Ik heb een:

Energiemarkt analyse 2 mei 2023

“High prices kill high prices.” Vier scenario’s die de olieprijs naar $ 200 kunnen stuwen.

Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze marktanalyses.

 

Ga direct verder naar

> IntroductieRuwe olieElektriciteitAardgas > Steenkool > Emissierechten > Hernieuwbaar

Introductie

De hoogte van de olieprijs was vorig jaar hét praatje bij de koffieautomaat. Handelaren die gokten op $ 200 in maart 2022. Hedge fund managers die waarschuwden voor $ 200 voor eind 2022. Niets van dat alles materialiseerde. Achteraf is het eenvoudig te zien waarom.

Wereldwijde oliemarkten hebben keer op keer bewezen veerkrachtiger te zijn dan handelaren denken. De vraag is of olie op $ 200 nog steeds een mogelijkheid is. Onder bepaalde scenario’s is dat altijd mogelijk. We verkennen vier scenario’s.

1. Escalatie Oekraïne

Het was de Russische invasie vorig jaar waardoor mensen gingen praten over $ 200. Pierre Andurand verwachtte zelfs een prijs van $ 250 omdat het Russische aanbod voor altijd verloren zou zijn voor Europa. Het continent ontvangt nog steeds olie, indirect via derde landen. Olie vindt altijd een weg. Meer betrokkenheid van NAVO zou het conflict kunnen verergeren. Dat zou de olieprijs richting $ 200 sturen, maar dit zal de markt niet lang vol kunnen houden.

2.Verdere productieverlagingen door OPEC+

Dit scenario is minder waarschijnlijk dan de vorige. Om een prijs van $ 200 te halen, moet OPEC+ veel scherper verlagen. Nog belangrijker, de groep moet het willen. Dat zal niet het geval zijn, want $ 200 is veel te hoog en zal de vraag ondermijnen. De groep heeft een sweet spot van $ 80 – 90 per vat en zal proberen prijzen rond dit niveau te houden.

3. Rusland verlaagt productie

De voorspellingen van $ 200 vorig jaar hadden te maken met Russische olie. De sancties zouden hier de oorzaak van zijn. Het leek plausibel. Deze voorspellingen gingen er echter niet vanuit dat Rusland simpelweg zou switchen van kopers en dat Europa en Amerika zouden switchen van verkopers. Dat gebeurde dus ook. Ook werd niet verondersteld dat Rusland de olieproductie zou verlagen als antwoord op Westerse sancties. Het kan ook zijn dat dit een minder vrijwillige productiebeperking was doordat Rusland minder kan afzetten. Hoe dan ook, Rusland kan de productie vrijwillig reduceren. Prijzen zullen dan stijgen. Hoe hoog is anyone’s guess. De prijsappreciatie zal afhankelijk zijn van de omvang van de reductie. Maar $ 200 is ook in dit scenario niet erg waarschijnlijk.

4. Onder investering als boemerang

De tot nu toe omschreven scenario’s zijn meer een mentale oefening dan een realistisch scenario. Geen van deze zijn erg waarschijnlijk. Toch leken een aantal scenario’s voldoende waarschijnlijk om opties te kopen met een uitoefenprijs van $ 200 voor Brent olie. Er is echter nog één realistisch scenario. Niet zo bombastisch als een oorlog, dat maakt het nog gevaarlijker. Het scenario waar consistente onder investering het aanbod dusdanig verlaagt dat prijzen alleen maar omhoog kunnen. Saoedi-Arabië heeft hiervoor gewaarschuwd, ook Amerikaanse schalieproducenten. De G7 heeft zojuist verklaard te blijven vechten tegen “fossil fuels”, wat in feite neerkomt op het ontmoedigen van nieuwe olie- en gasproductie. Een erg efficiënte manier om de prijs van een grondstof te beheersen is het dusdanig te laten stijgen tot het de vraag vernietigt. Maar wat gebeurt er bij een grondstof zo essentieel als olie? Het zal ons terugbrengen naar een simpeler, maar minder overvloedig en welvarend leven. Vraag maar aan een boer uit Kenya hoe hij daarover denkt. Gelukkig voor iedereen zal zelfs consistente onder investering in nieuwe olie- en gasexploratie niet genoeg zijn voor een prijs van $ 200. De industrie zal met behulp van technologie altijd reageren op de vraag door aanpassing van productie. Onder investering maakt dat moeilijker, maar niet onmogelijk.

