Ik heb een:

Energiemarkt analyse 31 mei 2023

Scheepsbeperkingen Panamakanaal door verergerende watercrisis.

Bij COMCAM analyseren we doorlopend ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze kennis en inzichten delen we in onze wekelijkse marktanalyse.

 

Ga direct verder naar

> IntroductieRuwe olieElektriciteitAardgas > Steenkool > Emissierechten > Hernieuwbaar

Introductie

“LNG carriers, which are highly dependent on the canal, are not as affected by the draft changes because the vessels have fewer draft restrictions than those carrying heavier industrial goods or commodities. But any bottlenecks are a cause for worry considering that US LNG export expansions are due to come online in the next five years.” – Bloomberg

Door ernstige droogte hebben de autoriteiten van het Panamakanaal nieuwe restricties opgelegd. Deze regels hebben impact op één van de meest cruciale maritieme routes. Hierdoor moet het vrachtgewicht van schepen worden verlaagd en worden hogere vergoedingen betaald. Container-schepen die gebruik willen maken van de verbinding tussen de Atlantische en de Grote Oceaan mogen nu een maximale diepte van 44,5 voet hebben. Aldus kanaalwoordvoerder Octavio Colindres Neo-Panamex via Bloomberg. Daarvoor was de limiet 45 voet. Dit betekent dat schepen minder vracht kunnen transporteren, oftewel minder goederen. In onderstaande afbeelding wordt het scheepsverkeer door het Panamakanaal weergegeven.

Colindres geeft aan dat eind mei een beperking van 44 voet wordt ingesteld. Een 50-voet draft wordt als gemiddeld beschouwd voor het kanaal gedurende normale weersomstandigheden. Door de recente droogte zijn de waterstanden van Lake Gatun extreem laag. Zie ook pagina 20. Ongeveer 6% van al het wereldwijde scheepsverkeer gaat door het kanaal. Vooral vanuit Amerika, China en Japan. Gedurende de droge perioden in 2016 en 2019 was de draft limit op z’n laagst 43 voet.

Mogelijk is weerpatroon El Niño, die voor drogere omstandigheden in het grootste deel van Centraal Amerika zorgt, deels verantwoordelijk voor de droogte. Deze zou kunnen verergeren nu de zomer op het Noordelijk Halfrond nadert. “The lower-than-usual water levels in the Gatun Lake are causing severe draft restrictions on vessels transiting the Panama Canal”, vertelt schipper Hapag-Lloyd afgelopen weken tegen klanten. Het advies is gericht op schepen die van Oost-Azië naar Noord-Amerika varen en die na 1 juni een extra heffing moeten betalen om het kanaal te passeren.

Bloomberg waarschuwt voor scheepsverstoringen als de waterniveaus verder zakken. Als het droge weerpatroon blijft aanhouden is de kans groter dat een schip vastloopt en het scheepsverkeer verstoort. Hoe dan ook, door de nieuwe beperkingen zal er minder vracht via de waterweg gaan.

“Speculators, like in any market they are there to stay, I keep advising them that they will be ouching, they did ouch in April… I don’t have to show my cards I’m not a poker player …but I would just tell them watch out.” – Saoedische olieminister Prince Abdulaziz bin Salman op 23 mei

Ruwe olie

Afgelopen weken leek de geloofwaardigheid van OPEC onder druk te staan. De Saoedische energieminister had de olie shorts gewaarschuwd dat hun positie snel pijnlijk zou kunnen worden. Dit statement werd door de markt geïnterpreteerd als een signaal dat OPEC+ nog een productieverlaging in het vat zou kunnen hebben.

