Ik heb een:

Wat is de invloed van weersvoorspellingen op de prijzen van elektriciteit en gas?

Wat zijn de weersverwachtingen in december? Hoe beïnvloeden ze de energieprijzen in Europa? Een analyse.

Elektriciteit

Maandag 21 november stegen Franse en Duitse elektriciteitsprijzen voor december met meer dan 16% en 13%, respectievelijk. Nieuwe weersvoorspellingen gaven een stevige bid in de markt.

In een nieuw rapport van de National Grid wordt gesteld dat een upgrade van het elektriciteitsnet nodig is om de nieuwe vraag aan te kunnen. Het nutsbedrijf verzorgt de elektriciteit en gas verzorgt voor delen van New York en Massachusetts. Het bedrijf zegt dat deze upgrade noodzakelijk is vanwege de snelle toename van het aantal elektrische wagens. Tegen 2035 zal een oplaadstation naar verwachting evenveel elektriciteit vragen als een sport arena of kleine stad. Dat is ongeveer 19 megawatt aan peak power. Tegen 2045 zouden deze oplaadstations meer dan 30 megawatt aan capaciteit vergen, met een piekverbruik van een grote productiefabriek. Op dit moment is de impact van het opladen van EV’s op het elektriciteitsnet nog klein. Er is voldoende reservecapaciteit om de huidige vloot auto’s, SUV’s, bestelbusjes en pick-up trucks te bedienen.

Als de EV-adoptie verder uitbreidt zal de elektriciteitsvraag toenemen en zal nucleaire elektriciteitsopwekking de beste vorm zijn van on-demand clean energy. Het Witte Huis begrijpt dat nucleair de toekomst is voor een duurzaam, schoon netwerk. Haast is geboden om een grote hoeveelheid financiering zeker te stellen voor een binnenlandse uranium strategie. Zon en wind zullen niet voldoende zijn voor het ambitieuze plan om de helft van alle nieuw verkochte wagens elektrisch te laten zijn tegen 2030.

Aardgas: temperatuurvoorspellingen Europa

De luxepositie van hoger dan gemiddelde temperaturen is mogelijk ten einde. Korte tot middellange termijn voorspellingen van Maxar Technologies LLC laten een koude golf zien vanaf begin december.

Aardgas: voorraden en maandprijs

Het goede nieuws is dat door milde temperatuur en conservering de huidige gasbuffer van de EU op een niveau van 95% staat. Op seizoenbasis zijn de niveaus ruim boven het 12-jarig gemiddelde.

De EU-gasprijzen laten tekenen zien van een potentiële bodem na meer dan 63% gedaald te zijn sinds de piek in augustus.

As we discussed recently , a one-standard-deviation colder-than-average remainder of winter could take Sum23 TTF prices to 250 EUR/MWh. If any meaningful LNG supply disruption, like the ongoing 60 mcm/d Freeport outage, is added to such a scenario, the 275 EUR threshold could easily be reached.” – Analisten Goldman Sachs