Ik heb een:

Vijf zaken om te weten over de verzengende hittegolf in Europa

De afgelopen maanden heeft de smeulende hittegolf in Europa een ravage aangericht in de regio, met verwoestende bosbranden, ernstige droogtes en duizenden doden tot gevolg.

De recordbrekende temperaturen in Europa halen de krantenkoppen over de hele wereld, omdat experts zich zorgen maken dat deze extreme hittegolven het nieuwe normaal van de regio kunnen zijn.

Door de hoeveelheid berichtgeving hierover, doorzochten Nick Routley en Carmen Ang van Visual Capitalist tientallen artikelen en Twitter-threads om te komen tot een lijst met de vijf belangrijkste dingen die je moet weten over de verzengende hittegolf in Europa.

(1) Hoge temperaturen verbrijzelen records

(2) Europa voelt de brandwond

(3) Meegaan met de (lage) flow

(4) De energievraag creëert een ongemakkelijke situatie

(5) Klimaatverandering is een factor, maar hittegolven zijn gecompliceerd

1. Hoge temperaturen verbrijzelen records

De temperaturen hebben in de hele regio all-time highs bereikt.

Op maandag 18 juli meldden tientallen steden in heel Frankrijk recordtemperaturen tot 42°C . In dezelfde week beleefde het Verenigd Koninkrijk zijn warmste dag ooit bij 40,3°C, waarmee het vorige record van Groot-Brittannië van 38,7°C werd verbroken dat in 2019 werd gevestigd.

De hitte in Londen was zo ongekend dat de nationale treindienst van de stad een waarschuwing gaf aan het publiek en passagiers aanspoorde om thuis te blijven en alleen te reizen als dat nodig was. Sommige grote spoorlijnen waren op dinsdag 19 juli zelfs gedeeltelijk gesloten.

2. Europa voelt de brandwond

De smeulende hitte voedt rampzalige bosbranden over het hele continent. Vanaf 20 juli hebben naar schatting 1.977 bosbranden in de regio in 2022 gebrand – bijna 3x de gemiddelde hoeveelheid, volgens historische gegevens van het European Forest Fire Information System.

De mediterrane landen zijn bijzonder hard getroffen, met duizenden mensen in Portugal, Spanje en Frankrijk die hun huizen hebben geëvacueerd.

3. Meegaan met de (lage) flow

Samen met de verwoestende bosbranden veroorzaakt de hittegolf in Europa ook een reeks droogtes in de hele regio.

Hoewel de meeste Europese steden ten minste één rivier of meer hebben die hun stedelijke landschap doorkruisen, lopen deze rivieren en waterlichamen het risico uit te drogen. Begin juli had de Italiaanse Po-rivier bijvoorbeeld te maken met een droogte die zo ernstig was, dat de regering van het land de noodtoestand uitriep in vijf verschillende regio’s.

4. De energievraag creëert een ongemakkelijke situatie

Vorig jaar stelde Europa ambitieuze doelen om tegen 2030 55% van zijn broeikasgasemissies te verminderen.

Maar in de nasleep van een wereldwijde energiecrisis hebben veel Europese landen hun groene transitieplannen in de wacht gezet omdat ze zich wenden tot “vuilere” brandstoffen zoals steenkool om hun economieën business-as-usual te laten draaien. Deze timing is een beetje onhandig, gezien het feit dat de regio momenteel in lichterlaaie staat met recordbrekende temperaturen waarvan experts geloven dat ze door de mens worden veroorzaakt.

De bovengenoemde “lage stroming” op veel Europese rivieren heeft ook invloed op hydro-elektriciteit en zelfs nucleaire elektriciteitsopwekking, omdat er te weinig water beschikbaar is voor koelingsdoeleinden.

Aan de positieve kant heeft Duitsland tenminste enige vooruitgang geboekt op het gebied van hernieuwbare energie – op 17 juli genereerde het land een recordbrekende hoeveelheid elektriciteit uit zonnepanelen.

5. Klimaatverandering is een factor, maar hittegolven zijn gecompliceerd

Experts beweren dat klimaatverandering een rol speelt in deze recordbrekende hittegolven. Over de hele wereld zijn de wereldwijde oppervlaktetemperaturen sinds de jaren 1850 met ongeveer  1,0° C gestegen en wetenschappers beweren dat deze temperatuurstijging onbetwistbaar is beïnvloed door menselijke activiteit.

Er kunnen echter andere factoren zijn die deze extreme hittegolven beïnvloeden. Hoewel de exacte details moeilijk vast te stellen zijn vanwege de variabele aard van het klimaat, bleek uit een recente studie gepubliceerd in Nature Communications dat de escalerende hittegolven van Europa gedeeltelijk kunnen worden toegeschreven aan veranderende luchtstromen, die hete lucht van Noord-Afrika naar Europa blazen.

Waar het op neer komt

Minstens 1.500 levens zijn tot nu toe verloren gegaan te midden van deze recordbrekende hittegolf. En aangezien de temperaturen naar verwachting nog minstens een week hoog zullen blijven in de regio, zal dit cijfer waarschijnlijk toenemen.

Europese huizen zijn over het algemeen niet goed uitgerust voor uitzonderlijk hoge temperaturen, en aangezien het continent de oudste mediane leeftijd van elke regio heeft, is de bevolking bijzonder gevoelig voor de negatieve effecten van extreem weer.

Ook het levensonderhoud wordt beïnvloed door het extreme weer. Temperaturen drogen de grond uit, wat slechte groeiomstandigheden creëert voor maïsboeren in Frankrijk, Roemenië en Spanje, de grootste maïsproducenten in de regio.

Om een lang verhaal kort te maken: de hittegolf in Europa heeft desastreuze gevolgen voor de economie en infrastructuur, evenals voor het algehele welzijn van de bevolking van de regio.

 

Bron: Visual Capitalist