“China will continue to import large quantities of crude oil from GCC countries, expand imports of liquefied natural gas, strengthen cooperation in upstream oil and gas development, engineering services, storage, transportation and refining, and make full use of the Shanghai Petroleum and National Gas Exchange as a platform to carry out yuan settlement of oil and gas trade.” – Xi Jinping

Ruwe olie

Centrale banken kochten afgelopen jaar meer goud dan enig ander jaar in de afgelopen 55 jaar sinds 1967. Dat jaar was een belangrijk jaar in de financiële geschiedenis door de gebeurtenissen bij de Londen Gold Pool (LGP). Dit was een overeenkomst tussen de centrale banken van Amerika en Westerse Europese landen om de prijs van goud te stabiliseren. Doel was om de prijs op $ 35 per ounce te houden door collectief goud te kopen of te verkopen, wanneer nodig. In 1967 stortte de LGP in door een tekort aan goud en een verhoogde vraag naar het metaal. Dat kwam omdat Europese centrale banken grote hoeveelheden goud kochten toen ze begonnen te twijfelen aan de belofte van de Amerikaanse overheid om de dollar met goud te dekken tegen de afgesproken prijs. De aankopen putten de reserves van de LGP uit en duwden de goudprijs hoger.

Samengevat: 1967 was het begin van het eind van het internationale monetaire systeem. Dit Bretton Woods systeem bestond sinds eind WO2. In 1971 werd de dollar volledig losgekoppeld van goud. De dollar is sindsdien ongedekte fiat confetti. Alhoewel de valuta hoog is gehouden door het petrodollar systeem in combinatie met dwang. De grote, wereldwijde goudstromen kunnen een teken zijn dat een paradigma-verschuiving in het internationale monetaire systeem onvermijdelijk is geworden.

De Chinese President Xi Jinping bracht laatst een historisch bezoek aan Saoedi-Arabië en andere landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) voor ‘een nieuw paradigma van energiesamenwerking op alle dimensies’. De GCC-landen,  Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar, Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten, zijn goed voor meer dan 25% van de wereldwijde olie-exporten. Het aandeel van Saoedi-Arabië alleen al is 17%. Meer dan 25% van de Chinese olie-importen komt uit Saoedi-Arabië.

China is de grootste handelspartner van GCC. Na jaren van voorbereiding lanceerde de Shanghai International Exchange (INE) in maart 2018 een ruwe olie contract genoteerd in Chinese yuan. Het is het eerste olie-termijncontract dat in China wordt verhandeld, gebaseerd op de prijs van Brent, de wereldwijde benchmark voor olieprijzen en afgerekend in cash. Sindsdien kan elke olieproducent haar olieproduct verkopen voor een andere valuta dan de US dollar. In dit geval, de Chinese yuan. Het INE yuan olie-termijncontract levert een nieuwe prijsbenchmark voor de wereldwijde oliemarkt die van oudsher door de Amerikaanse dollar wordt gedomineerd.

De meeste olieproducenten willen echter geen grote reserve aan yuan opbouwen. China is zich daarvan bewust. Daarom heeft China het olie-termijncontract expliciet gekoppeld aan de mogelijkheid yuan om te zetten in fysiek goud. De officiële reserves van China blijven onaangeroerd omdat het goud via beurzen in Shanghai (de grootste fysieke goudmarkt ter wereld) en Hong Kong gaat. PetroChina en Sinopec, twee Chinese oliebedrijven leveren liquiditeit aan het yuan termijncontract door als grote kopers te opereren. Dus als een olieproducent olie in yuan (en indirect in goud) wil verkopen, zal er altijd een bieding zijn.

