Ik heb een:

Record aantal uren negatieve stroomprijs 2023

Negatieve stroomprijs door overaanbod zon- en windenergie.

Er wordt veel wind- en zonne-energie opgewekt. Zo veel zelfs dat de marktstroomprijs steeds vaker overdag negatief is bij overaanbod. Op deze momenten overstijgt de opwek van duurzame energie de vraag, met onvoldoende mogelijkheid om het stroomoverschot te exporten naar de buurlanden.

Op 2 juli opmerkelijke records op de energiemarkt

Er werd een historisch dieptepunt bereikt met een prijs van -500 euro per megawattuur. Gedurende deze zondag waren er vijftien uur negatieve prijzen opeenvolgend, wat een nieuw record betekende ten opzichte van het vorige record van dertien opeenvolgende uren op 13 april 2020.

Op deze dag werden maar liefst vier records gebroken. De stroomprijs bleef drie uur lang op -500 euro per megawattuur.  Tot slot was er op zondag 2 juli een negatieve uurprijs tussen 18.00 en 19.00 uur ’s avonds, iets wat nog niet eerder was voorgekomen in ons land.

Het lijkt erop dat deze trend van energierecords voorlopig zal voortduren.

Overschot en negatieve prijzen juni 2023

In juni was er 140 uur een overschot aan stroom. Toch hoefden zonnepanelen of windturbines niet altijd afgeschakeld te worden, omdat er op die momenten ook veel elektriciteit naar de buurlanden werd geëxporteerd. Dat voorkwam in de meeste gevallen dat er in Nederland negatieve stroomprijzen ontstonden. Dat bleef beperkt tot 22 uur in juni.

Eerste helft 2023: 50% stroom in Nederland duurzaam met 19% zon

In de eerste helft van het kalenderjaar was 49,6% de stroom in Nederland afkomstig van duurzame energiebronnen. Zonnepanelen produceerden daarbij het meeste stroom en kenden een aandeel van 18,9%.

 

In de eerste zes maanden van 2023 is de helft van alle elektriciteit opgewekt uit duurzame bronnen zoals wind en zon. Een mijlpaal. In de eerste helft van 2022 was dat nog 43%.

De snelle opkomst van zonne- en windenergie, vooral op zee, zet nog steeds door. Dat zorgt voor steeds meer volatiliteit, zowel op de day-ahead en intraday prijzen als op de onbalansprijzen.

Eerste halfjaar 2023 al 127 uren met een negatieve stroomprijs, met op 2 juli in 1 dag 15 uur erbij

  • Op zondag 2 juli is het record bereikt van vijftien uur met negatieve prijzen opeenvolgend. Een nieuw record ten opzichte van het vorige record van dertien opeenvolgende uren op 13 april 2020. Tot slot was er op zondag 2 juli een negatieve uurprijs tussen 18.00 en 19.00 uur ’s avonds, iets wat nog niet eerder was voorgekomen in ons land. Het lijkt erop dat deze trend van energierecords voorlopig zal voortduren.
  • In juni was er 140 uur een overschot aan stroom. Toch hoefden zonnepanelen of windturbines niet altijd afgeschakeld te worden, omdat er op die momenten ook veel elektriciteit naar de buurlanden werd geëxporteerd. Hierdoor bleven de negatieve stroomprijzen in Nederland die ontstonden beperkt tot 22 uur.
  • Mei was een recordmaand met 50 uren met een negatieve stroomprijs. Op Pinksterzondag was ’s middags zelfs in vrijwel geheel Noordwest-Europa sprake van negatieve stroomprijzen, van Finland tot Frankrijk. Uitzondering was Engeland, maar ook daar worden zon en wind de komende jaren volop uitgebreid.
  • Negatieve stroomprijzen komen traditioneel het vaakst voor in de lente. In deze maanden worden door zonnepanelen veel stroom opgewekt, terwijl het vergeleken met de zomermaanden ook nog relatief veel waait.
  • De afgelopen jaren kwamen negatieve prijzen incidenteel voor in het weekend of op feestdagen.  Dit kalenderjaar zijn ook op werkdagen al geregeld negatieve prijzen genoteerd. Een situatie die door de toename van het aandeel hernieuwbare elektriciteit dit de komende jaren steeds vaker zal voorkomen.
  • Vooralsnog zijn er geen uren met negatieve prijzen vanaf zes uur ’s avonds tot en met middernacht.
Bron Energieopwek.nl

Aantal uren met een negatieve stroomprijs per jaar

De groei aan opslag – waaronder batterijen en elektrolysers – en meer stroomverbruik door elektrificatie houdt de groei van het duurzame aanbod niet bij. Dit jaar zal naar verwachting het opgestelde vermogen aan zon en wind met zo’n 25% groeien. Dit zal zorgen dat het aantal uren met negatieve stroomprijzen verder groeit. Zeker in de weekenden in de zomermaanden is 6 tot 8 uur negatieve stroomprijzen mogelijk.

Aantal uren 
2019 3
2020 97
2021 70
2022 85
2023 t/m 2 juli 142

De gevolgen van een negatieve stroomprijs

Doordat er voor kleinverbruikers voorlopig nog gebruikt kan worden gemaakt van de salderingsregeling, heeft een negatieve stroomprijs nog geen gevolgen. Echter voor ondernemers met een grootverbruik aansluiting die stroom terugleveren op momenten met een negatieve stroomprijs, moeten hiervoor betalen.

Mogelijke oplossingen in deze situatie om slimmer om te gaan met overaanbod kunnen zijn:

  • de opgewekte stroom achter de meter direct verbruiken of converteren naar een andere energiedrager
  • de opgewekte stroom achter de meter slim delen met andere bedrijven zoals via cable pooling zoals verschillende rechtspersonen op één aansluiting (MLOEA)
  • de opgewekte stroom tijdelijk opslaan in bijvoorbeeld een batterij
  • de zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen zoals met een stuurbox. Een stuurbox wordt aangesloten op de omvormers van uw zonnepanelen. Zodra er een overschot aan energie wordt gesignaleerd op de energiemarkt, ontvangt de stuurbox een signaal en wordt de energie-opwek automatisch tijdelijk gedimd of gepauzeerd. Zodra het weer mogelijk is om stroom op te wekken wordt het systeem automatisch geactiveerd

Let op: bij de subsidieregeling SDE+(+)-wordt er geen subsidie uitgekeerd voor de uren dat er niet wordt geproduceerd. Ook zijn er dan geen garanties van oorsprong (GvO’s), die kunnen worden verkocht aan afnemers die groene elektriciteit willen.

Bij een aan aaneengesloten periode van 6 uren of langer met een negatieve prijs wordt er sowieso geen subsidie en geen GvO’s uitgekeerd.

Advies COMCAM

COMCAM kan u adviseren over een passende oplossing voor uw situatie.

Overweegt u te investeren in zon-of windenergie, zorg dan dat de verwachte opwek zo veel mogelijk aansluit bij uw verwachte jaarverbruik.

Bronnen: Change.inc, Energieopwek.nl, Martien Visser, Solar Magazine , Stratergy.