Begin april was een onaangekondigde verlaging reden voor een scherpe prijsstijging. Deze is inmiddels alweer teniet is gedaan. De oil bulls, de participanten op de oliemarkt die anticiperen op een prijsstijging, ontvingen een koude douche toen Russische Vice Premier Alexander Novak zei geen nieuwe stappen van OPEC+ te verwachten. De kartelleden komen op 4 juni weer bij elkaar in Wenen, aldus staatsmedia RIA. Grant Smith van Bloomberg merkt op dat de tegenstrijdige signalen van het oliebeleid door OPEC+-leiders Saoedi-Arabië en Rusland suggereren dat de groep komende zondag waarschijnlijk geen nieuwe maatregelen neemt. Dat zal het sentiment weinig helpen op de oliemarkten. De prijs daalde 25 mei na de opmerking van Novak, waardoor alle recente winsten teniet werden gedaan.

Rusland heeft olie-inkomsten nodig om de oorlog in Oekraïne te financieren. Het westen financiert deze graag. Biden wil graag herkozen worden. De kans op herverkiezing zal klein zijn als de olieprijzen stijgen door het stopzetten van Russische leveranties. Rusland heeft tot dusver moeite met het implementeren van productieverlagingen die het maanden geleden aankondigde. Akkoord gaan met een grotere reductie is op dit punt meer dan Moskou aankan.

Olieverschepingen uit Rusland zijn in recente maanden niet afgenomen. Dit ondanks de Russische toezegging om de productie vanaf maart met 500.000 vaten per dag (bpd) te reduceren. Een analyse van verschepingsgegevens van Bloomberg doet vermoeden dat de Russische overzeese olie-exporten eerder toenemen. De (vierweekse) gemiddelde ruwe olieverschepingen vanuit Russische exportterminals was voor de zesde opeenvolgende week (t/m 19 mei) hoger. De tanker-tracking gegevens zijn te lezen in een Bloomberg-rapport van Julian Lee.

De Russische export van ruwe olie en olieproducten blijkt robuust met exporten in april op het hoogste niveau sinds de invasie. Het exportvolume bedraagt 8,3 miljoen bpd, aldus de IEA in haar Oil Market Report.

Het is mogelijk dat de Saoedi’s en mede-Golfexporteurs besluiten verder te verlagen zonder Russische steun. Deze landen zijn echter terughoudend om meer te doen, want zij dragen al de grootste lasten voor het ondersteunen van de oliemarkt dit jaar. Het retorische schisma tussen Riad en Moskou is een herhaling van posities die door beide kanten wordt ingenomen sinds OPEC+ 6 jaar geleden werd gevormd. De Saoedi’s zijn klaar voor actie. Rusland neemt een meer bescheiden standpunt in.

Ondanks toenemende verwachtingen van meer productieverlagingen, verwacht Novak dat de Brentprijs boven $ 80 per vat zal liggen eind dit jaar. Hij zegt dat de huidige prijzen van $ 75 – 76 de beoordeling van de markt weerspiegelen over de wereldwijde macro-economische situatie. Novak zei ook dat de olieprijs wordt weerhouden van verdere stijging door de hoge rentes in Amerika en een trager dan verwacht Chinees herstel. Ook gaf hij de verwachting af dat de vraag deze zomer zal aantrekken.

De Russische president Poetin meldde afgelopen woensdag dat energieprijzen “economisch gerechtvaardigde” niveaus benaderen. Een extra signaal dat OPEC+ geen actie hoeft te ondernemen op de volgende meeting. Poetin zei deze maand dat de productieverlagingen door OPEC+ nodig waren om een bepaald prijsniveau te handhaven. Deze opmerking gaat lijnrecht in tegen de garantie van andere kartelleiders die stellen dat ‘het managen van de markt op die manier’ niet de bedoeling is van de groep. Maar gelukkig worden de COT (Commitments of Traders) gegevens scherp in de gaten gehouden door de Saoedi’s.

Saoedi-Arabië en OPEC+-geallieerden hebben sinds september en oktober 2022 getracht de neerwaartse prijsdruk af te remmen door het afschalen van hun productiedoelstellingen. Maar de vertraging van de business cyclus in de grote economieën heeft zoveel neerwaartse kracht dat OPEC+ slechts een bescheiden succes boekt om de daling tegen te gaan. Front-maand prijzen en kalender- of timespreads stijgen meestal als OPEC de output beperkt. Dit houdt meestal even aan totdat de discipline binnen het kartel begint af te zwakken. Dit is af te lezen aan de mate van ‘cheating’, ofwel afwijken van de afspraken. In dit geval zijn prijzen en spreads blijven dalen ondanks veelvuldige aankondigingen dat de output verlaagd zou worden ten opzichte van de vorige target.