De Saoedische overheid schuift haar intentie om olie voor yuan te verkopen niet onder stoelen of banken. Waar het op neerkomt is dat Saoedi-Arabië, hoeksteen van het petrodollarsysteem, openlijk akkoord gaat om olie niet exclusief meer in US Dollar te verkopen. Zelfs de Wall Street Journal (WSJ) erkent dat deze beweging desastreus kan zijn voor de Amerikaanse dollar. Als gevolg hiervan zal veel oliegeld – honderden miljarden en mogelijk biljoenen – die normaal gesproken door de New York banken naar Amerikaanse staatsobligaties vloeien, in plaats daarvan door Shanghai gaan in yuan en goud.

In augustus 2022 werd duidelijk dat Rusland het EU-embargo omzeilde door LNG aan China te verkopen. Deze LNG werd doorverkocht aan Europa met een substantiële premie. Rusland deed hetzelfde met olie, maar dan via India. Afgelopen vrijdag meldde Bloomberg dat dit nog steeds plaatsvindt. India koopt goedkope Russische olie en zet deze om in brandstoffen zoals diesel. Deze brandstoffen worden vervolgens naar Europa verscheept tegen een stevige opslag.

India is zo goed geworden in het doorverkopen van Russische olie aan dezelfde Europese kopers die weigeren deze vaten direct van Moskou te kopen tegen een veel lagere prijs. Hierdoor is het Aziatische land op weg om deze maand de grootste leverancier van geraffineerde producten aan Europa te worden. Tegelijkertijd koopt het land record volumes aan Russische olie, aldus gegevens van Kpler.

Ondertussen ondervinden Europese raffinaderijen meer concurrentie omdat ze geen toegang hebben tot goedkope Russische olie. De diesel die Europa koopt van India is indirect Russische olie. Deze import is inmiddels gestegen tot boven 360.000 vaten per dag, net iets meer dan olie-export titaan Saoedi-Arabië volgens de gegevens van Kpler. De Russische olie die verwacht wordt aan te komen in India zal in april het niveau van 2 miljoen vaten per dag overschrijden. Dit vertegenwoordigt 44% van de totale olie-importen van het land.

India her-exporteert snel daarop de olie of verwerkt deze eerst tot diesel en benzine. Daarna verkoopt het land deze producten door naar Europese klanten. Meer dan de helft van de Russische overzeese verschepingen van olie waren bestemd voor de EU en G7-landen voordat het blok haar aankopen begon terug te schroeven.

Wereldwijde raffinage-marges zijn gehalveerd sinds februari terwijl Russische olie-exporten ondanks sancties op een hoog niveau blijven liggen. De toegenomen brandstof-output uit China en India zal voor een boost zorgen in wereldwijde raffinagecapaciteit. In maart bereikte de raffinage-output in China en India een record. Dit verhoogde de export van brandstoffen. Rusland verhoogt de export van brandstoffen die opgeslagen zijn bij olie-hubs, klaar om te her-exporteren, aldus Reuters.

Raffinagemarges zullen later dit jaar verder onder druk komen te staan als nieuwe raffinaderijen in China en het Midden-Oosten online komen en hiermee de brandstofoutput verder uitbreiden. China heeft momenteel de meeste raffinagecapaciteit (18,4 miljoen bpd in totaal). Deze capaciteit zal dit jaar verder aangroeien en de nr.1 positie nog meer in cement gieten. Afgelopen maand boekten Chinese raffinaderijen record volumes van dagelijks 14,9 miljoen vaten, met een gemiddelde toename van 5,2% in de eerste drie maanden van dit jaar ten opzichte van Q1 2022.

De olieprijs staat onder neerwaartse druk door problemen met banken en angst voor schuldenplafond weegt op het vertrouwen van consumenten. De IEA heeft kritiek op de beslissing van OPEC+ om de productie te verlagen omdat dit inflatie veroorzaakt. Secretaris-Generaal van OPEC, Haitham Al-Ghais, zegt dat de beweeglijkheid in olieprijzen meer gedreven wordt door de roep om investeringen stop te zetten dan het OPEC-beleid.

