deze dingen zien als bewegende laders die opladen via, laten we zeggen, enkele corridors op de snelweg, en terwijl je naadloos beweegt, word je gewoon opgeladen en merk je er niets van..

De implementatie van deze technologie zou kostbaar kunnen zijn. Draadloze stroomoverdracht zou kleinere batterijen mogelijk maken waardoor de behoefte aan niet-duurzame mineralen kan afnemen. Potentieel kan je de grootte van de batterijen halveren. Voor kleinere batterijen zijn minder grondstoffen nodig. Ze zijn lichter en dat betekent dat ze in het algemeen efficiënter zijn. Er zijn ook andere oplossingen zoals het gebruik van oude EV-batterijen voor de energieopslag op het elektriciteitsnet.

Prijs Emissierechten – Dec-23 contract EEX (eur/t) – week cloud candle, log scale

“Let’s be clear, the narrative is ugly, the narrative is creating this huge polarization.” – Larry Fink

Hernieuwbaar

Het Black Rock van Larry Fink is niet de enige die het nu controversiële acroniem ‘ESG’ laat vallen. ESG staat voor Environmental, Social & Corporate governance. McDonald’s Corp. heeft stilletjes de ESG-term van haar website afgehaald, aldus Bloomberg. Er is geen beter voorbeeld van het sprookje van ESG-investeringen dat implodeert voor onze ogen. Elon Musk heeft eerder ook z’n frustratie over ESG geuit op “X”, voorheen bekend als Twitter.

Dus het is logisch dat McDonald’s zag dat de ESG-wind aan het draaien was. Het bedrijf verwijderde referenties als “ESG” op het gedeelte “Purpose & Impact” van haar website. Een pagina die voorheen nog “ESG Approach & Progress” heette, wordt nu “Our Approach & Progress” genoemd. De fast-food keten had ook een website genaamd “Performance & ESG Reporting”, nu getiteld “Goal Performance & Reporting.” De website heeft het nu over “environmental and social issues” in plaats van “ESG” op een aantal gebieden. Een link in the Bloomberg article die zou moeten verwijzen naar een jaarlijks ‘environmental en social’ rapport via de LinkedIn van de CEO van McDonald’s bestaat niet meer.

De ESG-trend is aan het verschuiven. Dat is duidelijk omdat niet alleen BlackRock en McDonald’s de term hebben laten vallen. Het aantal keer dat “ESG” werd genoemd in conference calls die over inkomsten gaan (earnings calls), is ook gedaald. Als ook het aantal keer dat de term in nieuwsberichten verschijnt. Dus welk bedrijf is de volgende die ESG verwijderd van haar website … Exxon?

COMCAM – analyse op maat

Onze analyse geeft op hoofdlijnen een aantal ontwikkelingen aan die impact hebben op de energieprijzen. Een uitgebreidere analyse bieden we aan als losse dienst. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving.

Op deze analyse rust auteursrecht van COMCAM. Teksten mogen niet worden overgenomen, gekopieerd, openbaar mogen worden gemaakt of verveelvoudigd worden, zonder expliciete toestemming van COMCAM. Ook bij citaten of gedeeltelijke overnames is dit niet toegestaan.

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van wat er speelt in de energiemarkt, de energietransitie & verduurzaming.