Onderstaande factoren hebben bijgedragen aan deze intense neerwaartse druk op de olieprijzen:

  • De Russische petroleumexporten zijn hoger gebleven dan verwacht als gevolg van een minder strenge handhaving van de Amerikaanse en EU-sancties.
  • China’s economische herstel van de lockdowns is trager dan voorspeld.
  • De maakindustrie en vrachtactiviteit in Noord-Amerika en Europa is verzwakt. Hierdoor blijft de consumptie van zowel ruwe olie als diesel achter.
  • Aanhoudende inflatie heeft de Amerikaanse Fed en andere centrale banken gedwongen om de rente langer hoog te houden om de prijsstijgingen onder controle te krijgen.
  • De Amerikaanse regionale bankencrisis die in maart uitbarstte met het falen van Silicon Valley Bank dreigt de verkrapping van financiële omstandigheden te verergeren en de neerwaartse beweging in de business cyclus te verlengen.

De productieverlagingen door OPEC+ hebben voorkomen dat de olievoorraden sterk zijn gestegen. Ook zouden de olieprijzen en spreads scherper zijn gedaald. Toch zijn de reducties niet voldoende geweest om de prijs hoger te jagen. De rally’s waren telkens van korte duur.

Door het voorkomen van een grote toename van wereldwijde petroleumvoorraden, creëert OPEC+ de voorwaarden voor een snellere opleving van de prijs eind 2023 of in 2024. Maar voor een langdurige stijging van prijzen en spreads is een verbetering van de economische situatie nodig in combinatie met lagere petroleumexporten uit Rusland. 

De Chinese vraag naar ruwe olie staat op een record hoogtepunt. Het luchtverkeer stijgt ongeveer overal en de benzinevraag in Amerika is beland op het hoogste niveau sinds december 2021. Tegelijkertijd zijn brandstofvoorraden onder de seizoen normen voor benzine en diesel in Amerika en OPEC+-reducties en Canadese bosbranden hebben het aanbod van ruwe olie beperkt.

Prijs Ruwe olie – Brent juli 2023 ($/barrel) – dag cloud candle, log scale

    

“When prices go negative on the electricity market, basically anyone who can adjust their production will do it, so that they don’t have to pay for their own production.” – Janne Kauppi, energy markets advisor bij Finnish Energy

Elektriciteit

De overgang van testen naar reguliere output vorige maand van de eerste nucleaire centrale in Finland zorgde ervoor dat de elektriciteitsprijzen dramatisch omlaag gingen. De Olkiluoto 3 nucleaire reactor in Eurajoki, in Zuid-West Finland, begon halverwege april, ongeveer 14 jaar achter op schema. Sindsdien zijn de elektriciteitsprijzen in Finland in elkaar gestort aangezien de efficiency van de fabriek het net overspoeld heeft met ‘nieuwe’ energie. Dit leidde op woensdagochtend 17 mei tot negatieve prijzen. Daarna bleef de prijs op hooguit 0,3 cent per kWh handelen, aldus netbeheerder Fingrid. Dat was onacceptabel waardoor eigenaar Teollisuuden Voima (TVO) de output significant reduceerde.

Volgens Johanna Aho, communicatiemanager van TVO, is het afschalen van nucleaire productie vanwege excessief lage elektriciteitsprijzen zeldzaam. Maar het is eerder gebeurd. Janne Kauppi, een adviseur op de energiemarkt bij Finnish Energy zei het volgende hierover. “There haven’t been many situations where nuclear power output has been regulated specifically because of low prices”.

Sendai District Court in Noord Oost-Japan heeft besloten dat Tohoku Electric Power de tweede unit van de Onagawa centrale kan herstartenbegin volgend jaar. Dit meldt The Japan Times. Het zal de eerste unit zijn die herstart wordt sinds de nucleaire centrale was afgeschakeld na de verwoestende aardbeving van 2011 en de tsunami die de meltdown bij Fukushima in gang zette.