Prijs Ruwe olie – Brent juli 2023 ($/barrel) – week cloud candle, log scale

“In parts of NRW (North Rhine-Westphalia), the new price is 49.44 cents gross per kilowatt hour, which means an adjustment of around 45 percent for an average consumption.”

Elektriciteit

De Franse elektriciteitsprijzen voor begin 2024 zijn twee keer zo hoog als Duitse prijzen voor de komende winter. Dit komt door de grote Franse nucleaire elektriciteitsvloot die tekenen laat zien van zwakke output en beperkte beschikbaarheid. De Franse elektriciteitsprijs voor het eerste kwartaal van 2024 handelde vorige week woensdag op een prijs van € 416 per megawatt-uur (MWh). De prijs voor dezelfde periode in Duitsland bedroeg slechts € 169 per MWh voor Q1 2024, aldus gegevens van Bloomberg.

Frankrijk ondervindt problemen bij een aantal nucleaire reactoren, waarvan de helft afgelopen jaar meermaals is stilgelegd vanwege reparatie en onderhoud. Duitsland heeft halverwege april haar laatste drie centrales offline gehaald. Dit sluit meer dan zes decennia van commercieel, nucleair energiegebruik af. Duitsland eindigde het tijdperk van nucleaire elektriciteit ondanks continue zorgen over energie-zekerheid en energie-aanbod na de Russische invasie. De geplande datum van 31 december 2022 werd onder druk wel verschoven naar 15 april als definitieve sluitingsdatum voor de drie resterende centrales. E.ON heeft de prijs van elektriciteit per 1 juni met 45% verhoogd. Volgens een woordvoerder van het bedrijf kwamen in Frankrijk de afgelopen maand de operationele problemen bij de Franse nucleaire vloot weer naar boven. De Franse nucleaire veiligheidsautoriteit, ASN heeft energiegigant EDF verzocht haar programma van reactorchecks te herzien, nadat er weer een scheurtje is gevonden bij één van haar centrales. Dit zorgde voor een stijging van 8% op de dag voor de prijs van elektriciteit voor kalenderjaar 2024, de grootste stijging sinds het eind van januari.

Het grootste deel van 2022 was de nucleaire elektriciteitsproductie in Frankrijk ver onder de capaciteit toen in de herfst meer dan de helft van de reactoren offline was door onderhoud of reparatie. Op dit moment produceren Franse nucleaire centrales 17,5% minder dan het gemiddelde productieniveau voor 2020 en 2021. Vorig jaar was dat nog 23%. Er is dus vooruitgang, maar de zorgen blijven bestaan.

Door de verergerende black-outs in Zuid-Afrika loopt de wereldwijde productie van platina gevaar. Het land is goed voor 70% van het wereldwijde platina-aanbod. Als gevolg hiervan stoppen investeerders hun geld in vooral de Invest Platinum ETF (Exhange Traded Fund), een Zuid-Afrikaans investeringsvehikel. Door regelmatige stroomonderbrekingen wordt de productie beperkt. Terwijl de elektriciteitscrisis verder verslechtert. Platinaproducent Impala Holdings Ltd. verwacht ook dit jaar een lagere productie van het zeldzame aardmetaal o.a. gebruikt voor katalysatoren, elektrische aansluitpunten, sieraden, pacemakers, medicijnen en magneten.

Staatsbedrijf Eskom heeft grote mijnbedrijven reeds gewaarschuwd hun productie in te dammen vanwege de crisis. Een woordvoerder van Impala zei eerder dit jaar: “If things don’t get better soon then we are likely to have a worse period this year than last. If it gets worse it will get to a point when you have certain days where we will stop sending people underground.”  

