Ik heb een:

Record aantal uren negatieve stroomprijs 2023

Negatieve stroomprijs door overaanbod zon- en windenergie.

Tot en met april 2023

Nederland behaalde in april al een record door 58% van de gebruikte stroom duurzaam op te wekken. Dit nieuwe maandrecord heeft ertoe geleid dat de stroomprijs in april 27 uur negatief was. Naar alle waarschijnlijkheid zal de maand mei een nieuw record gaan vestigen, zeker wat betreft zonne-energie.

Door overaanbod zon- en wind negatieve stroomprijs

Er wordt veel wind- en zonne-energie opgewekt. Zo veel zelfs dat de marktstroomprijs steeds vaker overdag negatief is bij overaanbod. Op deze momenten overstijgt de opwek van duurzame energie de vraag, met onvoldoende mogelijkheid om het stroomoverschot te exporten naar de buurlanden.

De snelle opkomst van zonne- en windenergie, vooral op zee, zet nog steeds door. Dat zorgt voor steeds meer volatiliteit, zowel op de day-ahead en intraday prijzen als op de onbalansprijzen.

Hoeveelheid uren met een negatieve stroomprijs

  • Tot en met april dit jaar waren er al 56 uren met een negatieve stroomprijs, waarvan 27 uur in april. In voorgaande jaren duurde dit meestal tot ver in mei of juni.
  • Als de huidige trend doorzet wordt dit aantal in 2023 fors hoger.
  • In 2022 waren er 85 uren met een negatieve prijs.
  • Het topjaar tot nu toe was 2020 het met 100 uren met een negatieve stroomprijs.

De gevolgen van een negatieve stroomprijs

Doordat er voor kleinverbruikers voorlopig nog gebruikt kan worden gemaakt van de salderingsregeling, heeft een negatieve stroomprijs nog geen gevolgen. Echter voor ondernemers met een grootverbruik aansluiting die stroom terugleveren op momenten met een negatieve stroomprijs, moeten hiervoor betalen.

Mogelijke oplossingen in deze situatie om slimmer om te gaan met overaanbod kunnen zijn:

  • de opgewekte stroom achter de meter direct verbruiken of converteren naar een andere energiedrager
  • de opgewekte stroom achter de meter slim delen met andere bedrijven zoals via cable pooling zoals verschillende rechtspersonen op één aansluiting (MLOEA)
  • de opgewekte stroom tijdelijk opslaan in bijvoorbeeld een batterij
  • de zonnepanelen tijdelijk af te schalen zoals met een stuurbox. Een stuurbox wordt aangesloten op de omvormer van uw zonnepanelen of zonnepark. Zodra er een overschot aan energie wordt gesignaleerd op de energiemarkt, ontvangt de stuurbox een signaal en wordt de energie-opwek automatisch tijdelijk gedimd of gepauzeerd. Zodra het weer mogelijk is om stroom op te wekken wordt het systeem automatisch geactiveerd

Let op: bij de subsidieregeling SDE+(+)-wordt er geen subsidie uitgekeerd voor de uren dat er niet wordt geproduceerd. Ook zijn er dan geen garanties van oorsprong (GvO’s), die kunnen worden verkocht aan afnemers die groene elektriciteit willen.

Bij een aan aaneengesloten periode van 6 uren of langer met een negatieve prijs wordt er sowieso geen subsidie en geen GvO’s uitgekeerd.

Advies COMCAM

COMCAM kan u adviseren over een passende oplossing voor uw situatie.

Overweegt u te investeren in zon-of windenergie, zorg dan dat de verwachte opwek zo veel mogelijk aansluit bij uw verwachte jaarverbruik.

Bronnen: Martien Visser, Volkskrant, Solar Magazine