In de afgelopen 9 maanden heeft Japan haar energiebeleid opnieuw onder de loep genomen. Een decennium van een verlamde nucleaire elektriciteitssector en toenemende fossiele energiekosten zijn hieraan voorafgegaan.

Azië is ondertussen snel nucleaire centrales aan het bouwen. Omdat dat de toekomst is van de carbon-neutrale elektriciteitsnetwerken. Nucleair wordt geaccepteerd als de meest stabiele bron van “clean energy” om aan de pseudowetenschappelijke klimaatveranderingstargets te voldoen.

Prijs Baseload Elektriciteit leverjaar 2024 (eur/MWh) – week cloud candle, log scale

“EU companies will now be able to negotiate the terms of the supply contracts directly with the supplying companies, with no involvement of the Commission.” – EU

Aardgas

De EU gaat door met plannen voor de gezamenlijke aankoop van mineralen en waterstof nodig geacht voor de energietransitie. De eerste gasaankopen op het nieuwe EU-platform blijken succesvol met een tender die aanbiedingen (bids) ontving van 25 leveranciers. Goed voor meer dan 13,4 miljard m3 (bcm), aldus de Financial Times (FT). Dat is meer dan de 11,6 bcm van de gezamenlijke vraag waarvoor EU-bedrijven zich hadden ingeschreven via het recente opgerichte AggregateEU-mechanisme.

Meer dan 110 bedrijven hebben zich ingeschreven voor het zogenoemde AggregateEU joint gas purchase mechanism. Volgens Sefcovic melden zich elke dag nieuwe bedrijven. De EU plant de tweede ronde voor het samenvoegen van vraag en een tender in juni. Met nog drie sessies gezamenlijke gas aankopen voor het eind van het jaar.

Het gezamenlijke gasaankoop-mechanisme kan als “blueprint” worden gebruikt voor de aankoop van kritische mineralen en waterstof. Bedrijven in het Midden-Oosten hebben al aangegeven belangstelling te hebben waterstof aan de EU te verkopen, aldus Sefcovic. De EU wil Russische gasleveranties hebben vervangen tegen 2027, alsook het diversifiëren van de toeleveringsketen van mineralen ten behoeve van de energietransitie.

Turkije heeft een groot volume aardgas gevonden ter waarde van $ 500 miljard. Fatih Dönmez, de Turkse minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen had dit in april gemeld tegen CNN Türk. De gigantische vondsten zouden voldoende zijn om 35 jaar lang alle huishoudens in het land te voorzien. Of, om gedurende 15 tot 20 jaar de gehele Turkse aardgasconsumptie, inclusief industrie, te kunnen dekken, aldus de minister. Turkish Petroleum (TPAO) zei op Twitter dat de installatie van de pijpleidingen afgerond was die de gasvelden in de Zwarte Zee verbinden met de Sakarya Gas Field Land Facility. Het Sakarya gasveld zal starten met een productie van 10 miljoen m3 per dag en binnen 3 jaar een piek te bereiken van 40 miljoen m3 per dag in 2025, aldus Dönmez tegen CNN Türk.

Turkije wordt hierdoor minder afhankelijk van de import van het duurder geworden gas, nu nog 99% van de consumptie. De totale gasreserve van Turkije in de Zwarte Zee heeft nu een omvang van meer dan 710 billion cubic meters (bcm). De nieuw ontwikkelde gasvelden zullen bijdragen aan de diversificatie van energie in Turkije.

Duitsers zijn kritisch over een overheidsplan om olie en gasboilers te verbieden en te vervangen met warmtepompen. Het gaat allemaal te snel en gaat te veel geld kosten. Duitsland wil naar netto-nul tegen 2045. Om deze doelstelling te halen kondigde de overheid recent aan om boilers op fossiele brandstoffen te verbannen. Hierdoor worden mensen gedwongen over te gaan op warmtepompen, de enige optie die voldoende groen is voor mensen die geen toegang hebben tot alternatieven.