 Prijs Baseload Elektriciteit leverjaar 2024 (eur/MWh) – week cloud candle, log scale

“There are hints of greater stability in the energy market going forward as price differentials narrow and forward price curves reduce.” – Ian Radley, System Operations Director bij National Gas Transmission (NGT), in Summer Outlook 2023

Aardgas

Groot-Brittannië heeft voldoende gas om deze zomer aan de vraag te kunnen voldoen. Het aanbod komt voornamelijk uit het Britse deel van de Noordzee en Noorwegen, aangevuld met LNG-importen. Dit meldt de National Gas Transmission van het land in haar  Summer Outlook 2023. De NGT verwacht dat gasleveranties van Groot-Brittannië richting Europa door blijven lopen deze zomer. Het is volgens het rapport nog onduidelijk hoe groot de volumes naar de EU zullen zijn. Afgelopen zomer zagen we record exportniveaus van Brits gas via de interconnectors vanwege de lage EU-voorraden aan het eind van de winter 2021/2022 en een verminderd gasaanbod uit Rusland.

Deze zomer laat een beter vooruitzicht zien, voor nu. Dit komt dankzij een hoog niveau van de gasbuffers in Europa aan het eind van afgelopen winter. In de zomerperiode, van april tot en met september, is er minder stookvraag op het National Transmission System (NTS). Het beschikbare aanbod is voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen deze zomer.

De gasvolumes die Turkije in de Zwarte Zee heeft gevonden tot nu toe hebben een waarde van meer dan $ 500 miljard. Dit zegt Fatih Dönmez, de Turkse minister van Energy en Natural Resources, tegen CNN Türk. De grote gasvondsten zijn voldoende om 35 jaar lang alle huishoudens in het land te voorzien als ook de totale Turkse gasconsumptie, inclusief industrie, voor 15 tot 20 jaar. Volgens Turkish Petroleum (TPAO) is de installatie van de pijpleidingen succesvol afgerond. Deze verbinden de energiebasis in de Zwarte Zee met de Sakarya Gas Field Land Facility. Het Sakarya gasveld zal in eerste instantie ongeveer 10 miljard kuub per dag leveren. Het zal een piekcapaciteit bereiken van 40 miljard kuub per dag vanaf 2025. Turkije wordt hierdoor minder afhankelijk van gasimport die momenteel nog 99% van de consumptie uitmaakt. De Turkse aardgasreserves in de Zwarte Zee bedragen inmiddels 710 miljard kuub (bcm).

Activisten zijn ontevreden met de blijkbare vertraging van de G7-doelstellingen met betrekking tot energie en milieu. De ‘oorlog in Oekraïne’ en de effecten op olie en gas rechtvaardigen het breken van de ‘firm commitments’. Deze zijn volgens de klimaat-ontkenners, diegenen die van mening zijn dat het klimaat onveranderlijk zou moeten zijn, noodzakelijk om wereldwijde opwarming te beperken. De opwarming bedraagt over de afgelopen eeuw nog geen 1 graad Celsius.

De meeste mensen hebben momenteel andere zorgen, zoals inflatie, recessie en een bankencrisis die nog niet over is. De G7-ministers laten daarom de deur open voor nieuwe investeringen in aardgas en blijvend gebruik van fossiele brandstoffen. Het nieuwe statement verzwakt ten minste één gedaan commitment, aldus klimaatactivisten.

De grootste koper van gas ter wereld verwacht dit jaar weer een nieuwe prijs spike. Yukio Kani, CEO van Jera Co, uitte zijn zorgen over een potentiële stijging van LNG-prijzen in een interview met Bloomberg . Met name door de verhoogde importcapaciteit in Europa en China, in combinatie met ernstige weerrisico’s. De laatste kunnen verband houden met de terugkeer van het El Nino klimaatfenomeen dit jaar. Hierdoor zouden wereldwijde temperaturen toenemen. Dit kan tot een navenante stijging van de koelvraag leiden, resulterend in een verhoogde vraag naar gas.

