Ik heb een:

Slim energiebeheer tijdens negatieve stroomuren

Er wordt veel wind- en zonne-energie opgewekt. De marktstroomprijs is hierdoor steeds vaker negatief bij overaanbod. Voor teruglevering aan het net moet u dan betalen voor de stroom die u zelf produceert. COMCAM zorgt dat u slim kunt schakelen met uw energieopwek om dit zo veel mogelijk te voorkomen.

inzicht energieverbruik

COMCAM Energy Intelligence

COMCAM biedt u met een stuurbox en online klantportaal bescherming tegen negatieve stroomprijzen. Door de toename van hernieuwbare elektriciteit zullen negatieve prijzen bij teruglevering steeds vaker voorkomen de komende jaren. Tegen 2026 zullen negatieve uren mogelijk verdrievoudigen t.o.v. 2023 door de verwachte groei in zon-en windinstallaties. Lees meer hierover in onze blog Groei negatieve prijzen.

Met deze slimme oplossing wordt de energieopbrengst van uw zon- of windinstallatie zo veel mogelijk teruggeschakeld tijdens de negatieve prijsmomenten. Zo voorkomt u dat u moet gaan betalen voor het terugleveren. Dit gebeurt op basis van de prijsverwachting op de onbalansmarkt.

Onze oplossing is ontwikkeld voor een opwekinstallatie op een grootverbruik aansluiting op basis van onbalans.

Hoe werkt onze oplossing?

Ons IoT portaal stuurt ieder kwartier een stuursignaal via internet naar de stuurbox op basis van de onbalans prijsverwachting. De stuurbox zorgt na ontvangst van het signaal dat uw opwekinstallatie zo veel mogelijk opschakelt of terugschakelt. Bij een ongunstige prijs op de onbalansmarkt wordt de energieopwek teruggeschakeld naar 0%, bij een gunstige prijs wordt de opwek van energie weer gestart tot het maximale vermogen. Dit zorgt voor een optimaal rendement van uw zon- of windinstallatie.

U heeft online toegang via ons portaal voor inzicht in het aantal uren dat uw installatie is teruggeschakeld en de beschikbaarheid van de stuurbox. Met de rapportagemodule kunt u data downloaden.

Maatwerkoplossingen flexibel vermogen

Onze stuurbox is geschikt voor andere oplossingen voor flexibel vermogen.

  • Zo kunt u tijdens negatieve uren installaties zoals een koeling of batterij voor energieopslag in een hoger tempo aan het werk zetten door de gunstige energieprijs.
  • Of u wilt de opwek flexibel op-of afschakelen afhankelijk van vraag en aanbod op de onbalansmarkt

Meer weten? Wij helpen u graag.

Voordelen stuurbox

  • Kostenbesparing: Door gebruik van de stuurbox en ons portaal wordt de zon- of windinstallatie afgeschakeld tijdens periodes van negatieve onbalansprijzen. Zo wordt voorkomen dat u tijdens negatieve uren moet betalen voor teruglevering.
  • Stabilisatie van het net: Het af- en opschakelen van zonnepanelen op basis van verwachte onbalans op het net helpt om vraag en aanbod van elektriciteit in balans te houden. Belangrijk voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk en leveringszekerheid.
  • Technische controle op prestatie en onderhoud: De stuurbox kan worden ingezet voor technische controles van uw duurzame zon-of windinstallatie. Dit kan een controle zijn op het rendement van de energie opwek als voor storingen. Bij een storing kan de installatie automatisch worden gepauzeerd om verdere schade te voorkomen. Zo houdt u inzicht en controle op het rendement.
  • Leveringszekerheid: Het optimaliseren van de energieopwek draagt bij aan duurzaamheid en stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk tijdens de grote verbouwing door de netbeheerders de komende jaren.

Groei negatieve uren stroomprijs

Er wordt zoveel wind- en zonne-energie opgewekt dat de marktstroomprijs steeds vaker overdag negatief zal zijn bij overaanbod. Op deze momenten overstijgt de opwek van duurzame energie de vraag, met onvoldoende mogelijkheid om het stroomoverschot te exporten naar de buurlanden. De snelle opkomst van zonne- en windenergie, vooral op zee, zet de komende jaren door.

Verdere groei van duurzame energie en uitfasering van meer flexibele energiecentrales zal ervoor zorgen dat het aantal negatieve uren nog verder toeneemt. Tegen 2026 zullen negatieve uren mogelijk verdrievoudigen t.o.v. 2023 door de verwachte groei in zon-en windinstallaties. Tijdens de piekuren vooral door veel opwek van zon tijdens de piekuren, in de daluren door opwek van wind en lagere vraag.

Negatieve prijzen zullen de komende jaren blijven zorgen voor volatiliteitzowel op de day-ahead, intraday als op de onbalansmarkt.

Lees meer hierover in onze blog.

Hoe wordt de stuurbox aangesloten?

De stuurbox wordt binnen 10 meter van de omvormer(s) gekoppeld. De installatie is relatief eenvoudig voor uw huisinstallateur.

U vindt hier de voorwaarden voor het gebruik van onze COMCAM Stuurbox.

Onafhankelijk in energie

COMCAM

Al sinds 2010 managen onze specialisten de energie-inkoop van bedrijven. Dat doen we via Energy Portfolio Management. We maken energie-analyses, geven advies, bepalen uw strategie en nemen desgewenst de energie-inkoop voor u uit handen.

Stabiel & betaalbaar

Geen zorgen over levering of kosten. We realiseren stabiele levering en besparing op energiekosten.

Duurzaam

We inventariseren de zakelijke kansen van de energietransitie: duurzame opwek, opslag, subsidie en financiering.

Intelligent

Onze energie-analisten monitoren 24/7 wat er gebeurt op de energiemarkt. Die kennis delen we met klanten.

Conform wet en regels

We passen actuele wet- en regelgeving toe in de energiestrategie voor uw bedrijf.

Interesse in onze Energy Intelligence stuurbox?

COMCAM adviseert bij het slim schakelen van uw energie-opwek. Bel ons bij interesse via 0118 – 760 760 of vul het formulier in.

kantoor-comcam-klein

Naam(Vereist)
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.