Volgens de Scholz-regering worden de kosten van het verbod geschat op ongeveer € 10 miljard per jaar tot en met 2028. Daarna zullen de kosten halveren dankzij een hogere productie van het aantal warmtepompen en het opschalen van wind- en zonnecapaciteit. De overheid draagt financieel 30% bij aan de kosten van de switch, maar daarmee zijn nog niet veel Duitsers over de streep te trekken.

De FDP is één van de drie partijen in de coalitie en is geen fan van een verbod op gasboilers. Strack-Zimmermann, lid van de Bondsdag, noemt de aandrang van de Groene Partij absurd om het verbod er voor de zomer door te drukken. De Groenen verliezen snel steun van de bevolking. Volgens de FT is de partij nu minder populair dan ‘Alternatief voor Duitsland’ aan de ‘rechterkant’ van het politieke spectrum, met een populariteit van 14%. Ook heeft het verbod geleid tot een sterke toename van de vraag naar gas boilers. Als de boiler voor het eind van het jaar is gekocht, mag deze worden gebruikt.

De gasmarkt bewoog na het Pinksterweekend in eerste instantie lager op dinsdag. Daarna herstelde de prijs zich. De lagging lijn ligt op weekbasis op dit moment in de cloud (het groene gebied). Deze cloud zou potentieel steun kunnen geven. De markt is momenteel erg zwak en het momentum neerwaarts. Er is mogelijk een fundamentele trigger nodig om deze trend te keren.

Prijs TTF gas leverjaar 2024 (eur/MWh) – week cloud candle, log scale

“Cop28 is exploring additional mechanisms to supercharge the flow of private finance to Africa.” – Dr. Sultan Al Jaber, aangewezen voorzitter COP28

Steenkool

De Duitse Groenen hebben veel steun verloren door hun gevoerde energiebeleid. Hierdoor zijn de energiekosten gestegen. De energie-intensieve industriële economie van Duitsland heeft grote schade opgelopen. De energiekosten zijn voor een deel gestegen door pogingen om zowel kolen als nucleaire energie industrie stop te zetten. Maar ook door het steunen van de sancties tegen Rusland. Het land heeft zichzelf afgesneden van de import van goedkoop Russisch aardgas.

De poging om installaties van dure warmtepompen in woningen te verplichten, in plaats van warmtesystemen op basis van olie en gas, valt niet in goede aarde. Ook het voorstel om auto’s met interne verbrandingsmotor (ICE) per 2035 te verbieden, is niet populair.

Ondertussen roept Sultan al-Jaber op tot een boost in publieke en private financiering voor klimaatveranderings-projecten in Afrika. Op de jaarlijkse meeting van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank in Sharm El Sheikh verzoekt Jaber de ontwikkelingslanden om door te komen met de $ 100 miljard klimaatfinanciering die meer dan 10 jaar geleden is beloofd. Axios merkt op dat sommigen deze pogingen zien als “green colonialism” wanneer rijke landen wanhopig arme landen preventief afsluiten van de goedkope fossiele brandstoffen die eerstgenoemde landen initieel rijk maakten. Todd Moss en Vijaya Ramachandran schrijven hierover in Foreign Policy:Dit leidt nu al tot schadelijk beleid dat miljoenen arme Afrikanen zal schaden door de economische ontwikkeling van hun continent te vertragen, terwijl ze weinig of niets doen om de klimaatverandering te helpen bestrijden.”

De kolenprijs blijft net als de gasprijs sterk onder neerwaartse druk. De vierde rode week candle op rij.

Prijs ICE Coal leverjaar 2024 (usd/t) – week cloud candle, log scale

“Fresh on the heels of a sensible request by France to pause new green regulations comes an even stronger pushback in Germany…”

Emissierechten

Het Green Deal voorstel van de Europese Commissie staat onder druk in Duitsland. Het land lijkt het stokje over te nemen van Frankrijk als voedingsbodem van oppositie tegen het net-zero beleid. Het Duitse beleid is nog wat strenger. Ook de zelfopgelegde doelstelling om in 2045 al netto-nul te zijn lijkt steeds meer af te wijken van de realiteit.

