Ik heb een:

Energiemarkt analyse 27 juni 2023

China komt als eerste met een “drijvende oliefabriek”.

Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze wekelijkse marktanalyse.

Introductie

China’s eerste slimme FPSO-schip met land-zee geïntegreerd besturingssysteem markeert een doorbraak in de digitale tweelingtechnologie. Het schip heeft een opslagcapaciteit van 100.000 ton en maakt gebruik van AI, edge & cloud computing, big data en Internet of Things. Het elimineert de noodzaak van pijpleidingen door olie en gas op zee te verwerken. Het is uitgerust met 8.000 sensoren die gegevens naar een serverruimte verzenden. China heeft ook een digitale tweeling van het schip gebouwd in Shenzhen City, meer dan 1.000 kilometer verwijderd, om het productieproces in real time te monitoren. Drijvende platformen voor olie- en gasverwerking worden steeds populairder.

De vraag naar drijvende LNG-FSRU’s nam toe vanwege de behoefte aan gasbuffers in Europa na de sabotage van Nordstream. Europa richt zich op FSRU’s en drijvende LNG-terminals. Wereldwijd zijn er 48 operationele FSRU’s, meestal gebonden aan langetermijncontracten. De EU heeft plannen voor 19 nieuwe FSRU-projecten met geschatte kosten van € 9,5 miljard. De Zuid-Koreaanse scheepsbouwsector zal hiervan profiteren, aangezien Zuid-Korea de wereldleider is in de FSRU-sector en onlangs de eerste ammonium-FSRU van het land heeft gebouwd.

“It is often darkest before dawn, and nowhere in markets is that currently more true than in oil.” – Simon White, Bloomberg Market

Ruwe olie

De olieprijs kan stijgen door meer liquiditeit, monetaire verruiming in China en krapper aanbod. Olie bulls zijn gefrustreerd door prijsvoorspellingen van Goldman Sachs en JP Morgan die zijn bijgesteld. Een slecht sentiment is meestal een goed teken dat er iets anders gaat gebeuren.

Verbeterde liquiditeit is een game-changer voor olie, omdat het een risico-asset is. Olie als risico-asset wordt vooral beïnvloed door overtollige liquiditeit, wat het verschil is tussen geldgroei en economische groei. Excess liquidity beïnvloedt voornamelijk de prijs op middellange termijn en heeft invloed op risico-assets. Het is belangrijk voor handelaren en investeerders om de excess liquidity in de gaten te houden. Wereldwijde liquiditeit die groter is dan de behoefte van de reële economie stroomt naar de assetmarkten. Ondanks een stijgende rente, stijgt overtollige liquiditeit in de laatste fasen van de cyclus, wat een contra-indicator is.

De olieprijs blijft laag door China’s Covid-beleid, maar China begint wel meer olie te importeren. Dit kan komen doordat raffinaderijen hun reserves verhogen of de raffinage opvoeren. De versoepeling in China zorgt voor meer liquiditeit en geldhoeveelheid. De groei in China stagneert en de jeugdwerkloosheid is hoog, wat sociale onrust kan veroorzaken. China moet waarschijnlijk meer versoepelen, wat de brandstofprijzen verder kan verhogen. Hogere olieprijzen in 2022 hadden weinig impact vanwege de volatiliteit, wat investeringen ontmoedigde. Vooruitzichten voor het aanbod op lange termijn zijn positief, omdat commerciële voorraden van OESO-landen afnemen.

Recent is er een productieverlaging aangekondigd door OPEC+. Goldman merkt op dat het ongebruikelijk is dat binnen 2 maanden na een verlaging weer een verlaging plaatsvindt, terwijl de commerciële voorraden laag zijn. Er is een mogelijkheid van een Amerikaanse recessie, wat normaal gesproken als negatief wordt beschouwd voor de olieprijs. Echter, historisch gezien daalt de olieprijs vóór een recessie, maar stijgt deze gedurende de daaropvolgende 6 maanden van de neergang.

De zorgen over een wereldwijde recessie hebben de olieprijs onder druk gezet. Olieprijzen in het Midden-Oosten stijgen door vraag van Aziatische raffinaderijen (China, Japan). Bloomberg meldt dat het spotprijsverschil tussen de Oman en Dubai benchmark voor augustus levering is gestegen naar $2 per vat (voorheen 60-70 cent). Doorgaans bewegen spotverschillen niet meer dan 10-20 cent per vat binnen enkele dagen. Grote kopers zijn onder andere Rongsheng Petrochemical (China), Formosa Petrochemical (Taiwan), en raffinaderijen in Japan en Thailand.