Europa is bezig met het herschikken van haar energie-toeleveringsketen weg van Rusland en zo meer afhankelijk van Amerikaanse LNG-verschepingen. Ook het economische herstel in China kan een boost zijn voor de vraag naar LNG. “This winter, with import capacity in Europe rising and China potentially increasing demand after it ended pandemic restrictions, prices could spike again if severe weather strikes”, zegt Kani.

Prijs TTF gas leverjaar 2024 (eur/MWh) – week cloud candle, log scale

“It falls short of being the clarion call to action that was needed. The G7 undermines its global authority every time they allow carve-outs on issues like international fossil fuel finance.” – Alden Meyer, klimaat denktank E3G in een Twitter Spaces-gesprek

Steenkool

De G7-ministers concludeerde hun conclaaf zonder een deadline te stellen voor het stopzetten van nieuwe koleninvesteringen. Alhoewel, ze beloofden toe te werken naar het zuiveren van emissies uit elektriciteitsproductie en het verlagen van voertuigemissies tegen 2035. De G7-landen beschouwen zichzelf als stewards van de wereldwijde poging om broeikasgassen te verminderen. Hun communiqué zet de toon voor onderhandelingen over energie en klimaat tussen de Groep van 20 landen en op de VN-klimaattop — COP28 — in Dubai in november, aldus Bloomberg.

De Franse energieminister Agnes Pannier-Runacher zei tegen journalisten dat het hoogtepunt van de onderhandelingen dit jaar een overeenkomst was om sneller en onverminderd fossiele brandstoffen uit te faseren. Ondanks dat hoogtepunt zei ze dat de groep geen overeenstemming kon bereiken over het verlaten van steenkool op een specifieke datum. De uiteindelijke tekst is tot stand gekomen om gastheer Japan tevreden te stellen, alsook Patrick Graichen, de plaatsvervanger van de Duitse energieminister, die de positie van de groep zorgvuldig afgewogen noemt.

Prijs ICE Coal leverjaar 2024 (usd/t) – week cloud candle, log scale

“The G-7 are confirming that solar and wind are in line for takeof” – Dave Jones, denktank Ember op Twitter Spaces

Emissierechten

Volgens Jones tonen deze commitments heel duidelijk dat wind en zon de grootste en goedkoopste instrumenten in de gereedschapskist zijn om de uitstoot dit decennium te verminderen. De G7-vergadering resulteerde in diverse commitments, waaronder een plan om de productiecapaciteit van zon en offshore wind fors uit te breiden tot het eind van het decennium. Het zou moeten gaan om een verdrievoudiging van zon en een verzevenvoudiging van offshore wind. De groep erkende ook een plan om collectief de voertuig-emissies met ten minste 50% tegen 2035 te reduceren.

De EU heeft een CO2-belastinghervorming goedgekeurd om tegen 2030 de uitstoot met 62% gereduceerd te hebben ten opzichte van de niveaus in 2005. De hervorming maakt emissies duurder voor diverse industrieën, waaronder transport via lucht en zee, via carbonrechten. De belasting op emissie-intensieve importen zal vanaf 2026 worden geïntroduceerd. De importgoederen onderworpen aan de nieuwe belasting zijn staal, cement, aluminium, kunstmest, elektriciteit en waterstof.

De heffing moet Europese producenten van deze goederen op meer gelijke voet zetten met landen die minder stringente emissie-gerelateerde wetgeving hebben als de EU. Een meerderheid van de 24 lidstaten heeft voor de hervorming gestemd. De beschikbaarheid van deze emissierechten zal in de tijd verlaagd worden om tegen 2034 volledig uit te faseren. Binnen 4 jaar zal het regime ook de emissies van voertuigen en gebouwen omvatten. Een eurofonds van € 86,7 miljard moet de klap van de belastingwijziging deels opvangen. Het geld wordt verkregen uit de verkoop van CO2 rechten. De prijs van deze ‘vergunningen’ is afgelopen jaren flink gestegen, grotendeels in anticipatie van de hervorming. Volgens Reuters is de prijs van een ton CO2-emissie vanaf 2020 verdrievoudigd tot € 88. Afgelopen jaar heeft de prijs van carbon, ondanks het wilde prijsverloop, per saldo zijwaarts bewogen.

