Ik heb een:

Ondernemerscollectief

Bundel de krachten als collectief en voorzie uzelf van langjarig stabiel energiebeleid. De energiemarkt is grillig. COMCAM ontwikkelt een strategie en zorgt blijvend voor zekerheid. Nú en op lange termijn.

Energiemanagement: mogelijkheden voor ondernemerscollectief

Als ondernemersvereniging of -coöperatie kan het slim zijn om een collectief besluit te nemen over energie. Een collectief besluit draagt bij aan het volgende:

 • Stabiele levering
  Geen onzekerheid over de levering van energie. Iets dat naar de toekomst toe steeds belangrijker wordt.
 • Kostenbeheersing
  Als ondernemer wilt u weten waar u aan toe bent. Bij voorkeur besparen op energie. Of, in de stijgende markt, juist beheersing van die stijging.
 • Zakelijk verduurzaming
  Verduurzaming is veel praktischer als u dat met meerdere ondernemers tegelijk oppakt. Het zorgt voor extra voordelen en subsidiekansen.
 • Praktische afhandeling
  Binnen het collectief kan één centrale persoon de energiegesprekken voeren en contracten in orde maken.
 • Collectieve slagkracht
  Als collectief bereikt u veel meer dan als individuele onderneming.

Samengevat kunt u als individuele ondernemer uw energie op uw eigen zaken richten. COMCAM neemt het energiebeleid op zich via Energy Portfolio Management.

Energy Portfolio Management

Voordelen voor ondernemerscollectief

Analyse

COMCAM analyseert de beweeglijke energiemarkt en brengt verslag uit.

Strategie

We ontwikkelen een langjarige energiestrategie voor het collectief.

Inkoop

Wij doen de energie-onderhandeling en inkoop voor MKB-collectief.

Praktische afhandeling

Wij zorgen voor contracten en zijn afspreekpunt voor praktische zaken.

De belangrijkste conclusies

Uit het behoeftenonderzoek MKB-ondernemers

 • Het MKB-behoefteonderzoek (2022) toonde duidelijke ondernemersbehoeftes op het gebied van energie.
 • Ondernemers hebben behoefte aan financiële en persoonlijke ondersteuning. Ze zoeken een sparringpartner op terreinen die de ondernemer zelf niet beheerst.
 • Onvoorspelbaarheid in economische omstandigheden, pandemieën (zoals corona) en overheidsbeleid wegen zwaar voor ondernemers. 
 • Ondernemers hebben moeite om uit een groot informatie-aanbod de voor hen relevante informatie boven water te halen.
 • Ondernemers die zijn aangesloten bij brancheorganisaties weten beter bij wie ze voor welke informatie kunnen aankloppen.

Toekomstgerichte ontplooiers hebben het moeilijk

Door grote onzekerheden als corona en energieprijzen, valt het fundament onder het ondernemerschap deels weg. Ondernemers hebben behoefte aan ondersteuning. Dat geldt zelfs bij de écht zelfstandige ondernemers die normaal zaken zelf in handen wil hebben.  

Ondernemers hebben behoefte aan ondersteuning. Dat geldt zelfs bij de ondernemers die traditioneel gesproken als ‘sterk’ worden gezien. 

Een ondernemerscollectief kan die ondersteuning op zich nemen, o.a. via netwerkbijeenkomsten. Ook kan een ondernemerscollectief de stortvloed aan informatie terugbrengen tot relevante en behapbare proporties.

Klantcase Kantoorgebouw

Meerdere bedrijven zitten in een gezamenlijk kantoorgebouw met een groot dak. Ze willen het dak gebruiken voor energie opwek met zonnepanelen. Alle bedrijven hebben een eigen energiemeter. Wat zijn de mogelijkheden?

Lees meer Alle klantcases

Uw energie-vragen

Elke sector heeft eigen specifieke uitdagingen en wensen in energieverbruik. Dat geldt ook voor een collectief van ondernemers binnen het MKB. Herkent u de volgende vragen?

