Vragen? Bel +31 118 760 760

Subsidies & Belastingen

Subsidies om de opwek van duurzame energie te motiveren bestaan tegenwoordig al een lange tijd. De SDE+ subsidies zijn inmiddels aan vervanging toe en zal in 2020 worden vervangen door de SDE++ subsidies. Bij COMCAM Energy zijn wij al voor lange tijd bekend met deze en soortgelijke subsidies waardoor wij u als geen ander kunnen adviseren bij uw aanvraag!

Vraag uw advies aan!

SDE+ subsidie

De Stimulering Duurzame Energieproductie staat ook wel bekend als SDE+ subsidie. Deze landelijke subsidieregeling is ingericht voor bedrijven en instellingen die duurzame energie willen produceren uit één van de volgende bronnen:

  • Water
  • Wind
  • Zon
  • Biomassa
  • Geothermie

SDE+ subsidies vergoeden het verschil tussen de lage kostprijs van grijze energie en de relatief hoge kostprijs van groene energie over de periode van acht, twaalf of vijftien jaar. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de technologie en hoeveelheid geproduceerde duurzame energie.

SDE++ subsidie

Nieuw in 2020 is de SDE++ subsidie: Stimulering Duurzame Energietransitie. Deze nieuwe subsidie soort heeft als uitgangspunt het stimuleren van CO2-reducerende technieken. Zo wordt er een rangschikking gemaakt op basis van verwachte subsidie per vermeden ton CO2-emissie.

 

Nieuwe categorieën

Nieuw in de SDE++ zijn Carbon, Capture & Storage (CCS). CCS is de afvang en opslag van CO₂ en kent verschillende mogelijke toepassingen in de industrie. Op verschillende locaties kan CO₂ worden afgevangen, gecomprimeerd, getransporteerd en daarna onder de grond worden opgeslagen.

Een andere verbreding optie is de elektrische boiler en warmtepomp. Elektrische boilers gebruiken elektriciteit om warmte te produceren en kunnen worden ingezet als alternatief voor ketels of warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK) die warmte produceren door verbranding van aardgas, olie of restgassen.

 

Andere nieuwe SDE++ categorieën zijn:

Aquathermie: oppervlaktewater en afvalwater
Warmtebenutting uit champost
Daglichtkas
Geothermie voor toepassing in gebouwde omgeving
Industriële restwarmte
Waterstofproductie via elektrolyse

De SDE++ regeling houdt vast aan een aantal uitgangspunten die ook al aan de basis van de SDE+ regeling stonden, bijvoorbeeld het subsidiëren van de onrendabele top, een gefaseerde openstelling op basis van subsidie-intensiteit en concurrentie tussen de verschillende technieken.

 

De SDE++ ronde dit jaar loopt van 21 september t/m 14 oktober 2021. Heeft u behoefte aan meer informatie of wilt u aanspraak doen op één van deze subsidies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Voor alle openstaande subsidies omtrent het verduurzamen kunt u kijken op de website van het RVO. COMCAM Energy helpt uw graag bij uw aanvraag!