Ik heb een:

Glastuinbouw

Energie heeft grote invloed op uw bedrijfsvoering. Als glastuinbouwbedrijf wilt u betaalbare energie en een stabiele levering. COMCAM bouwt samen met u aan een toekomstgerichte energiestrategie.

glas en tuinbouw

Energie voor Glastuinbouw

Als tuinder heeft u gas nodig voor de verwarming van kassen. Veel tuinders gebruiken een warmte-krachtkoppeling-systeem (wkk).  Dit systeem kan elektriciteit opwekken en warmte genereren.

Slimme Warmte Krachtkoppeling (wkk)

Een wkk bestaat uit een grote motor met daaraan een gekoppelde generator. De motor verbrandt gas en de generator levert elektriciteit. Bij de gasverbranding komt warmte vrij. Die warmte kan worden gebruikt voor het telen van gewassen.

glastuinbouw

Risico’s en kansen voor glastuinder

Risico’s
Gasprijzen zijn instabiel. Veel glastuinders reageren niet alert op prijswijzigingen. Zoals bij de prijsstijgingen eind 2021 toen veel glastuinders simpelweg prijzen niet hebben vastgezet.

Kansen
Omgekeerd zijn er tuinders die de schommelingen in elektriciteitsprijs zien als verkoopkans. Ze willen de elektriciteit die ze in toekomst opwekken nu al verkopen. Op een later moment kunnen ze dan elektriciteit terugkopen voor eigen gebruik. Ook kan er gespeculeerd worden op een daling van de gasprijs.

Gevolgen
Deze werkwijze gaat soms goed. Maar met de onzekerheden op de energiemarkt vormt dit een groot ondernemersrisico.

 • Veel factoren hebben invloed op de energieprijzen. Die factoren zijn niet allemaal even inzichtelijk.
 • Een koerswijziging is tijdelijk (parabolisch) of structureel. Dit is een groot verschil dat andere besluiten vereist.
 • Op basis van liquiditeit en handelsomstandigheden kan het verstandig zijn om niet actief te handelen.

Energie-inkoop is complex. U moet goed weten waarop u moet letten. Hoe en wanneer kunt u posities innemen en kunt u deze verhandelen? Begeleiding op dat vlak is nodig. Als tuinder heeft u verstand van het kweken, stekken, oogsten en verhandelen van groenten, bloemen en zaden. Bij COMCAM hebben we verstand van energie.

Uw energie-vragen

Elke sector heeft eigen specifieke uitdagingen en wensen in energieverbruik. Zo ook binnen de glastuinbouw. Herkent u de volgende vragen?

 • Kan ik mijn energieverbruik beter afstemmen op de levering?
 • Is mijn energielevering in de toekomst stabiel?
 • Wat bespaar ik als tarieven slim worden vastgeklikt?
 • Is het zinvol nu gas om te zetten naar elektriciteit?
 • Welke kansen biedt verduurzaming van mijn bedrijfsproces(sen)?

COMCAM geeft antwoord op deze vragen en gaat, als u dat wilt, aan de slag met het verbeteren van uw energiesituatie. Dat doen we via Energy Portfolio Management. Ook geven we op maat advies voor uw glastuinbouw-bedrijf.

Onafhankelijk in energie

COMCAM

Al sinds 2010 managen onze specialisten de energie-inkoop van bedrijven. Dat doen we via Energy Portfolio Management. We maken energie-analyses, geven advies, bepalen uw strategie en nemen desgewenst de energie-inkoop voor u uit handen.

Stabiel & betaalbaar

Geen zorgen over levering of kosten. We realiseren stabiele levering en besparing op energiekosten.

Duurzaam

We inventariseren de zakelijke kansen van de energietransitie: duurzame opwek, opslag, subsidie en financiering.

Intelligent

Onze energie-analisten monitoren 24/7 wat er gebeurt op de energiemarkt. Die kennis delen we met klanten.

Conform wet en regels

We passen actuele wet- en regelgeving toe in de energiestrategie voor uw bedrijf.

Wat klanten zeggen

“Korte lijnen, advies op elk gewenst niveau, verstand van zaken, geen ingewikkeld gedoe. Precies waar het om gaat en niet onbelangrijk, tegen een scherp tarief. Juist door het vooruitkijken, de markt in te schatten en daarop te acteren.”

“Al jaren tot volle tevredenheid klant. Echte specialisten die je terzake advies geven en een aanzienlijke besparing op de energielasten bieden. Ze ontzorgen je volledig. Besparen is zo makkelijk en zorgeloos!”

“Jullie structureel onafhankelijk advies in deze turbulente energietijden helpen mij enorm bij de risico inschatting van mijn keuzes voor energie-inkoop en verduurzaming.”

“Betrokkenheid, altijd bereikbaar en snelle service voeren de boventoon. Onze accountmanager is een top adviseur!”

“Je kan met een gerust hart je energie portfolio aan COMCAM toevertrouwen. Ze geven goed advies. Een hele fijne partij om mee samen te werken.”

“COMCAM heeft al veel geld voor mij bespaard. Top bedrijf met kennis van zaken en prima service.”

“Wij voelen ons hier thuis en geen nummertje, wat we bij andere wel zo ervaren hebben.  Zij zijn goed bereikbaar, schakelen snel en zorgen van A tot Z voor ons.”

“Mijn account manager bij COMCAM weet wat wij als organisatie willen. Hij gaat direct aan de slag voor mij en zorgt dat alles in orde komt.”