 • Is mijn energielevering in de toekomst stabiel?
 • Wat bespaar ik als tarieven slim worden vastgeklikt?
 • Is het zinvol gas om te zetten naar elektriciteit?
 • Biedt verduurzaming zakelijke kansen?
 • Welke wettelijke verplichtingen en subsidies zijn beschikbaar?

COMCAM geeft antwoord op deze vragen en gaat, als u dat wilt, aan de slag met het verbeteren van uw energiesituatie. Dat doen we via Energy Portfolio Management.

Ik heb interesse
Onafhankelijk in energie

COMCAM

Al sinds 2010 managen onze specialisten de energie-inkoop van bedrijven. Dat doen we via Energy Portfolio Management. We maken energie-analyses, geven advies, bepalen uw strategie en nemen desgewenst de energie-inkoop voor u uit handen.

Stabiel & betaalbaar

Geen zorgen over levering of kosten. We realiseren stabiele levering en besparing op energiekosten.

Duurzaam

We inventariseren de zakelijke kansen van de energietransitie: duurzame opwek, opslag, subsidie en financiering.

Intelligent

Onze energie-analisten monitoren 24/7 wat er gebeurt op de energiemarkt. Die kennis delen we met klanten.

Conform wet en regels

We passen actuele wet- en regelgeving toe in de energiestrategie voor uw bedrijf.

Wat klanten zeggen

“Korte lijnen, advies op elk gewenst niveau, verstand van zaken, geen ingewikkeld gedoe. Precies waar het om gaat en niet onbelangrijk, tegen een scherp tarief. Juist door het vooruitkijken, de markt in te schatten en daarop te acteren.”

“Al jaren tot volle tevredenheid klant. Echte specialisten die je terzake advies geven en een aanzienlijke besparing op de energielasten bieden. Ze ontzorgen je volledig. Besparen is zo makkelijk en zorgeloos!”

“Jullie structureel onafhankelijk advies in deze turbulente energietijden helpen mij enorm bij de risico inschatting van mijn keuzes voor energie-inkoop en verduurzaming.”

“Betrokkenheid, altijd bereikbaar en snelle service voeren de boventoon. Onze accountmanager is een top adviseur!”

“Je kan met een gerust hart je energie portfolio aan COMCAM toevertrouwen. Ze geven goed advies. Een hele fijne partij om mee samen te werken.”

“COMCAM heeft al veel geld voor mij bespaard. Top bedrijf met kennis van zaken en prima service.”

“Wij voelen ons hier thuis en geen nummertje, wat we bij andere wel zo ervaren hebben.  Zij zijn goed bereikbaar, schakelen snel en zorgen van A tot Z voor ons.”

“Mijn account manager bij COMCAM weet wat wij als organisatie willen. Hij gaat direct aan de slag voor mij en zorgt dat alles in orde komt.”

 

“Het is fijn dat ze bij COMCAM de tijd voor je nemen. Ze onderzoeken wat ze voor je kunnen betekenen . Dat maakt het erg persoonlijk en dat geeft een goed gevoel.”

“Korte lijnen, snel, zeer service gericht en een redder in nood. Dankzij COMCAM zijn mijn zorgen over de onrustige energiemarkt verdwenen. Hier voel je je weer klant, wat een verademing!”

“COMCAM, een absolute aanrader.”

“Bedankt voor de altijd even professionele hulp in deze zo drukke en bizarre energietijden.”

“Naast lagere energiekosten worden we volledig ontzorgd door COMCAM. Hierdoor hebben we meer tijd voor onze cliënten, oftewel meer rendement.”

‘Dankzij hun goede advies komen wij niet voor onaangename verrassingen op onze energierekening te staan. COMCAM biedt een zeer goede klantenservice en prettige communicatie.”

“COMCAM is erin geslaagd om scherp in te kopen voor onze vestigingen. Dit is een energiemarkt vol uitdagingen. Een aanbeveling waard!”

“Snel, flexibel en meedenkend op elk gebied. Met hun goede visie en inkoopstrategie zorgen ze voor goede energietarieven. Dat is bijzonder zeker in deze tijden.”

