Ik heb een:

Nucleair & hydro energie in Europa falen door droogte

Terwijl Europa bezig is alternatieve energiebronnen voor Russisch gas zeker te stellen, dreigt er een nieuwe bedreiging voor de energiezekerheid, dit keer door droogte. De droogte die Europa teistert heeft impact op alles van voeding tot transport tot het milieu.

In Italië, is het waterpeil van de Po rivier 2 meter onder het normale niveau gezakt. Hierdoor drogen rijstvelden uit. Ondertussen is de Duitse Rijn rivier te ondiep waardoor schepen niet volledig kunnen worden beladen en verschepingskosten toenemen. De Franse Tille Rivier in Bourgogne is uitgedroogd en bedekt met duizenden dode vissen.

Europa’s energieproductie ondervindt ook de gevolgen van droogte. De hoeveelheid met waterkracht opgewekte elektriciteit is sinds 2021 gedaald met ongeveer 20 procent, zoals onderstaande afbeelding van Statista laat zien. Dit komt deels door het feit dat reservoirs opdrogen in landen als Italië, Servië, Montenegro en Noorwegen. Noorwegen, doorgaans een grote waterkrachtproducent, neemt zelfs stappen om de export te verlagen. Dit om prioriteit te geven aan het bijvullen van de reservoirs, zodat het land de binnenlandse productie kan handhaven.

Ook de hoeveelheid nucleair opgewekte elektriciteit is afgenomen sinds 2021. Een belangrijke reden hiervoor is dat Frankrijk diverse nucleaire centrales moest sluiten door de temperatuur van de Rhône en de Garonne die te hoog was om de reactoren te koelen. Frankrijk is voor 70% afhankelijk van nucleaire energie. Dit land is een belangrijke exporteur van elektriciteit naar Italië, Duitsland en Groot-Brittannië. Het is van belang op te merken dat de Franse nucleaire vloot ook met andere problemen kampt. Een significant aantal centrales is afgeschakeld door storingen en problemen met betrekking tot onderhoud uitgesteld door de lockdowns. Dit bekent volgens Wired dat de hydropower bijna 50% lager is.

Bron: Statista