De backwardation in Dubai swaps steeg naar het hoogste niveau in 6 weken, terwijl de Brent-Dubai EFS-premie onder $1 per vat daalde. Midden-Oosten ruwe olie werd betaalbaar voor westerse kopers vanwege de  beperkte vraag uit Azië wegens raffinaderij-onderhoud. China lijkt weer volledig op de markt.

Prijs Ruwe olie – Brent august 2023 ($/barrel) – week cloud candle, log scale

 

“We need to go further, with a major acceleration of home-grown technologies like offshore wind, carbon capture and storage, and, above all, nuclear.” – Jeremy Hunt

Elektriciteit

Een Britse rechtbank heeft het hoger beroep van een milieugroepering tegen de nucleaire elektriciteitscentrale Sizewell C verworpen. De overheid mag doorgaan met het project omdat het in lijn is met de wet.

Jeremy Hunt, de Britse minister van Financiën, benadrukte de steun van de overheid voor nucleaire energie als onderdeel van de schone energieplannen. Het project Sizewell C, ontwikkeld door EDF, zal naar verwachting 7% van de Britse energiebehoefte voor 60 jaar voorzien. De centrale zal 3,2 GW low-carbon elektriciteit produceren voor 6 miljoen huishoudens en jaarlijks 9 miljoen ton CO2-uitstoot vermijden. Een groep genaamd Together Against Sizewell C spande een rechtszaak aan wegens zorgen over de milieu-impact en de onvoldoende beoordeling daarvan door de overheid. Rechter Holgate schreef dat de legale aanvechting een poging was “to rewrite the government’s policy aims by pretending that the central policy objective is … to produce clean energy, without any regard to diversity of energy sources and security of supply.”

 Baseload Elektriciteit leverjaar 2024 (eur/MWh) – week cloud candle, log scale

“Germany has acted decisively to diversify its energy portfolio and LNG will be a vital part of that mix as it seeks to strengthen its energy security while at the same time advancing environmental progress” – Mike Sabel, CEO Venture Global

Aardgas

Securing Energy for Europe (Sefe), een door de Duitse staat gecontroleerd bedrijf, heeft een 20-jarige deal getekend met Venture Global LNG. Ze zullen jaarlijks 2,25 miljoen ton LNG importeren van Venture Global’s derde project, CP2 LNG. Dit is bedoeld om het gasaanbod van Europa’s grootste economie veilig te stellen nadat Rusland gestopt is met leveren. Sefe is volledig eigendom van de Duitse overheid en werd opgericht nadat Duitsland een voormalige Gazprom-unit had overgenomen met een lening van meerdere miljarden. De naam van Gazprom Germania is veranderd in Sefe om het energieaanbod in Duitsland en Europa te waarborgen, volgens de overheid.

Deze lange termijn deal betekent dat Duitsland afhankelijk blijft van aardgas, maar het land is nu ook bereid LNG aan te schaffen voor de komende decennia. Qatar zal gedurende 15 jaar LNG leveren, te beginnen in 2026. Duitsland installeert drijvende opslag- en regasificatie-eenheden om de import van LNG mogelijk te maken. De eerste LNG-tanker is al aangekomen bij de nieuwe LNG-importterminal in Wilhelmshaven. Duitsland streeft naar een LNG-importcapaciteit van 70,7 miljoen ton per jaar tegen 2030. Het land heeft nu de op twee na grootste LNG-importcapaciteit ter wereld. Aangezien Duitsland is gestopt met kernenergie, wordt gas gezien als een alternatief voor steenkool, met een verminderde koolstofuitstoot volgens de EIA.

Prijs TTF gas leverjaar 2024 (eur/MWh) – week cloud candle, log scale

“The power market reform aims to decouple the price of electricity across the European Union from the price of natural gas and instead tie it to the price of electricity generated by wind and solar installations.” – Irina Slav via OilPrice.com

Steenkool

De EU wil de elektriciteitsmarkt hervormen om de prijs los te koppelen van aardgas en zo meer stabiliteit te creëren. Een last-minute voorstel om subsidies voor kolencentrales te verlengen, kan de hervormingsplannen dwarsbomen. Zonder financiering zouden kolencentrales sluiten, wat leidt tot grotere prijsfluctuaties op de energiemarkt.