“Ondanks de gespannen markt konden de Kwalitaria’s vanuit onze samenwerking met COMCAM tegen hele gunstige energietarieven aansluiten. COMCAM pakt zaken snel en voortvarend aan. Wij zijn heel content met de samenwerking. ”

“Samen met de portfolio managers bepalen we onze energie-inkoopstrategie. Zij zorgen voor ondersteuning, begeleiding en samenwerking met diverse partijen voor verschillende energiezaken. Direct persoonlijk contact zonder omwegen. Super tevreden dat zij onze partner zijn.”

‘‘In de voor ons duistere energiemarkt heeft COMCAM, ruim voor deze energiecrisis, gezorgd voor helderheid met behoud van zeer gunstige energietarieven. Wij zijn hier erg dankbaar voor. “

“Al jaren werken we nauw samen met COMCAM voor zakelijke energieprojecten. In deze tijd is er vanuit de klant veel behoefte aan een begeleidende partij in de soms ondoorzichtige energiewereld. COMCAM is hier een uitermate geschikte partij voor. Zij spreken op locatie met ons en met de klant het project door. Dit zorgt voor duidelijkheid, overzicht en snel schakelen voor alle betrokkenen. “

“Al verschillende jaren lopen onze energiezaken via COMCAM. Dit tot grote tevredenheid. Zij zorgen voor stabiliteit voor onze energie inkoop op lange termijn. Dus geen kortetermijnvisie. Al in de jaren dat energie erg goedkoop was, kregen wij advies om prijzen vast te leggen. Ook organiseert COMCAM contacten met andere partijen. Zo kom je met elkaar aan tafel te zitten om zaken direct af te stemmen. Kortom onze lof over de mensen van COMCAM.”

“Zeer tevreden met de service van COMCAM i.s.m. KHN. Goed advies met een mooi aanbod. Dat is waar je op hoopt, mensen die met jouw onderneming meedenken!”

“Sinds eind 2022 werk ik met veel plezier samen met COMCAM voor onze 18.000 leden (horecabedrijven). Dat betreft energie-inkoop, maar juist ook advies en ontzorging op het gebied van energiebesparing, verduurzaming en wet- en regelgeving. Onze leden zijn daar zeer tevreden over.”

Michel Kloeg
eigenaar Kloeg Collection
Jeroen Visser
JV BV
Jan Pieter van der Houwen
Amarantis Kwekerij
Klaas Vlieger
verkoopmanager Van der Veen Kaas
Ferdinand jr Zandbergen
Ferdinand Zandbergen
Jan de Visser
Breezand Vakanties
Pieter de Winter
Hansa-Flex
Nico Roozen
voorzitter SBBA
Edwin Marijs
voorzitter Huygenskwartier Voorburg
Eveline Kern
eigenaresse Brasserie 't Vingerling
Marco Hodde
Staalstraalbedrijf Unicum
Janis van Overveld
ZLM Verzekeringen
René Halfens
advocaat-directeur Van As Advocaten
Joeri Lous
eigenaar Bistro Bram
Patrick Paymans
financieel directeur Renova Group
Devrim Tanfer
inkoop Overdulve Offshore Services (OOS International)
Joep Leemans
algemeen directeur Kwalitaria/Food Franchise Company
Paul Van den Broeck
CEO Vlaeynatie
Robbert Roggeband
eigenaar Café de Biet
Jos Put
adviseur zakelijk projecten Stedin
Marcel Goud
algemeen directeur Goud Biervliet
Mark Leenmans
eigenaar Indisch restaurant Bandoeng
Hugo Maat
Manager KHN Inkoop B.V.

Neem contact op

We bespreken samen de mogelijkheden van Energy Portfolio Management voor uw bedrijf of organisatie. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend. Bellen? 0118-760760.

kantoor-klein

Naam(Vereist)
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.

  Wekelijkse COMCAM Energie-Analyse

  Ontvang 1 x per week onze analyse. Energie-experts praten u bij over elektriciteit, aardgas, olie, emissierechten, zon en wind. Schrijf u in.