In Amerika is er grote kritiek op de “strongest-ever” standaarden voor voertuigemissies van de Environmental Protection Agency (EPA). Volgens experts zal door de nieuwe standaarden, die zijn ontworpen om de massale adoptie van elektrische voertuigen te stimuleren, de Amerikaanse afhankelijkheid van China verder toenemen. De voorgestelde regels, die van kracht worden op modellen vanaf 2027 en verder, zijn gericht op uitlaatgassen van alle typen voertuigen. De EPA beweert dat de standaarden “significantly reduce climate and other harmful air pollution, unlocking significant benefits for public health, especially in communities that have borne the greatest burden of poor air quality.”

James Kennedy, een mijn-eigenaar en een expert op het gebied van zware aardmetalen legt uit dat het lange termijn strategische plan van China is te domineren in het mijnen en het verwerken van zeldzame aardmetalen, alsook de productie van downstream technologieën. De zeldzame aardmetalen terbium, holmium, en dysprosium zijn belangrijke knelpunten voor de Chinese controle over de EV-productie. Kennedy verklaarde dat deze elementen nodig zijn om neodymium-magneten te laten functioneren op de hoge temperaturen aanwezig in de motoren van elektrische auto’s. 

Prijs Emissierechten – Dec-23 contract EEX (eur/t) – week cloud candle, log scale

“Perhaps the most surprising statistic from the Energy Policy Institute at the University of Chicago (EPIC) survey is that 70% of Americans are unwilling to spend more than $2.50 a week to combat climate change.” – Chris Morrison, auteur Daily Sceptic

Hernieuwbaar

Een onderzoek uitgevoerd door een groep binnen de Universiteit van Chicago vroeg Amerikanen of de mens de oorzaak was van de meeste, zo niet alle, klimaatverandering. Waar 60% van de ondervraagden hiervan 5 jaar nog overtuigd was, is dit percentage nu gezakt naar 49%. Een recente IPSOS-enquête, die 2/3de van de wereldbevolking vertegenwoordigt, concludeert dat bijna 4 van elke 10 personen geloven dat klimaatverandering vooral wordt bepaald door natuurlijke oorzaken. “Nearly four in 10 Americans said they were unwilling to pay a couple of dimes. Despite decades of relentless green doomsday agitprop designed to corral populations into living under a collectivist Net Zero-ordered society, it appears that the vast majority of Americans are unwilling to pay even the chump change in their back pockets to stop the climate changing.”

Dit soort scepticisme is eigenlijk verbazingwekkend gegeven het ‘officiële narratief” van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.  Dit wordt behoorlijk uitvergroot door elke grote overheidsentiteit, bedrijf, media outlet en cultureel instituut. Het feit dat het nog steeds moeite kost om veel mensen te overtuigen dat klimaatverandering zowel de schuld is van de mens als een existentiële bedreiging vormt, is een teken aan de wand. Socialistische mediagiganten karakteriseren steeds meer elk scepticisme met betrekking tot klimaatverandering als een verboden mening. TikTok is het laatste platform dat heeft aangekondigd elke content die het heilige dogma van global warming uitdaagt, te ‘fact-checken’ en te verwijderen.

COMCAM – analyse op maat

Onze analyse geeft op hoofdlijnen een aantal ontwikkelingen aan die impact hebben op de energieprijzen. Een uitgebreidere analyse bieden we aan als losse dienst. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving.

Op deze analyse rust auteursrecht van COMCAM. Teksten mogen niet worden overgenomen, gekopieerd, openbaar mogen worden gemaakt of verveelvoudigd worden, zonder expliciete toestemming van COMCAM. Ook bij citaten of gedeeltelijke overnames is dit niet toegestaan.

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van wat er speelt in de energiemarkt, de energietransitie & verduurzaming.