Zweden, de huidige EU-president, heeft het voorstel ingediend om de subsidies te behouden. Deze subsidies zorgen ervoor dat kolencentrales als back-up kunnen fungeren bij tegenvallende productie uit andere bronnen. Het voorstel lijkt gerechtvaardigd gezien de recente ervaring in de UK, waar warm weer de zonproductie beperkte en een kolencentrale moest bijspringen. Zonder financiering zouden kolencentrales failliet gaan, omdat ze slechts sporadisch worden gebruikt en daardoor niet concurrerend zijn, vooral in combinatie met verplichte emissierechten. Het idee is om langdurige prijzen vast te stellen via afspraken met bedrijven (PPA’s) en overheidsregelingen (CFD’s) om grote prijsstijgingen te voorkomen. Het voorstel van Zweden kan echter problemen veroorzaken, omdat sommige EU-landen van mening zijn dat het in strijd is met de klimaatagenda van de EU. Tegelijkertijd zijn landen zoals Polen en Bulgarije terughoudend om hun kolencentrales te sluiten zonder voldoende betrouwbare alternatieve energie-opwek.

Prijs ICE Coal leverjaar 2024 (usd/t) – week cloud candle, log scale

“To accommodate the demand for electric cars, experts project that more than a million new public EV charging stations will be required in the U.S. by 2030.” – OilPrice.com

Emissierechten

De vraag naar elektrische voertuigen groeit sneller dan de oplaad-infrastructuur. Tegen 2030 zijn er naar schatting meer dan 1 miljoen nieuwe publieke laadstations nodig in Amerika.

De vraag naar EV’s en EV-batterijen blijft toenemen, maar het vinden van een oplaadstation blijft een probleem. Er is momenteel slechts één EV-laadstation voor elke 4 tot 8 benzinepompen. Slechts 6% van de laadstations bevindt zich langs de belangrijkste snelwegen en ongeveer 8% van de Amerikaanse bevolking woont meer dan 10 kilometer van een laadstation. Het uitbreiden van de oplaad-infrastructuur vereist aanzienlijke inspanningen en investeringen, vooral als men deze wil verbinden met hernieuwbare energiebronnen. Tegen 2025 moet Amerika haar oplaad-infrastructuur verdrievoudigen, volgens een recente beoordeling. Aan de andere kant investeert Amerika in carbon capture & storage hubs, waardoor het haar CO2-opvangcapaciteit kan vervijfvoudigen tot meer dan 100 miljoen metrische ton CO2 per jaar tegen 2030.

Prijs Emissierechten – Dec-23 contract EEX (eur/t) – week cloud candle, log scale

“Several factories have suspended production to avoid selling at a loss.” – China Silicon Industry Association

Hernieuwbaar

De prijzen voor solar silicon dalen snel door overvloed in China’s zonnepanelenketen. Sommige fabrikanten maken zonnepanelen met verlies en anderen hebben hun productie gestaakt. Volgens Bloomberg daalde de gemiddelde prijs van solar silicon met 22% in een week tot $9,6 per kilogram. Dat is het laagste niveau sinds de zomer van 2020, nadat de prijs in juni 2022 piekte op $39 en met 75,5% is gedaald.

De belangrijkste reden voor de daling is volgens BloombergNEF: “polysilicon production far exceeds expected global installation”. De prijsdaling van polysilicon wordt veroorzaakt door overproductie, waardoor fabrikanten hun voorraden verminderen. De prijzen naderen de gemiddelde productiekosten van de industrie. Lagere kosten van polysilicon leiden ook tot lagere prijzen voor wafers, cellen en modules. Sommige fabrikanten hebben hun productie stopgezet vanwege de lage prijzen. De prijzen van polysilicon zullen naar verwachting stabiliseren in het derde kwartaal door productiesluitingen en gereduceerd aanbod. Het overschot aan polysilicon heeft geleid tot een daling van de prijzen van zonnepanelen na een periode van sterke stijging tijdens de Great Lockdown.

COMCAM – analyse op maat

Onze analyse geeft op hoofdlijnen een aantal ontwikkelingen aan die impact hebben op de energieprijzen. Een uitgebreidere analyse bieden we aan als losse dienst. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving.

Op deze analyse rust auteursrecht van COMCAM. Teksten mogen niet worden overgenomen, gekopieerd, openbaar mogen worden gemaakt of verveelvoudigd worden, zonder expliciete toestemming van COMCAM. Ook bij citaten of gedeeltelijke overnames is dit niet toegestaan.

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van wat er speelt in de energiemarkt, de energietransitie & verduurzaming.