 

“Het is fijn dat ze bij COMCAM de tijd voor je nemen. Ze onderzoeken wat ze voor je kunnen betekenen . Dat maakt het erg persoonlijk en dat geeft een goed gevoel.”

“Korte lijnen, snel, zeer service gericht en een redder in nood. Dankzij COMCAM zijn mijn zorgen over de onrustige energiemarkt verdwenen. Hier voel je je weer klant, wat een verademing!”

“COMCAM, een absolute aanrader.”

“Bedankt voor de altijd even professionele hulp in deze zo drukke en bizarre energietijden.”

“Naast lagere energiekosten worden we volledig ontzorgd door COMCAM. Hierdoor hebben we meer tijd voor onze cliënten, oftewel meer rendement.”

‘Dankzij hun goede advies komen wij niet voor onaangename verrassingen op onze energierekening te staan. COMCAM biedt een zeer goede klantenservice en prettige communicatie.”

“COMCAM is erin geslaagd om scherp in te kopen voor onze vestigingen. Dit is een energiemarkt vol uitdagingen. Een aanbeveling waard!”

“Snel, flexibel en meedenkend op elk gebied. Met hun goede visie en inkoopstrategie zorgen ze voor goede energietarieven. Dat is bijzonder zeker in deze tijden.”

“Ondanks de gespannen markt konden de Kwalitaria’s vanuit onze samenwerking met COMCAM tegen hele gunstige energietarieven aansluiten. COMCAM pakt zaken snel en voortvarend aan. Wij zijn heel content met de samenwerking. ”

“Samen met de portfolio managers bepalen we onze energie-inkoopstrategie. Zij zorgen voor ondersteuning, begeleiding en samenwerking met diverse partijen voor verschillende energiezaken. Direct persoonlijk contact zonder omwegen. Super tevreden dat zij onze partner zijn.”

‘‘In de voor ons duistere energiemarkt heeft COMCAM, ruim voor deze energiecrisis, gezorgd voor helderheid met behoud van zeer gunstige energietarieven. Wij zijn hier erg dankbaar voor. “

“Al jaren werken we nauw samen met COMCAM voor zakelijke energieprojecten. In deze tijd is er vanuit de klant veel behoefte aan een begeleidende partij in de soms ondoorzichtige energiewereld. COMCAM is hier een uitermate geschikte partij voor. Zij spreken op locatie met ons en met de klant het project door. Dit zorgt voor duidelijkheid, overzicht en snel schakelen voor alle betrokkenen. “

“Al verschillende jaren lopen onze energiezaken via COMCAM. Dit tot grote tevredenheid. Zij zorgen voor stabiliteit voor onze energie inkoop op lange termijn. Dus geen kortetermijnvisie. Al in de jaren dat energie erg goedkoop was, kregen wij advies om prijzen vast te leggen. Ook organiseert COMCAM contacten met andere partijen. Zo kom je met elkaar aan tafel te zitten om zaken direct af te stemmen. Kortom onze lof over de mensen van COMCAM.”

“Zeer tevreden met de service van COMCAM i.s.m. KHN. Goed advies met een mooi aanbod. Dat is waar je op hoopt, mensen die met jouw onderneming meedenken!”

“Sinds eind 2022 werk ik met veel plezier samen met COMCAM voor onze 18.000 leden (horecabedrijven). Dat betreft energie-inkoop, maar juist ook advies en ontzorging op het gebied van energiebesparing, verduurzaming en wet- en regelgeving. Onze leden zijn daar zeer tevreden over.”

“Positieve ervaring met oppakken van zaken en afhandeling daarvan. Accuraat, direct, duidelijk en behulpzaam.

Oplossingsgericht zijn er zaken voor ons afgehandeld. Kortom, blijf zo doorgaan.”

Michel Kloeg
eigenaar Kloeg Collection
Jeroen Visser
JV BV
Jan Pieter van der Houwen
Amarantis Kwekerij
Klaas Vlieger
verkoopmanager Van der Veen Kaas
Ferdinand jr Zandbergen
Ferdinand Zandbergen
Jan de Visser
Breezand Vakanties
Pieter de Winter
Hansa-Flex
Nico Roozen
voorzitter SBBA
Edwin Marijs
voorzitter Huygenskwartier Voorburg
Eveline Kern
eigenaresse Brasserie 't Vingerling
Marco Hodde
Staalstraalbedrijf Unicum
Janis van Overveld
ZLM Verzekeringen
René Halfens
advocaat-directeur Van As Advocaten
Joeri Lous
eigenaar Bistro Bram
Patrick Paymans
financieel directeur Renova Group
Devrim Tanfer
inkoop Overdulve Offshore Services (OOS International)
Joep Leemans
algemeen directeur Kwalitaria/Food Franchise Company
Paul Van den Broeck
CEO Vlaeynatie
Robbert Roggeband
eigenaar Café de Biet
Jos Put
adviseur zakelijk projecten Stedin
Marcel Goud
algemeen directeur Goud Biervliet
Mark Leenmans
eigenaar Indisch restaurant Bandoeng
Hugo Maat
Manager KHN Inkoop B.V.
Rob Bruin
eigenaar Direct Gazon

Neem contact op

We bespreken samen de mogelijkheden van Energy Portfolio Management voor uw onderneming. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend. Bellen? 0118-760760.

comcam-gebouw1

 

 

 

 

Naam(Vereist)
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.

  Wekelijkse COMCAM Energie-Analyse

  Ontvang 1 x per week onze analyse. Energie-experts praten u bij over elektriciteit, aardgas, olie, emissierechten, zon en wind. Schrijf u in.