Om de carbon footprint te reduceren werd afgelopen dinsdag in Frankrijk het verbod op korte, binnenlandse vluchten van kracht. Als er een goede, alternatieve treinverbinding is worden vluchten van minder dan 4 uur geschrapt. Na een storm van kritiek is dit verlaagd naar 2,5 uur. De maatregel heeft een directe impact op de drie grote reisroutes: van Parijs naar Lyon, Nantes en Bordeaux.

Verzekeringsmaatschappij Lloyd’s of London heeft haar exit aangekondigd uit de net-zero alliantie voor verzekeraars. Het is de zesde organisatie van de 30 leden binnen een week die het initiatief de rug toekeert, ofwel 20%. De Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) die door de VN is samengebracht, zoekt commitment van groepsleden, toonaangevende verzekeraars en herverzekeraars, om klimaatverandering tegen te gaan. Als onderdeel hiervan moeten de leden tegen 2050 met hun verzekering en herverzekeringsportfolio’s overgegaan zijn op netto-nul emissie van broeikasgassen (GHG). Afgelopen vrijdag stopte Lloyd’s haar deelname aan de NZIA.

Vanaf maart zijn er al 10 leden gestopt. De exodus van grote verzekerings-maatschappijen heeft vragen opgeroepen over de levensvatbaarheid van de NZIA. Geen van de 6 bedrijven die afgelopen week de handdoek in de ring heeft gegooid, heeft daarvoor een duidelijke reden gegeven. Mogelijk zijn er zorgen over de discussie met betrekking tot netto-nul initiatieven in Amerika. Een aantal dagen voor het vertrek van Lloyd’s had CEO John Neal aangegeven dat de NZIA een mislukking zou kunnen worden. Vorige week woensdag gaf het United Nations Environment Programme (UNEP) toe dat 4 van de verzekeringsmaatschappijen NZIA hadden verlaten vanwege recente discussies in de Verenigde Staten.

Initiatieven zoals NZIA en NZAOA zijn onderdeel van de environmental, social, and governance (ESG) agenda die linkse, progressieve ideologieën zoals gendergelijkheid en klimaatverandering propageert. ESG is gebaseerd op het idee dat bedrijven sociaal verantwoordelijk (social responsible) zijn en aandachtig werken om gepercipieerde issues zoals racisme, seksisme, vervuiling en klimaatverandering ‘op te lossen’.

Bedrijven worden zo gedwongen beleidsmaatregelen te implementeren die deze doelstellingen nastreven. Dat zou het reduceren van CO2-emissies kunnen zijn, het terugbrengen van financiering of het niet willen verzekeren van bedrijven die niet voldoen aan deze emissietargets. Omdat bedrijven ideologische issues prioriteit moeten geven, vormt de ESG-agenda een risico voor deze bedrijven die niet meer gericht zijn op hun kernactiviteiten. Dat kan negatieve consequenties hebben voor bedrijven, investeerders en de economie als geheel.

JP Morgan blijft strikt gecommitteerd aan net-zero. De bank investeert meer dan $ 200 miljoen in credits voor de afvang van carbon (carbon removal). Ook is deze bank financier van de carbon capture industrie, alsmede één van de grootste financiers van fossiele brandstofprojecten. Afgelopen jaar nam Royal Bank of Canada (RBC) deze koppositie in fossiel over van JPM.

Amerikaanse banken domineren de financiering van fossiele brandstoffen. Ze waren goed voor 28% van alle fossiele financiering in 2022.  Ter compensatie van haar CO2-voetafdruk zet JP Morgan fors in op carbon removal en koopt credits van ontwikkelaars van direct air capture (DAC).

Afgelopen maand kondigde JP Morgan en diverse andere bedrijven aan dat zij zich bij Frontier hadden aangesloten, een initiatief ter bevordering van de DAC-technologie. De leden van Frontier leggen zich vast om samen $ 100 miljoen te investeren in permante carbon verwijdering van hoge kwaliteit in de komende 8 jaar. De totale markt commitment stijgt hiermee tot boven $ 1 miljard.

Prijs Emissierechten – Dec-23 contract EEX (eur/t) – week cloud candle, log scale

“Megaprojects — which cost billions of dollars, take years to complete, and are socially transformative — reliably come in over budget, over time, over and over.” – Bent Flyvbjerg, professor Oxford

Hernieuwbaar

Green Projects Hit Iron Wall

Ontwikkelaars willen duizenden windturbines bouwen bij de kust van Mid-Atlantic en New England. Dit project loopt tegen een kracht aan die sterker is dan de Atlantische wind: the Iron Law of Megaprojects. Deze Wet geeft een waarschuwing af voor mogelijke issues rondom groene-energie projecten. De Iron Law, een term bedacht door Oxford Professor Flyvbjerg stelt dat miljarden kostende, jarenlange, sociaal transformatieve “megaprojecten” keer op keer hun budget en de geplande tijdsduur overschrijden. Offshore windprojecten zijn niet immuun voor de Iron Law en gaan geregeld over hun kostenbudget voordat een enkele watt is geproduceerd.

Er zijn diverse redenen aan te voeren waarom dergelijke grote projecten vaak niet binnen de begroting blijven. Een reden is de onvoorziene en soms nog nooit voorgekomen complexiteit van deze projecten. Meer onzekerheid en kosten ontstaan vanwege de uitdaging om door de bureaucratie van de moderne regelgeving te navigeren. Ook is het risico van inflatie aanwezig voor projecten die jaren duren, soms decennia, om te ontwikkelen. Hieronder ligt vaak het falen door onvoldoende tijd te nemen voor zorgvuldige realistische planning. Maar soms maken projectsponsors zich simpelweg druk om accurate kostenprojecties die de publieke steun al bij de start zouden kunnen afschrikken. Daarom wordt gekozen voor wat Prof. Flyvbjerg beleefd “strategische misrepresentaties” noemt.

De ironie wil dat windprojecten in New York en Connecticut, die niet kunnen worden gezien als megaprojecten, toch tegen de Iron Law aanlopen. Budgetoverschrijding en achter op schema. De uitdagingen zullen niet minder worden bij groene energieprojecten die nog ambitieuzer zijn. De geschatte kosten voor de gigantische Climate Leadership and Community Protection Act in New York liggen tussen $ 270 en $ 290 miljard. Met zo’n prijskaartje is het eigenlijk een gigaproject bestaande uit meerdere individuele megaprojecten. De voordelen, in de vorm van een reductie van broeikassen (GHG) zouden ongeveer $ 415 miljard bedragen. Maar als de totale kosten met 55% toenemen, de normale range voor megaprojecten, zullen de kosten groter zijn dan de opbrengsten. Met als gevolg een verlies voor New Yorkers. Als de kostenoverschrijding nog groter wordt, of als de opbrengsten niet zo hoog zijn als ingeschat, beiden niet ongebruikelijk, zal het gigaproject netto verlieslatend zijn.

COMCAM – analyse op maat

Onze analyse geeft op hoofdlijnen een aantal ontwikkelingen aan die impact hebben op de energieprijzen. Een uitgebreidere analyse bieden we aan als losse dienst. Zo blijft u op de hoogte van alle relevante trends en ontwikkelingen in energie inkoop, de verwachte prijsontwikkelingen tot 3 jaar vooruit en alle relevante marktontwikkelingen op de energiebeurzen en wet- en regelgeving.

Op deze analyse rust auteursrecht van COMCAM. Teksten mogen niet worden overgenomen, gekopieerd, openbaar mogen worden gemaakt of verveelvoudigd worden, zonder expliciete toestemming van COMCAM. Ook bij citaten of gedeeltelijke overnames is dit niet toegestaan.

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van wat er speelt in de energiemarkt, de energietransitie & verduurzaming.